Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Právní stát a pojídání lidojedů

Vláda práva v zemích EU

Evropský parlament minulý týden odhlasoval dvě rezoluce kvůli porušování vlády práva. Ve středu proti Slovensku. Ve čtvrtek proti Maďarsku. O Polsku se mlčí.


Protimaďarská rezoluce je jednou z mnoha schválených za Orbánovy údajné hrůzovlády. Požaduje zrušení jeho předsednictví v druhé půli roku. Kritizuje i komisi za to, že v zájmu kompromisu kolem Ukrajiny milostivě uvolnila desetimilardovou částku z peněz, které Maďarsku za nerespektování evropských hodnot zadržuje.

Rezoluce proti Slovensku reaguje na změnu vlády, jejíž důsledky se začaly projevovat. Hluboké znepokojení se vyjadřuje nad úmyslem zrušit úřad speciální prokuratury a snížit trestní sazby za korupci. To, že systémy justice a trestního řízení jsou v kompetenci členských států, nebrání europoslancům kritizovat jejich změny. Věra Jourová hrozí odebráním části dotací. Má na to mechanismus podmíněnosti jejich vyplácení dodržováním zásad právního státu.

Z euroklatby se pod novou vládou naopak dostalo Polsko. Odblokován byl fond obnovy. Mechanismus podmíněnosti, který funguje spíše jako mechanismus oblíbenosti, se přestal aplikovat.

Jak se projevuje změna vlády v této zemi, popsal v Echu ve svém sloupku Martin Weiss: Ministr vlády odvolal vedení státní televize. Soud ale odvolání odmítl zapsat, protože je to v rozporu s obchodním zákoníkem. Pak zase policie zatkla přímo v sídle prezidenta dva politiky PiS, kteří byli podle ní pravomocně odsouzeni. Ale podle nich ne, protože jim Duda udělil milost. Jenže ta milost zas podle dalšího soudu neplatí. Policie nezatkla ty dva přímo prezidentovi před nosem jen díky tomu, že byl v jiné budově, z níž mu východ zablokoval nepojízdný autobus - prý náhodou. Nejnověji se dovídáme, že nový generální prokurátor oznámil jinému prokurátorovi, že už není prokurátorem a ani jím nikdy nebyl, protože akt, jímž ho v roce 2022 tehdejší generální prokurátor převedl z výslužby zpět do činné služby, byl nezákonný.

K tomu pro doplnění: Způsob jmenování vedení státní televize je zakotven v ústavě, nová vláda ale příslušná ustanovení ignoruje, protože PiS je v minulosti obcházela účelově přijatým zákonem. Dva zmínění politici PiS nově byli od Dudy znovuomilostněni. Původní milost sice dříve potvrdil ústavní soud, ten ale strany nové vládní koalice v jeho současném složení neuznávají. Šéf sejmu je s posvěcením jedné komory nejvyššího soudu zbavil poslaneckého mandátu. Jiná komora nejvyššího soudu to ale vidí jinak a pro PiS jsou ti dva stále poslanci.

Vláda a bývalá vláda má v Polsku každá svoje soudce a soudy a ty druhé neuznává. Vláda práva přichází zkrátka. Vládne, kdo má moc. Občanská platforma přitom tvrdí, že napravuje situaci po předchozí vládě. Pochybné postupy a zjevné nezákonnosti se omlouvají řečmi, že se má právní stát obnovit jako celek, že je důležitý duch a nikoliv litera zákona, že je třeba vyhnout se pasti právního formalismu. Jeden z leaderů pravicové Konfederace Sławomir Mentzen ironizoval někde tuto argumentaci větou "vládli nám lidožrouti, musíme je sníst".

Pokud by někdo čekal znepokojení v bruselských institucích, je na omylu. Reakcí eurokomise a europarlamentu na právní chaos v Polsku je hlasité mlčení. Mlčí Věra Jourová. Výjimkou je šéf Evropské lidové strany Manfred Weber, který svému spojenci Tuskovi vyjádřil plnou podporu v obnově vlády práva a demokracie.