Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Agenda svobody

Působivý projev argentinského prezidenta v OSN

Zatímco naše vláda předvádí frašku chaosu a zmatku, náš prezident Pavel promluvil na setkání OSN, kde byl představen Pakt pro budoucnost a prezident ho tam za nás podpořil. Nenašlo se moc státníků, kteří tu situaci popsali a navrhli jinou cestu. Ale jeden ano. Tímto politikem byl argentinský prezident Milei. Namísto kolektivistické Agendy 2030 představil jinou agendu. Agendu svobody.


Bez velkého zájmu veřejnosti a médií proběhlo v New Yorku velké zasedání OSN. Jeho cílem bylo urychlit zavádění Agendy 2030 a bylo na něm přijato několik strategických dokumentů.

Generální tajemník OSN António Guterres ve své zprávě označil uspořádání Summitu budoucnosti jako události, která se koná jednou za generaci. Výsledkem summitu bude mezivládně vyjednaný akční dokument s názvem Pakt pro budoucnost, který bude obsahovat jednotlivé kapitoly zaměřené na udržitelný rozvoj a financování rozvoje, mezinárodní mír a bezpečnost, vědu, technologie, inovace a spolupráci v digitální oblasti, mládež a budoucí generace, transformaci globálního vládnutí. Summit přijal i další dva dokumenty: Globální digitální kompakt a Deklaraci o budoucích generacích. Na podporu mezivládních vyjednávání předložil generální tajemník 11 stručných návrhů politik, v nichž rozpracoval některé z návrhů obsažených v dokumentu Naše společná agenda.

Za nás promluvil i prezident Petr Pavel, který uvítal Agendu 2030 a vyzval k jejímu prohloubení a urychlení. Česká média sice informují o návštěvě prezidenta Pavla v USA, ale samotné agendě OSN se v zásadě vyhýbají. Přitom jak Agenda 2030 tak plánované nové agendy usilují o zásadní proměnu uspořádání světa a mají velký dopad na každodenní život občanů. Jedním z jejich cílů je například úplná transformace ekonomiky, známá též jako Green Deal.

Prezident Petr Pavel se vyjádřil, že „agenda 2030 představuje náš společný cíl a plán pro udržitelný rozvoj. Nyní máme jedinečnou příležitost urychlit její naplňování. Pakt pro budoucnost vytváří pevný základ pro lepší a efektivnější multilaterální systém. Jsme připraveni společně s dalšími delegacemi pracovat na úspěšném pokračování úsilí zahájeném na tomto Summitu. Abychom dokázali najít tu správnou cestu vpřed, musíme nejprve pojmenovat, jaké výzvy ohrožují naši budoucnost.“

Petr Pavel v New Yorku
Petr Pavel v New Yorku · Foto: Facebook Petra Pavla

a ještě vyzdvihl dvě věci.

„Zaprvé, velmi vítám přijetí Globálního digitálního paktu. Představuje společnou vizi pro realistickou mezinárodní spolupráci v oblasti digitálních technologií v celosvětovém měřítku a nabízí možnost společně si ujasnit některé základní principy. Česko zde bude hrát aktivní roli. Aby byla digitální transformace prospěšná pro každého z nás, musí být zacílena na člověka a lidská práva. Jinak nebudeme schopni čelit výzvám, které jsou před námi. Nově vznikající technologie, umělá inteligence nebo biotechnologie mají obrovský potenciál. Dozajista nám pomohou nalézt řešení mnoha současných problémů. Zároveň nás ovšem větší míra technologické závislosti činí zranitelnějšími. Proto jsem se podílel na vzniku Prague GeoTech Summit; iniciativy, která se bude každoročně konat v rámci konference Globsec Forum. Jejím cílem je rozvíjet dialog mezi podnikatelskou sférou, akademickou sférou a vládními institucemi a společně nalézt způsob, jak bezpečně zacházet s technologiemi v každodenním životě, resp. jak se chránit před jejich zneužitím ze strany nepřátelských aktérů. Ať už jde o jednotlivce, skupiny či státy.

Mým druhým bodem je změna klimatu. Je nezbytné, abychom současnou klimatickou krizi a její dalekosáhlé důsledky řešili komplexně a uceleně v rámci účinného multilateralismu. Nedávné povodně ve střední Evropě, zřejmě nejhorší za desítky let, jsou jasným důkazem narůstající hrozby změn počasí, které jsou způsobeny změnou klimatu. Česko bude i nadále usilovat o razantnější globální řešení. Řešení změny klimatu není jen jedním ze sedmnácti cílů udržitelného rozvoje. Představuje faktor, který může prohloubit nejzávažnější současné výzvy pro lidstvo, jakými jsou chudoba, hlad nebo zdraví. Jsme připravení spolupracovat se všemi mezinárodními partnery na zajištění úspěšného výsledku konference OSN o klimatu, která se bude konat v listopadu v Baku.“

Pokud jste to nevěděli, tak naše zahraniční politika je orientována progresivním a zeleným směrem, ačkoliv o tom uvnitř země příliš nemluví.

Kromě vystoupení českého prezidenta Pavla si ale velkou pozornost zaslouží i projev jeho argentinského protějšku Javiera Mileie, který se jasně postavil proti socialistickým plánům OSN a pokusu o čím dál silnější mezinárodní vládu byrokratů.

„Právě přijetí této agendy, která se podřizuje zájmům privilegovaných, opuštění principů - nastíněných ve Všeobecné deklaraci lidských práv Organizace spojených národů - narušilo úlohu této instituce a svedlo ji na špatnou cestu. Viděli jsme tak, jak se organizace, která se zrodila na obranu lidských práv, stala jedním z hlavních zastánců systematického porušování svobody, jako například v případě globálních karantén v roce 2020, které by měly být považovány za zločin proti lidskosti.

Ve stejném sněmu, který tvrdí, že hájí lidská práva, umožnili krvavým diktaturám, jako je Kuba a Venezuela, vstoupit do Rady pro lidská práva bez sebemenší výtky. V téže sněmovně, která tvrdí, že hájí práva žen, umožňují zemím, které trestají své ženy za to, že ukáží svou kůži, vstoupit do Výboru pro odstranění diskriminace žen. V téže sněmovně - systematicky - hlasují proti Státu Izrael, který je jedinou zemí na Blízkém východě, jež hájí liberální demokracii, a zároveň prokazují naprostou neschopnost reagovat na metlu terorismu. V hospodářské oblasti prosazují kolektivistickou politiku, která ohrožuje hospodářský růst, porušuje vlastnická práva a brání přirozenému hospodářskému procesu, čímž brání nejzadluženějším zemím světa svobodně využívat vlastní zdroje, aby se mohly posunout vpřed. Nařízení a zákazy prosazované právě zeměmi, které se rozvinuly díky tomu, že dělaly totéž, co dnes odsuzují. Kromě toho byl podpořen toxický vztah mezi politikami globální správy a mezinárodními úvěrovými agenturami, které vyžadují, aby nejzanedbanější země věnovaly zdroje, které nemají, na programy, které nepotřebují, a tím z nich udělaly věčné dlužníky, aby podpořily agendu globálních elit.“

Prezident Argentiny Milei
Prezident Argentiny Milei · Foto: Internet

A nakonec vyjádřil jasný postoj a varování:

„Proto bych chtěl vydat varování: nacházíme se na konci cyklu. Kolektivismus a morální póza UOC agendy se střetly s realitou a již nemají věrohodná řešení, která by mohly nabídnout skutečným problémům světa. Ve skutečnosti je nikdy neměly. Pokud Agenda 2030 selhala - jak uznávají i její vlastní propagátoři -, odpovědí by mělo být položit si otázku, zda to nebyl od počátku špatně koncipovaný program, přijmout tuto skutečnost a změnit kurz. Nemůžeme předstírat a setrvávat v omylu tím, že zdvojnásobíme sázku na agendu, která selhala. S myšlenkami přicházejícími z levice se vždy děje totéž: navrhují model podle toho, jací by lidé měli být, a když jednotlivci - svobodně - jednají jinak, nemají lepší řešení než jejich svobodu omezovat, potlačovat a omezovat.

My - v Argentině - jsme již na vlastní oči viděli, co leží na konci této cesty závisti a vášní: chudoba, ignorantství, anarchie a fatální absence svobody. Ještě máme čas se od tohoto směru odvrátit.

Chtěl bych se v něčem jasně vyjádřit, aby nedošlo k mylným interpretacím: Argentina, která prochází hlubokým procesem změn, se rozhodla přijmout myšlenky svobody; ty myšlenky, které říkají, že všichni občané se rodí svobodní a rovní před zákonem, že máme nezadatelná práva daná Stvořitelem, mezi něž patří právo na život, svobodu a majetek. Tyto zásady, jimiž se řídí proces změn, které provádíme v Argentině, jsou také zásadami, jimiž se od nynějška bude řídit naše mezinárodní jednání.

Věříme v obranu života pro všechny; věříme v obranu majetku pro všechny; věříme ve svobodu slova pro všechny; věříme ve svobodu vyznání pro všechny; věříme ve svobodu obchodu pro všechny; a věříme v omezené vlády, a to všechny.

A protože v dnešní době to, co se děje v jedné zemi, rychle ovlivňuje ostatní, věříme, že všechny národy by měly žít bez tyranie a útlaku, ať už má podobu politického útlaku, ekonomického otroctví nebo náboženského fanatismu. Tato základní myšlenka nesmí zůstat pouhými slovy; musí být podpořena činy, diplomaticky, ekonomicky i materiálně, a to spojenými silami všech zemí, které stojí za svobodou.

Tato doktrína nové Argentiny není nic víc a nic méně než skutečná podstata Organizace spojených národů, tedy spolupráce Spojených národů na obranu svobody. Pokud se Organizace spojených národů rozhodne znovu přijmout zásady, které jí daly život, a znovu si přizpůsobit roli, pro kterou byla zrozena, můžete počítat s neochvějnou podporou Argentiny v boji za svobodu.

Měli byste také vědět, že Argentina nepodpoří žádnou politiku, která by znamenala omezování osobních svobod, obchodu nebo porušování přirozených práv jednotlivců, bez ohledu na to, kdo ji prosazuje a jak velký konsenzus daná instituce má. Z tohoto důvodu si přejeme vyjádřit - oficiálně - svůj nesouhlas s Paktem budoucnosti, který byl podepsán v neděli, a vyzýváme všechny národy svobodného světa, aby se k nám připojily nejen v nesouhlasu s tímto paktem, ale také při vytváření nové agendy této vznešené instituce: agendy svobody.

Od tohoto dne vězte, že Argentinská republika opustí pozici historické neutrality, která nás charakterizovala, a postaví se do čela boje na obranu svobody. Protože - jak řekl Thomas Paine - „ti, kdo chtějí sklízet požehnání svobody, musí - jako lidé - snášet únavu při její obraně“.

Kéž Bůh žehná Argentincům a všem občanům světa a kéž jsou nebeské síly s námi.

Ať žije svoboda!

Děkuji vám mnohokrát.“

Celý projev prezidenta Milei s českými titulky najdete na mém účtu na síti X.