Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Jak zpolitizovat záplavy

Téma dne

Od pátku 13. září jsem přikován k televizní obrazovce a v úžasu sleduji pohromu, která postihla podstatnou část republiky. Prožívám hluboký smutek a jsem v duchu na dálku se všemi postiženými.


O to víc, že píšu tento text ze západu Čech, který záplavami postižen nebyl. Všichni, kdo jsou do řešení této katastrofy zapojeni, na jakékoliv úrovni, zaslouží hluboké uznání a velké poděkování.

Každý se může zapojit do pomoci dle svých možností. Třeba finančním darem, pokud ne jinak. Všichni ale můžeme udělat jedno: odolat pokušení povodeň politicky zneužít.

Namítnete: on se tak někdo chová? Vždyť by to byl nemravný hyenismus!

Bohužel ano.

Více či méně pravidelně navštěvuji webové stránky Institutu Václava Klause. Také dnes, v neděli 15. září. Čekal mě šok v podobě nedělní glosy Ivo Strejčka. V kontextu tragédie, která v těchto dnech postihla obrovské množství lidí, byl nehorázný už nadpis: „Záplavy? Dar z nebe pro Fialu a jeho vládu“.

V tomto duchu se nese i úvodní odstavec. Prý to mají Fiala a spol. u Nejvyššího „vymodlené“. Veskrze špatné vládě „spadl z nebes nečekaný dar: tlaková níže s centrem kdesi nad severním Srbskem »vylila« na většinu České republiky gigantickou díži vody a způsobila záplavy“. A to je prý náramná příležitost, aby vláda „konečně předvedla svoji akčnost“ a zavřela ústa všem škarohlídům, kteří ji soustavně kritizují.

Wow! Co všechno lze cynicky zneužít! I celonárodní pohromu. Inu, na bití nenáviděného psa je každý klacek dobrý. Což I. Strejček zapomněl, jakou roli hraje v konzervatismu morální dimenze politiky, že nedílnou součástí konzervatismu je důraz na hodnoty a ctnosti? Anebo je I. Strejček více než konzervativcem pravicovým populistou?

V každém případě považuji tvrzení, že Fiala a spol. uvítali záplavy s nadšením za naprostý nesmysl, urážku inteligence každého normálně uvažujícího člověka. Stejně tak Fialova vláda z podstaty věci nemohla v roce 2022 jásat nad nad ruskou agresí proti Ukrajině, ani Babišova vláda dva roky předtím nad vypuknutím pandemie covidu. Tak velí zdravý rozum. Anebo snad platí, že záplavy v roce 1997 byly pro tehdejší vládu Václava Klause darem z nebes, neboť premiér a jeho kabinet mohli prezentovat svoji akčnost, třebaže se jednalo o vládu menšinovou? Něco takového si I. Strejček jistě nemyslí. Ale když jde o Petra Fialu...

Rovněž tvrzení, že nynější vláda může konečně předvést svoji akčnost je v principu falešné. Vláda byla postavena před nečekanou realitu, kterou sotva lze odvrátit, a v souladu s logikou svého postavení v systému musí konat. Stejně by si musel počínat jakýkoli jiný kabinet. Pokud si I. Strejček myslí, že se Fiala a ministři se nějak lacině teatrálně předvádějí, pak asi žijeme každý v jiné zemi.

Odpudivé je Strejčkovo tvrzení, že „pár dnů před tím, než jsme vůbec viděli první černý mrak“ jsme „slyšeli varovné a hrůzostrašné zprávy o blížící se apokalypse“ a zatímco „ještě nespadla ani kapka vody“, v televizi už se naparovali nejrůznější vládní politici, aby - podle Strejčka – vytvořili atmosféru strachu. Nešlo tedy o to, aby v rámci předběžné opatrnosti a na základě hodnověrných dat a předpovědí od profesionálů byli lidé včas varováni, což si zaslouží ocenění, ale o něco jiného: o vytřískání co největšího politického kapitálu. Vezmeme-li do úvahu, že skutečnost, která pak přišla byla vskutku děsivá a v mnohé horší, než jsme si dokázali představit, jeví se toto Strejčkovo účelové mudrování jako jedna velká ubohost. Měli snad vládní představitelé nad oněmi daty a předpověďmi mávnout rukou? Co by psal I. Strejček na adresu premiéra a ministrů v takovém případě?

V závěru své glosy I. Strejček píše:

„Mám Fialově pětikoaliční vládě za zlé tisíc věcí, ale takhle politicky vypočítavé (lidový jazyk pro to má jadrnější a přesnější výraz), »akčně« naplánované chování s jediným a evidentním cílem urvat před nadcházejícími volbami, co se dá, tváří v tvář těm skutečně v povodních strádajících, to je pro mě pokleslá demonstrace bídy této vlády.“

Říká se, že zavilá nenávist zaslepuje oči a zdá se, že i rozum. Pokud v Institutu VK takto dokážou zdeformovat a účelově dezinterpretovat konání vlády, která k problému přistoupila s maximální odpovědností, věcně a profesionálně, pak musím s lítostí konstatovat, že tento Strejčkův hanebný útok na počínání vlády v povodňové krizi je ilustrací pokleslého způsobu uvažování v tomto think tanku. Řečeno prostým jazykem: domníval jsem se, že I. Strejček má vyšší úroveň. Škoda.

Odkaz

  • Sdílet: