Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Proč tak snadno tolerujeme zásahy do vlastnických práv?

Majitelé nemovitostí prakticky nemají žádnou šanci

Dnes jsem se zase strašně styděla za to, že jsem právnička, tudíž se neživím slušnou prací. Kdybych na to měla obličej, figuru a věk, určitě by bylo poctivější nechat si platit za sex než za právní rady. Bohužel už nemám ani jeden atribut z této trojice (některé jsem ani nikdy neměla), tak mi asi nic než ty zpropadené zákony až do důchodu nezbude. Doufám, že mi to jednou na pravdě boží bude odpuštěno. Poprosím vás pro jistotu (aby si tam nahoře šplhla) o jedno – jestli vše děti ve škole učí, že právo je spojeno s morálkou a spravedlností, tam jim doma prosím vysvětlete, že tomu tak nebylo, není a nebude. Uděláte jim tu nejlepší službu.


Jak víte, specializuju se na územní plánování a na stavební uzávěry. Pořád se děsně naivně snažím, aby to, co někomu doporučím, bylo férové, správné, dobré, odůvodněné. Jsem zkrátka poctivá trouba a poctivou troubou zůstanu. Proto jsem vždycky tak rozhozená z toho, jak to v praxi reálně chodí. Dnes jsem v rámci sebevzdělávání narazila na jednu stavební uzávěru, kde se, a teď fakt nekecám, píše: „Dle zjištění městyse jsou předmětné pozemky ve vlastnictví podatele námitky a jeho rodiny již 18 let… vzhledem k historickému vlastnictví pozemků rodinou podatele nemohly být doloženy z jeho strany investiční náklady na jeho získání.“

Dále se v tomto skvostu u jiné námitky dočteme, že se uzávěra nevztahuje ani na pozemek, který si někdo koupil od obce. Takže abychom si to shrnuli – vlastní-li vaše rodina delší dobu nemovitost, stavební uzávěru si zasloužíte, protože vaše vlastnické právo nemá žádnou hodnotu. Bez debat. Když koupíte pozemek rok před vydáním uzávěry, tak ne. Když ho koupíte 12 let zpět od obce, tak jste ze stavební uzávěry taky vyňati, protože by to prý byl od obce neseriózní krok.

Taky koukáte jak zjara? Jak může být takovým způsobem rozlišováno mezi vlastníky a mírou ochrany, která je jejich právům poskytnuta, že? V čem je méně hodnotné právo člověka vlastnícího pozemek po 18 let před někým, kdo ho koupil rok před vydáním stavební uzávěry? Proč má mít lepší ochranu ten, kdo smlouvá s obcí? To vám nevysvětlím, sama jsem z toho jak přešlá mrazem. Brutální je, že tato uzávěra kliďánko obstála jak u krajského soudu, tak u Nejvyššího správního soudu.

Je mi z toho smutno a ani plzeň na depku nepomáhá, i když je v kuželce lahodného moku už jen na dně. V každém případě mám aspoň jednu dobrou zprávu – já vlastníky takto odrbávat nenechám. Buďte si jisti, že vám napíšu připomínku jedna báseň a nic takového, jako je tato stavební uzávěra, pod mými argumenty neobstojí. Od vás se chce jenom jediné – buďte aktivní vlastníci a starejte se o své nemovitosti sakra včas!

P.S: Koťata to prý vždycky zlepší. Tak uvidíme. Argumenty by možná ke stavební uzávěře vymyslela lepší, to vám garantuju. Mňau.

  • Sdílet: