Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Pojištění a řemeslníci

pojištění, řemeslníci, povodeň

Tak jsem aktualizoval pojištění domácnosti v kanceláři pojišťovny. Před tím jsem se dozvěděl, že mám staré neaktualizované smlouvy a že budou neplatné, tak aby se tomu předešlo, měl bych přijít na pobočku.


Tak jsem tam zašel a dali jsme to dohromady. Dozvěděl jsem se, že je navýšen limit na zodpovědnost a také, že nově pojišťovna zavedla asistenční služby. Paní mi hned řekla, že je využila kvůli havárii a v sobotu zavolala na číslo a asi do hodiny přijel opravář. Sice byl až z Chrastavy, ale sehnali ho.

Řekl jsem, že požadavky na řemeslníky v práci řeším denně a vím, jak těžce se shánějí a že bude hůř. Že jsme rádi, když najdeme někoho schopného a ochotného něco dělat. Když je ten člověk zručný a v lokalitě vyhlášený, má zakázek až moc a nemá čas. Postupně dojde k tomu, že je začne odmítat, nebo dokonce zruší živnost a nechá se zaměstnat.

Zeptal jsem se, zda to byl mladý řemeslník tak kolem třiceti? Nechápavě na mně pohlédla, tak jsem to doplnil, že mu bylo asi tak padesát a víc (přikývla). Ještě jsem se zeptal, koho asi seženou za dvacet, třicet let? To už jsme neřešili a podepisovali jsme smlouvy, protože už přišel další klient.

Pak jsem si to ve své bujné fantazii přehrával dál. Budeme mít (v podstatě už je máme) úžasné technologie, programy, aplikace, zadáme na kliknutí, snadno vyhledáme …. a v reálu … nenajdeme. Myslím řemeslníka, protože nebude. Pošlou mi v budoucnu asistenti z pojišťovny domů nějakého manuálně nezručného právníka přeškoleného na instalatéra? Nebo přijede (přiletí) někdo z Rumunska, Ukrajiny, či Asie, kde ještě řemeslníci nevymřeli?

Asi to už řešit nebudu. Třeba ještě budou žít a budou schopní něco udělat ti, kteří mi dnes pomáhají na domech a v bytech. Jo, a taky jsem se od nich už leccos naučil a něco zvládnu sám. Nebo mi to až tak nevadí a umím s tím žít.

Řemeslníci vymírají, ale třeba se trendy otočí, protože ouřadů je zbytečně moc a řemeslníků málo. A co pojišťovny? Nejsou určeny k zániku? Opravdu nemohou krachnout? Škody po povodni půjdou do desítek či spíš stovek miliard a pojišťovny se na úhradě škod budou podílet významnou měrou.

Zatím největší zásah dostala Morava, ale i Čechy dostaly svůj díl, a ještě není konec, dolní toky ještě kulminace čeká. Říkám si, co asi čeká Hřensko. A jak dopadne Praha? Už má nejhorší za sebou, nebo se z jihu valí ještě nějaká vlna? Ožijí vzpomínky na laguny v Karlíně a zatopené metro?

Ještě není konec, nahoře mají „výhodu“, že jak to rychle přijde, tak rychle to odejde, zatímco dole čekají, jak dlouho to ještě poroste a jak dlouho to bude trvat, než voda odteče.

Všechno se teprve ukáže. Co jsme udělali dobře, co jsme zanedbali, jak schopní byli lidé, kteří byli přitom v roce1997 či 2002 a jak schopní jsou nyní. A tady nejde o slova, ale o činy. Navíc o paže při úklidu a obnově, takže o ty řemeslníky, ale i pojišťováky.

Doma jsem v klidu. Jizera nevystoupala ani na stav, který tu byl loni po Vánocích, sídliště zatopeno není, ale i tady jsme v sobotu museli řešit prasklou vodu. Poděkování patří spolehlivým řemeslníkům, pracovníkům kotelny, hasičům a ochotným sousedům, kteří pomáhali. Na chatě se snad potok na naši louku ani nevylil, pokud ano, tak rozhodně velké škody nenadělal. Očekáváme asi dost popadaných větví, možná i nějaký strom.

Uvidíme až tam přijedeme. Pozitivní je, že svítí sluníčko a je tepleji. Tak snad nám to nějakou dobu vydrží.

  • Sdílet: