Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Aktuálně z egyptské nejvyšší fotbalové ligy

Svět jinde

Někdo se zabývá Babišem, někdo Fialou, někdo „dezoláty“ a „chcimíry“, někdo „pětidemolicí“ a „chciválky“, někdo píše na blogu o mezilidských vztazích, já se věnuji dění na Blízkém východě.


A nejen v Izraeli. Také v Egyptě. Je-li to moje každoroční prázdninová destinace (s politickými preferencemi to nemá co dělat, jde o živé koráli a relaci služby vs cena), logicky se zajímám o tamní situaci. Sport nevyjímaje.

Zatímco v těchto dnech je v Evropě upřena pozornost na fotbalový šampionát, a po vyřazení Haškova týmu je to pro Čechy o dost smutnější, nicméně Euro pokračuje dle programu dál, v Egyptě je vedle ME zaměřena největší domácí pozornost na nejvyšší fotbalovou ligu (Egyptian Premier League).

Soutěž sestává z 18 klubů, z toho 10 jich působí v aglomeraci Velká Káhira. Aktuální ročník odstartoval 18. září 2023 a skončí letos 18. srpna. Hraje se systémem každý s každým doma-venku, to znamená, že každý tým odehraje ve 34 kolech 2x17 utkání.

Obdobu rivality pražských „S“ nacházíme u klubů z Velké Káhiry – Al Ahly (obhájce titulu) a Zamalek (třetí místo v minulém ročníku). Oba týmy se mohou pochlubit skvělým úspěchem v rámci afrického kontinentálního fotbalu. Al Ahli je vítězem africké Premier League 2023/2024, Zamalek vítězem afrického Konfederačního poháru 2023/2024, což je výkonnostně druhá nejvyšší soutěž v Africe.

Podíváme-li se na aktuální tabulku egyptské Premier League (28. 6.), zjistíme zajímavou nesrovnalost. Zatímco drtivá většina klubů má odehráno 25 až 28 zápasů, Al Ahly pouze 20 a Zamalek o jeden více.

Čím to?

Důvodem je skutečnost, že oba týmy, jeden více, jeden méně, účinkovaly v zahraničních, většinou v afrických klubových soutěžích. Celek Al Ahly (Rudí ďáblové) musel odehrát 22 zápasů v následujících soutěžích:

- Africká Liga mistrů 2023/2024 … 14 zápasů … vítěz

- Africká fotbalová liga 2023 (nová soutěž) … 4 zápasy … poražený semifinalista

- Africký Superpohár 2023 … 1 zápas … poražený finalista

- Mistrovství světa klubů 2023 … 3 zápasy … 3. místo

Zamalek SC (Bílí rytíři) byl zapojen do afrického Konfederačního poháru 2023/2024. Ten vyhrál a na cestě k tomuto triumfu musel odehrát 14 zápasů.

Znamená to, že Al Ahli čeká do konce ročníku ještě 14 zápasů, Zamalek o jeden méně. A jak vypadá aktuální pořadí po zápasech odehraná 28. června? Klub Al Ahly odehrál toho dne svůj dvacátý zápas, v něm porazil Pharco Alexandrii 2:1; je druhý v pořadí a na prvního Pyramids Káhira (62 bodů) ztrácí 14 bodů. Zamalek si stojí o poznání hůře, v tabulce se nachází na 10. místě a na kontě má zatím 34 bodů.

HORKÉ HLAVY, NEBO BOJ O PRINCIP?

Atraktivitě pražských derby Sparta – Slavia odpovídají v Egyptě utkání Al Ahly versus Zamalek. To poslední se mělo konat 25. června 2024; šlo o zápas 27. kola. Derby, na které byl dokonce povolán španělský rozhodčí Alejandro Muñiz, se ale nekonalo , protože vedení Zamaleku na protest proti tomu, co se stalo v předchozím kole a co považuje za velkou nespravedlnost oznámilo, že jeho hráči nenastoupí. Šlo o reakci na utkání mezi domácím Zamalekem a týmem Al Masry Port Said ze 17. června, kdy hostům nebyla uznána penalta. Podle oficiálního záznamu hráč Zamaleku Ziza v 73. minutě penaltu neproměnil, což potvrdil i video asistent rozhodčího (VAR). Funkcionáři Zamaleku ovšem nesouhlasí. Tvrdí, že míč, který byl střelen do břevna, předtím, než ho hráč hostů odkopl, přešel brankovou čáru. Jde tedy o klasické tvrzení proti tvrzení. Následovalo jednání mezi předsedou Zamaleku Labibem, šéfem nejvyšší ligy Diabem a ministrem sportu Sobhym, ale bez výsledku. Zamalek derby bojkotoval a následně byl potrestán kontumační prohrou 0:2 a odpočtem tří bodů. Po tomto trestu, ať už je pravda jakákoli, si Zamalek cestu k lepšímu umístění zbytečně zkomplikoval. A zkomplikuje si ji ještě víc, pakliže jeho funkcionáři budou i nadále „trucovat“. To se dozvíme už v sobotu 29. června, kdy je na programu dohrávaný zápas 28. kola Zamalek – Ceramica Cleopatra Gíza.

ODKAZY

https://english.ahram.org.eg/News/525915.aspx

https://english.ahram.org.eg/News/526052.aspx

https://english.ahram.org.eg/News/525888.aspx

  • Sdílet: