Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Skryté praktiky ve výzkumu transgender zdraví: Ohrožení vědecké integrity

Věda, výzkum, medicína, psychologie

Světová odborná asociace pro transgender zdraví (WPATH) byla obviněna, že pod vlivem vlastních aktivistických lékařů skrývá důkazy, které jsou v rozporu s její ideologií. Soudní dokumenty ukázaly, že WPATH kontrolovala a zasahovala do výzkumů na Univerzitě Johnse Hopkinse (JHU) a snažila se odstranit věkové omezení pro medikace a chirurgické výkony na mladistvých. Směrnice WPATH postrádají důkladnost a transparentnost a jejich zapojení do tvorby transgenderových směrnic pro Světovou zdravotnickou organizaci by mohlo poškodit pověst WHO. Poskytovatelé zdravotní péče by se měli od WPATH distancovat, aby se vyhnuli možným škodám a právním problémům.


Dokumenty odtajněné v rámci soudního sporu v USA odhalují, že Světová odborná asociace pro transgender zdraví (WPATH) potlačila zveřejnění systematických přehledů důkazů o transgender zdraví, které si WPATH nechala vypracovat od Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Tyto přehledy zjistily, že existuje jen málo důkazů nebo žádné, které by podporovaly politiku WPATH v oblasti podpory lékařských a chirurgických zákroků v souladu s genderovou identifikaci.

V posledních letech je společnost svědky exponenciálního růstu počtu trans identifikujících se dětí a mladistvých. Nejen že v minulosti byl tento nesoulad mezi vnímaným pohlavím a tělesnem velice vzácný, ale zároveň byl prevelantní u naprosto jiné demografie osob.

WPATH je americká advokační skupina známá tím, že stanovuje standardy v oblasti zdravotní péče o transgender osoby. Kritici tvrdí, že její doporučení jsou ovlivněna spíše názory aktivistů než solidními důkazy. Navzdory této kritice měla doporučení WPATH významný vliv na politiku transgenderové zdravotní péče na celém světě, včetně zemí Evropy. Cass Review zjistil, že většina mezinárodních směrnic vychází ze směrnic WPATH nebo Endocrine Society, které se navzájem ovlivňovaly. Někteří členové WPATH se podílejí na tvorbě pokynů WHO pro poskytování zdravotních služeb transgender identifikujícím se osobám. Nedávno vyšlo najevo, že WPATH zrušila věková omezení pro transgenderovou léčbu na žádost vysoce postavené úřednice Bidenovy administrativy, Dr. Rachel Levine.

Potlačování výsledků výzkumu

Koalice LGBT Courage zveřejnila informace o potlačování výsledků výzkumu. Dokumenty týkající se této záležitosti byly odtajněny v návaznosti na soudní líčení a jsou nyní veřejné. V budoucnu budou odtajněny další dokumenty.

Následující je hrubou sumarizací informací o utajování výzkumů:

Alabama (USA) přijala v roce 2022 zákon, který zakazuje lékařské afirmační služby pro nezletilé mladší 18 let. ACLU kvůli tomuto zákonu stát zažalovala. V důsledku žaloby musela WPATH poskytnout soudu dokumenty o tom, jak byly vytvořeny jejich Standardy péče 8 (SOC8).

Soudní důkazy ve formě e-mailů a dokumentů se týkají spojení mezi WPATH a Univerzitou Johnse Hopkinse (JHU). JHU byla požádána o přezkoumání důkazů.

Vedení WPATH potlačilo systematické přehledy JHU, protože nepodpořily doporučení WPATH pro široký přístup k hormonům a operacím pro všechny, kdo o ně stojí. Přinutili JHU stáhnout dokončené rukopisy, které nebyly v souladu s jejich názory, a nyní vyžadují schválení všech budoucích publikací od JHU.

Nová schvalovací politika WPATH vyžadovala, aby všechny recenze splňovaly specifická kritéria, jako je podpora transgenderových intervencí a zahrnutí transgenderových autorů. WPATH trvala na možnosti provádět změny v obsahu. Příkazy WPATH také uváděly, že konečná publikace musí obsahovat prohlášení o tom, že WPATH proces neovlivnila a že vyjádřené názory jsou výhradně názory autorů JHU.

WPATH a JHU se neshodly na politice schvalování publikovaných recenzí. Navzdory protestům JHU nakonec WPATH zvítězila. Po zavedení standardů péče byla zveřejněna pouze jedna recenze, která však měla velké nedostatky. Přezkum Bakera a kol. nezohlednil fyzickou újmu, jak měl, a vyvodil závěry, které neodpovídaly jeho zjištěním. Přezkum uvedl, že WPATH se na něm nijak nepodílela, v návaznosti na znění interní politiky, avšak interní dokumenty ukazují, že přezkum prošel skrytým schvalovacím procesem právě WPATH organizace.

Dosud nezveřejněné dokumenty nejenže ukazují, že WPATH manipulovala s důkazy, ale naznačují i další problémy: nezvládnutý střet zájmů, agendy řízené aktivismem nebo ideologická předsudkovost v soft-science, jako je psychologie. Očekává se, že v blízké budoucnosti budou odtajněny další dokumenty, které budou pravděpodobně obsahovat ještě více informací poškozující důvěryhodnost WPATH jako organizace vytvářející standardy péče.

Cass Review

Doktorka Cassová a její tým vytvořil detailní hodnocení péče o trans pacienty v Tavistocku v dubnu tohoto roku. Odhalené dokumenty ukazují, že WPATH manipulovala s důkazy a měla další problémy, jako jsou střety zájmů a zaujaté agendy. Aktuální způsob péče je v jednoznačném rozporu s vědeckými poznatky a etickými zásadami lékařství. Základní stavební kameny afirmativního modelu péče, jako jsou podávání blokátorů puberty nebo chirurgická intervence, neprokázaly žádný signifikantní přínos v současnosti ani ve schopnosti spolehlivě předpovědět budoucí prospěch pacientů. Přesto WPATH nadále obhajoval své standardy péče a to „útokem“ na systematičnost a samotnou vědeckost tohoto reportu. Brzy mají být zveřejněny další dokumenty, které mohou odhalit další znepokojující informace o důvěryhodnosti WPATH.

WPATH Files

Předtím uniklé dokumenty WPATH ukazovaly znepokojivé rozhovory mezi členy WPATH. Přiznávali, že mnoho dospívajících pacientů nedokázalo plně pochopit důsledky blokátorů puberty a „cross-sex“ hormonů, jako je ztráta plodnosti a sexuálních funkcí. Měli také obavy z neznámých dlouhodobých rizik pro zdraví pacientů, jako je rakovina jater, nefunkčnost pohlavní soustavy a zároveň nejistotu zlepšení psychického stavu.

British Medical Journal

V roce 2023 vyšel v British Medical Journal článek, ve kterém profesor Mark Helfand z Oregon Health and Science University zjistil nedostatky v aktualizovaných standardech péče WPATH. Upozornil, že v doporučeních chybí systém hodnocení, který by ukazoval kvalitu důkazů. Helfand zdůraznil, že je důležité, aby směrnice byly transparentní, pokud jde o systematické přehledy, což se v případě WPATH nestalo. Poukázal také na případy, kdy se předložené důkazy neshodovaly s tím, co zjistili systematičtí recenzenti.

Systematický přehled WPATH neposkytl důkazy, které by podpořily jejich tvrzení o bezpečnosti a účinnosti. To však nezabránilo WPATH, aby ve svých pokynech SOC8 vydala důrazná doporučení ve prospěch lékařských hormonálních a chirurgických zákroků pro děti a dospělé s problémy souvisejícími s pohlavím. Tyto nedostatky v přístupu WPATH k důkazům a přísnosti tvorby jejích pokynů byly identifikovány ještě dříve v článku publikovaném v BMJ v roce 2021, který zjistil, že pokyny WPATH SOC7 byly založeny na méně kvalitním primárním výzkumu, názorech odborníků a chybělo v nich třídění důkazů. Autoři dospěli k závěru, že WPATH SOC7 nelze považovat za "zlatý standard".

WPATH a Světová zdravotnická organizace

Ještě před nedávnou zprávou o potlačení výzkumu se část vědecké komunity obávala, že členové WPATH ovlivňují směrnice WHO pro transgender problematiku. WHO reagovala vyjasněním, že pokyny se budou vztahovat pouze na dospělé, nikoli na děti, prodloužením konzultačního období a doplněním skupiny pro tvorbu pokynů (GDG) o další členy, aby se zvýšila rozmanitost. Většina nových členů však pochází z afirmativních genderových klinik a není v ní nikdo, kdo by zastupoval kritické perspektivy. Tímto se stává WHO méně důvěryhodnou.

WPATH v Česku

Důkazy, výzkumy a investigativní žurnalistika naznačují, že pokračování v dodržování rad WPATH může poškodit pacienty a vystavit organizace riziku právních kroků. Nejnovější informace o WPATH ukazují jeho nedostatky, proto je nejlepší najít lepší zdroje informací.

NUDZ (Národní ústav duševního zdraví) však dále, přes výzvy a znalost problematiky nereaguje a dále prosazuje a zveřejňuje tyto problematické standardy a přístup k problematice péče o trans lidi. Přesto je jasné, z interních oběžníků, že NUDZ o skandálech s WPATH Files a Cass reportem ví. Mezi členy vědecké společnosti udržující neadekvátní SOC-8 v oběhu je zároveň vedoucí pracovní skupiny „Duševní a veřejné zdraví sexuálně a genderově rozmanitých lidí, RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D., který je spoluautorem překladu právě SOC-8 do českého jazyka. Paradoxně právě on je hostem události „Kam pokročila LGBTQ+ psychologie v Česku“ na Prague Pride Festivalu.

Je tedy smutné, že zainteresované strany a bohužel i samotní vědci, kteří přislíbili svou snahu a život právě vědeckému pokroku jsou v této oblasti až takto okázale nevědečtí a nedbají na aktuální relevantní informace.

  • Sdílet: