Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Vzkaz důchodce mladým

Jazykový koutek

Významové posuny jazyka


Nemám ve zvyku zabývat se konkrétními politickými stranami. Snažím se být spíše obecnější, abych se vyhnul možnosti, že někoho nechtěně urazím. V tomto případě však udělám výjimku. Nejde totiž o kritiku, ale o jakési dodatečné ocenění, doprovázené omluvou za mou prvotní reakci.

Před časem mě silně zaujalo vystoupení jedné známé veřejné osobnosti této strany, která na veřejnosti držela transparent s nápisem: "Chceš pr-at?" (1) . Sledoval jsem také komentáře, které k tomu byly zveřejněny v tisku. Přiznám se, že jsem je musel číst několikrát, abych je správně pochopil. Občas jsem si dokonce musel štípnout, jestli to není sen. Dnes si ale myslím, že už to začínám chápat. Trochu se stydím, že mi to trvalo tak dlouho a že jsem zpočátku nespravedlivě soudil. Říkám si: 'Ty starej blbče, už těm mladým nerozumíš. Příště se raději zamysli, než si uděláš ukvapený názor.' Jsem totiž z generace, kde za použití tohoto slova ve škole padala trojka z mravů. To komunistické školství!

Podle článků a komentářů bylo prý slovo 'pr-at' použito naprosto nevinně. Autorka zdůrazňovala, že se to slovo objevuje i v dílech našich režisérů, a že ho použila jako součást kampaně propagující bezpečný sex a upozorňující na problematiku domácího násilí. Vysvětluje „Přiznám se naprosto na rovinu, že když jsem transparent psala, nedomnívala jsem se, že je to slovo vnímáno jako sprosté,“ (2) Součástí článků byla dokonce anketa, která zjišťovala, jak lidé vnímají použití tohoto výrazu, a podle výsledků se většina lidí s tímto slovem v pohodě ztotožňuje. Lidé ze staré školy, kteří ho zprvu vnímali jako vulgaritu, byli v menšině.

Člověk se musí stále učit, aby držel krok s mladými. Kdybych dnes například přijel na exkurzi do Evropského parlamentu, klidně by se mohlo stát, že by se mě někdo zeptal: 'Chceš pr-at?'. Před tímto novým pochopením by to vedlo k trapnému nedorozumění. Teď už ale vím, že nejde o vulgární nabídku, jak jsem si původně myslel, ale o zcela společensky přijatelnou výzvu k něčemu podobnému, jako je 'team building' který vlastně vyzývá k bezpečnému a genderově neutrálnímu konsensuálnímu seznámení s různými kulturami s cílem podpory diversity a mírového soužití mezi jedinci.

Jako důchodce bych navrhl zvážit i jiná slova podobné ráže, která nám, nevím proč, komunističntí učitelé vtloukali do hlav jako vulgární, k hojnějšímu používání. I já se přiznám naprosto narovinu, že já chápu slovo 'č...k' naprosto neutrálně a často jej používám. Je odvozené z nevinného dětského 'čůrání', což je jedno z prvních slov, kterým děti rozumí a které začínají používat. To slovo má schopnost zkratkovitě a expresivně vyjadřovat zcela pozitivní hodnoty, jako jsou potenciál, průbojnost a éthos hledání. Tedy v podstatě manažerské a vůdcovské kvality. V prostředí této konkrétní partaje, na které se odkazuji, bych doporučil zvážení jeho rozšíření na méně tradiční kontexty. Dalo by se například říkat: 'Je to dobrý č...k, bude z něj lídr,' nebo výzva ke zkvalitnění výběru kádrů 'Čím větší č...k, tím větší funkce.' Proč nevyužít bohatství češtiny v plné míře.

P.S.: I když je to míněno jako ironie, tak nic ve zlém, taky jsem byl mladý:-). To co vulgární je a není se může generačně lišit. A také člověk nikdy neví kdy si bude chtít podat žádost o stavební řízení.

Zdroje:

https://www.extra.cz/pr-at-je-neutralni-slovo-hlasi-mlada-piratka-marketa-gregorova-36bd3

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/marketa-gregorova-pirati-sexualni-nasili-michailidu-demokracie-komunismus.A220112_141335_domaci_misl

  • Sdílet: