Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Vliv teroristického pirátství Húthiů na provoz Suezského kanálu

Střední východ

Ve dnech 12. až 14. října 2024 hostila saúdská metropole Rijád Globální logistické fórum. Zaměřeno bylo na výzvy a příležitosti soudobé logistiky respektující ekologii.


Mezi řečníky byl také šéf Správy Suezského kanálu Usáma Rabie, jehož příspěvek, možná kouzlem nechtěného, odhalil obrovskou propast, která zeje mezi chvályhodnými vizemi a realitou dnešního světa.

Pokud jde o vodní cestu, které Rabie šéfuje, Suezský kanál, hraje bezpochyby pozitivní roli. Nejen z hlediska ekonomického, ale také ekologického; odpadá obeplouvání Afriky. Ovšem to platí jen do chvíle, kdy do toho někdo (húthijští teroristé v Jemenu podporovaní Íránem) hodí ne vidle, ale doslova bombu. Po vypuknutí protiteroristické války o dva tisíce kilometrů severněji si Húthiové usmysleli, že podpoří agresora (Hamás), a to tím nejšílenějším způsobem. Vzali na sebe roli námořních pirátů a v mezinárodních vodách začali útočit na obchodní lodě, o nichž usoudili, že mají něco společného s Izraelem. Což jednak ne ve všech případech je pravda, ale především jde o absolutně nepřijatelné jednání. Je to vyhlášení války civilizovanému světu teroristickými barbary.

Ti jsou ale z nemalé části úspěšní. Ne všichni provozovatelé nákladní lodní dopravy jsou ochotni riskovat gangsterské praktiky proti svým plavidlům a jejich posádkám a dávají přednost nesrovnatelně delší a tedy nanejvýš nevýhodné trase kolem Afriky. A jak se húthijské námořní pirátství promítlo v praxi ve vztahu k Suezskému kanálu? Čísla hovoří jasně. Od 19. listopadu 2023 zvolilo trasu mimo Suezský kanál, tedy kolem Afriky, přes 6,6 tis lodí. Porovnejme dva fiskální roky.

V Egyptě začíná fiskální rok (FY) 1. července a končí 30. června roku následujícího. Během FY 2022/2023 použilo služeb Suezského kanálu 25,887 tis plavidel, ve FY 2023/2024 bylo evidováno 20,148 tis plavidel, tedy o 22,17 % méně. Pokud jde o pokles tržeb, je výsledek podobně nepříznivý:

FY 2022/2023 … 9,4 mld US dolarů

FY 2023/2024 … 7,2 mld US dolarů, tedy o 23,4 % méně.

Ztráta 2,2 mld dolarů je citelná v případě ekonomiky, pro níž jsou poplatky za tranzit kanálem jedním ze dvou hlavních zdrojů tvrdé měny; tím druhým je turistika. Opět pro srovnání. Podle webu Mezinárodního měnového fondu příjmy Egypta z turistiky ve FY 2022/2023 činily 13,6 mld US dolarů:

https://www.imf.org/en/Countries/EGY/Egypt-qandas#:~:text=Both%20tourism%20and%20Suez%20Canal,disruptions%20in%20the%20Red%20Sea.

Politický kontext

Přestože Húthiové dosud způsobili Egyptu svým teroristickým gangsterismem značné finanční škody, egyptské anglickojazyčné zpravodajské servery tuto skutečnost reflektují až překvapivě málo a zdrženlivě. Zejména ve srovnání s tím, jak kriticky informují o Izraeli v souvislosti s jeho protiteroristickou válkou v Pásmu Gazy a v Libanonu. Zatímco Izraeli je nasazována bez nadsázky psí hlava a v egyptských médiích stojí nepřetržitě na pranýři, zločiny jemenských teroristů jsou většinou pouze konstatovány a kritických komentářů je méně než málo. Ba co horšího, poté, co Húthiové zaútočili na Izrael a ten odpověděl odvetnou leteckou operací zacílenou na jemenské území ovládaném teroristickými rebely, Káhira tuto akci izraelských sil odsoudila. Navzdory tomu, že Izrael útočil na nepřítele, který působí egyptské ekonomice miliardové dolarové škody. Logiku, tedy náš způsob uvažování, v tom ale nehledejme. Stačí číst mezi řádky. Server Ahramonline napsal

letos 21. července: „Skupina (Húthiové), která ovládá velkou část Jemenu, ale není mezinárodně uznávána, tvrdí, že útoky mají tlačit na Izrael, aby ukončil smrtící válku v pásmu Gazy.“ (https://english.ahram.org.eg/News/527570.aspx). A když jde o to „tlačit na Izrael“ v rámci podpory „palestinské věci“, pak jedni Arabové vnímají počin jiných Arabů až podezřele smířlivě. Jen si zkusme představit ten nebetyčný povyk, kdyby na obchodní lodě útočili v mezinárodních vodách Izraelci.

Hlavní zdroj: Web Ahramonline, odkaz https://english.ahram.org.eg/News/533448.aspx

  • Sdílet: