Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

ROZDĚLENÁ SPOLEČNOST

Co na to VOLBY ?

Jsi s námi nebo proti nám? Které straně fandíš? Jedno nebo druhé a nic mezi tím. Jiný názor se nepřipouští. Možná tak ještě strčit hlavu do písku. Nebo se "zdržet hlasování". Jenomže kdo mlčí, nese vinu taky.


Mrzí mě, že se stále více a více nepřipouští jiný názor. A že se diskuse a postoje k názorům vyhrocují na schématickou černo-bílou. A vlastně se nediskutuje, nýbrž jen hlásá jedna pravda nebo zesměšňuje jiný názor.

Uvedu pár příkladů. Ve skutečnosti jich jsou mraky.

Věříš pravici nebo levici? A přestože je současná politika taková divná slátanina, stále to vypadá jak na tenise. Vpravo nebo vlevo? Vláda nebo opozice?

Fandíš USA nebo Rusku? Kdo nevzhlíží k Západu, je automaticky proruský troll. Že jsou na Západě i Východě zkorumpovaní hloupí kariéristé a na obou stranách mnoho solidních chytrých pokorných odborníků i laiků, to se nepřipouští.

Prosazuješ tradiční rodinu nebo duhové hnutí? Není nic mezi tím. Kdo se neklaní duhovým barvám, tak je automaticky odpůrce diverzity ve společnosti. A tak se klidně z pedofilie dá vyrobit jedna z forem sexuální orientace a obhájí se láskou k dětem.

Cítíš národní sounáležitost nebo máš multikulturní postoje? Nacionalismus je automaticky špatný, internacionalismus je nekriticky chválen. Ať žijí globalisté nebo naci(onali)sté?

Chráníš přírodu nebo jsi odpůrce Green Dealu? Jedno nebo druhé. Přírodu jistě ochráníme tím, že si nenecháme vytisknout účtenku a budeme ji mít jen v aplikaci. Když ale připomeneme, že CO2 ve vzduchu potřebujeme, tak strkáme hlavu do písku před globálním oteplováním.

Očkuješ se čímkoliv, co vláda a noviny doporučí nebo jsi antivaxer? Nediskutujeme a nezkoumáme rozdíly mezi různými druhy vakcín, mezi různými důvody aplikace, mezi různými riziky, prostě jsi s námi nebo proti nám.

Jdeš k volbám nebo jsi nezodpovědný ignorant? Volit je právo nikoliv povinnost. A to ani morální. Jestli si stále někdo myslí, že pohřbením svého hlasu ve volební urně něco zásadně změní, a že hledáním vhodného - a tentokrát už konečně lepšího - kandidáta stojí za to trávit svůj čas, ať tak činí. Ale proč rovnou odmítat právo jít nevolit? Proč opovrhovat těmi, kteří si myslí, že to nemá smysl nebo naopak, že to jde i jinak?

Slávie nebo Sparta? Masožravec nebo vegetarián? Modří nebo žlutí? Apple nebo Google? Fondy nebo bankovní vklady? Léky nebo bylinky?

Společnost
Rozdělení společnosti - náhoda?

Vypůjčila jsem si obrázek z Německa. I tam je rozdělení společnosti veliké. Příkladů neshod je hodně všude.

Co je na to ještě smutné, že shoda názorů s kolegou příbuzným v jedné otázce, neznamená shodu v jiné. A tak se to neustále dohadujeme, stavíme názorové zdi, neposloucháme vzájemně a dělíme společnost na stále menší a menší jednotky, které zastávají podobný názor.

A přitom nám uniká, kdo a jak z toho profituje a že možná to není náhoda, ale záměr. Rozděl a panuj?