Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Váš let byl ukončen

výpadek, souvislosti, digitální a analogový svět

Tak jsme zažili hodně velký výpadek IT, kdy tedy toho na světě moc nešlo. Bylo to varování? V tom, že digitální svět může přestat fungovat a ukončit celou technologickou modernu?


Líbil se mi tento černý vtip: V letadle ve výšce 10 km si na displeji nechcete přečíst: „váš let byl ukončen a bude restartován“.

Můžeme to rozšířit i jinak a bude to skoro dvojsmyslné: „váš svět byl ukončen a bude restartován“. A máme tady „Velký Reset“. Nebo jinými slovy kolaps civilizace. A po kolapsu přichází regenerace, tedy onen restart.

Jak jsme na něj připraveni? Umíme se vrátit k „analogovému“ světu, pokud to bude nutné? Částečně jsem ho zažil a snažím se ho udržet. Jak? Tím, že platím převážně v hotovosti a zařídil jsem se tak, abych nebyl závislý jen na digitálním světě. Také nemám příliš důvěry ve všechny Smart novinky a rozhodně si je netahám do bydlení (Chytrá domácnost).

V paneláku moc nejde být nezávislý, ale na chatě mám vytvořeny podmínky, kdy se mohu obejít i bez proudu, mohu svítit petrolejkou, topit dřevem či propan butanem, vaříme na plynu (PB, nebo kempingové kartuše), vodu můžeme brát z potoka, příp. kopané studny a přefiltrovat ji přes aktivní (živočišné) uhlí. Nehledě na to, že nějakou zásobu vody máme ještě v kanystru a PET lahvích. A na záchod můžeme do kadibudky.

Také potřebné nářadí máme v několika verzích: ruční, na benzín a elektriku. Samozřejmě, když jde elektrický proud, je vše mnohem komfortnější. Ale hlavně vše je o skromnějších podmínkách blízkých přírodě. Do toho spadá i nějaká malá soběstačnost v pěstování ovoce a zeleniny, nějaká zásoba hotovosti ve formě velkých bankovek i zásoba padesátikorunových mincí.

A co naše vláda? Já bych ji poděkoval. Jednak dělá vše pro ztrátu důvěry v režim a systém, a jednak (ač nejspíš nevědomě a nechtíc) nám zajistila svým způsobem bezpečnost. Země díky razantním opravám a výstavbě silnic a železnic vypadá, jak po bombardování, takže ruská válečná mašinérie už nemá důvod nám sem posílat nějaké rakety a také nějaký rychlý přesun vojsk ze Západu na Východ přes naše území asi nehrozí.

Pro sebedestrukci starého a probuzení (praktikováním zelené dohody) je to nejlepší vláda, co máme. Uvidíme kam to dotáhne, než bude i její „let ukončen“ a kdo bude u restartu. A jak vlastně bude restart, tedy regenerace vypadat? Kam do minulosti se posuneme materiálně a v životní úrovni? Upravíme technologie tak, aby nám sloužily? To předpokládá duchovní vývoj, a ne bezduchou společnost digitálně řízených otroků.

Pokud se nezměníme každý sám za sebe, nedáme přednost míru a spolupráci, budeme „vypnuti“? Nebo se budeme muset vrátit někam do úrovně 19. století? Či stačí jen opustit „Smart“ a vrátit se k analogovému světu 60. až 80. let 20. století?

Nebo nezabráníme katastrofě a přeživší se vrátí někam do pravěku? Máme to ve svých rukou, hlavách a srdcích. Bude náš „společný let ukončen“, nebo ho přesměrujeme?

Co ukázal výpadek? Naše špatné, nefunkční myšlení. Máme systémy složité a nepřemýšlíme v souvislostech. Copak obrovská datová úložiště nespotřebovávají energii samy o sobě? A ještě k tomu přidejte potřebu systémy chladit (klimatizace) v horkém létě, či v zimě topit, aby vůbec fungovaly a spolehlivě. Je na to nastavena kapacita výroby elektrické energie, a hlavně distribuční a rozvodná síť?

Je řešením útlum průmyslu a výroby ve prospěch nějakých digitálních dat? Samozřejmě útlum konzumu by lidem prospěl a možná ještě víc i útlum digitálních dat. Když lidé nebudou chtít dobrovolně se uskromnit, udělá to za ně krize a ta je přinutí. Takže nějaké nadějné vyhlídky?

A není tou největší nadějí právě to, že systém bude ukončen a následně restartován? Život si to zjednodušení vynutí.

  • Sdílet: