Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Kdo udělá reformu zdravotnictví?

Proč nefunguje skutečná diskuse o zdravotnictví?

Zdravotnictví je na okraji zájmu všech opozičních či reformních stran. Všichni řeší zelenou politiku, migraci, Ukrajinu, ale zdravotnictví a také školství je prostě na okraji. Řeší se jen peníze. Ale i když se do školství nasype víc peněz - vzdělanost dětí neroste - naopak! A ve zdravotnictví je to stejné.


Každý, kdo chce něco udělat se zdravotnictvím, mluví jen o zvyšování rozpočtů a úhrad. Ale že by se zlepšovalo zdraví populace? Tento efekt skutečně nevidíme. Jediný, kdo se aspoň blíží k jádru problému, je Ondřej Dostál ze Stačilo. Ale jen se blíží...

Skutečná reforma by se měla založit na podpoře všeho, co přispívá ke zdraví. Dnes pojišťovny proplácí pouze konvenční farmakologickou léčbu, která těží z asi nejbrutálnější oborové cenzury a z nejpropracovanějšího korupčního prostředí. Kam se hrabou stavební firmy! Farmakologické firmy uplácí úplně vše, ale v podstatě legálně. Vzdělávání, motivace lékařů k předepisování léků, inzerce v médiích. Farmaceutický byznys si privatizoval a ovládnul společenskou diskusi na všech úrovních.

Výsledkem je stagnující obor zdravotnictví, který se skutečně rozvíjí jen na poli akutní medicíny - tam totiž západní farmakologická medicína nemá konkurenci a nepotřebuje se uchylovat k cenzuře. Proto je v tomto oboru lékařství možný skutečný rozvoj bez cenzurního omezení. Všude jinde vidíme jen bambiliony peněz, které k ničemu nevedou. Ale vlastně ano - vedou k závislým a nemocným lidem bez vlastní vůle.

Existuje ale šedá zóna - pacienti a lékaři, kteří se disidentským způsobem snaží vymanit. Bez podpory systému, proti jeho vůli a s nebezpečím odhalení. V této šedé zóně se skutečně léčí a uzdravuje a to za mnohem méně peněz. Také se tu diskutuje volně a hledají se řešení, která posouvají dopředu přístup k pacientovi.

Víte jak by se všem ulevilo, kdyby se ze šedé zóny stala ta oficiální? Více zdravých lidí za méně peněz. Proč se tím nikdo nezabývá? Žádná politická strana, nikdo to nemá v programu. PROČ? Toť otázka...

  • Sdílet: