Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Povodeň a vztah části veřejnosti k vládě

K tématu dne

Na mysli mám tu část veřejnosti, která nenechá na současném kabinetu Petra Fialu nit suchou a častuje ji nechutnými, urážlivými a všemožnými stupidními nálepkami.


Nenávist je až neuvěřitelná. Abychom si rozuměli. Netvrdím, že vláda je nekritizovatelná a že si ve všem počíná skvěle. Ale zmíněná část veřejnosti, která používá obsahově neuchopitelné výrazivo jako „pětidemolice“, se neobtěžuje vyjádřit kultivovaně oponentní názor na tu či onu konkrétní záležitost, ale pracuje s paušální záští. Ve stylu „Fialenko, případně Nutella, je blbec“ - takový je jejich politický názor. S něčím takovým se ovšem těžko polemizuje.

Do toho přišla vysoká voda – a ejhle, systém funguje velmi dobře, lépe než kdykoli v minulosti. Nikoho snad ani nenapadne vytřískat z této pohromy nějaký politický kapitál. Pokud ale zaslouží pochvalu záchranáři, v první řadě hasiči, zdravotníci, policisté a další složky IZS, stejně jako starostové, primátoři, hejtmani a další zainteresovaní, a to SAMOZŘEJMĚ zaslouží, pak se sluší do toho zahrnout i vládu republiky. A připomenout, že jde o pětikoaliční vládu v čele s Petrem Fialou.

Uvítal jsem, že někteří jednotlivci, kteří kabinet soustavně kritizují a volit nynější vládní strany rozhodně nebudou, ztratili o vládě pozitivní slovo a uznali, že si vede dobře.

Ne nejsem tak naivní, abych podlehl iluzi, že většina skalních „antifialovců“ zásadně změní stranickou preferenci a začne nynějším vládcům fandit. Byl bych ale spokojen, kdyby vypustili ze svého slovníku urážlivé, nenávistné a dehonestující „protivládní“ termíny, kterými zaplevelují internetový prostor. Je to tak nesplnitelné přání?

  • Sdílet: