Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Konec světa zase nenastal

Konec světa, digitální detox, stavby

Nevím, zda byl nějaký konec světa ohlášen, ale rozhodně jsem si žádného konce světa nevšiml. Ani jsem se o něm nemohl dozvědět, neboť jsem byl několik dní off-line. Takže jsem se k informacím, co se dělo, dostal skoro po týdnu.


Právo být off-line mohu jen doporučit. Chodit bos v trávě, řezat a sekat dřevo, vedra trávit ve vodě, ráno si zacvičit s kosou a večer pozorovat ptáky, kdo si to může dovolit? Byl jsem na dovolené, tak jsem si to dovolil.

Zažíval jsem a užíval si chvíle „tady a teď“. Na chatě se pracuje „hroší silou“ od rána do večera na rekonstrukci trati. A dělají to z gruntu, na tělese dráhy se pohybují bagry a nakláďáky jezdí tam a sem co chvíli. Byl to takový „malý konec světa“, jak jsme ho znali dřív, kdy kolem nás jezdily v pravidelném taktu vlaky a my díky nim měli ponětí o tom, kolik je asi hodin. Většinou totiž vlaky jezdily na čas.

I v našem městě se rekonstruují pro změnu silnice a také z gruntu vč. kanalizace a další infrastruktury a děje se tak na více místech. Stavba obchvatu ještě dokončena není a už začala stavba na průtahu městem.

Navíc na naší cestě na chatu probíhají ještě další práce: obchvat Nové Paky, který se nás až tak netýká, ale spojka z D10 sjezd Kosmonosy do Sukorad by nám cestu mohla zlepšit, protože se nebudeme plahočit kolem obchodního centra Olympia a průmyslové zóny v Řepově, kdy se někdy v pátek ani nedá sjet z dálnice na Jičín.

Hodně toho má být hotovo příští rok, tak uvidíme. Náš obchvat budou chtít místní a krajští politici otevřít ještě před krajskými volbami, tak si myslím, že se jim to povede. Sice jeden termín už prošel, ale ten druhý (19.8.) je ještě dostatečně daleko, aby se to stihlo. A kdyby ne, tak to konec světa jistě nebude. Možná, že nastane konec světa pro některé politiky, kteří se nedostanou do krajského zastupitelstva či Senátu a třeba se to nějak zohlední i v té politice celostátní.

Ostatně, jak jsem se dozvěděl s týdenním zpožděním, o zajímavé události nebyla nouze: silná frakce Patriotů v Europarlamentu, Orbánovy cesty do Kyjeva a Moskvy, u nás se prý chystá tajný rozpočet, tedy rozpočet v utajeném režimu. Co kdyby se nám celý státní aparát odebral do utajení. Co by tak asi televize vysílaly? Asi jen řádění živlů, které tu a tam způsobily lokální „konce světa“, tedy hlavně spoustu škod, nepříjemností a lidského utrpení, ale zároveň pomoci a solidarity.

U mě byly živly naprosto v pohodě, vítr osvěžoval, déšť čistil vzduch, voda krásně chladila a země nádherně šimrala a laskala má bosá chodidla. Přírodní živly k nám byly vlídné.

A internet nedostupný! Digitální detox osvěžující. A že jsem tu chyběl? Dal jsem si pauzu a ještě jedna mě o prázdninách čeká.

  • Sdílet: