Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Aktuálně ze Středního východu

Svět vzdálený, přesto blízký

V neděli 29. září 2024 přišlo z oblasti Středního východu několik důležitých zpráv, z nichž s zastavím u dvou. Jde o změnu v izraelské vládě a operaci Izraele v Jemenu.


Izraelský premiér Netanjahu během vystoupení na VS OSN v pátek 27. září 2024 připomněl, že jeho země čelí útokům na sedmi frontách. Do tohoto výčtu agresorů patří Pásmo Gazy (Hamás), Libanon (Hizballáh), Sýrie (proíránské milice), Irák (proíránské milice), Jemen (Húthiové), Írán (hlava osy teroru) a v samotné Zemi izraelské jsou to teroristé, kteří mají základny na území spravovaném Palestinskoarabskou autonomií.

Jemen

Zeměpisně nejvzdálenější hlava tohoto sedmihlavého draka zla se nachází v Jemenu, zaokrouhleně dva tisíce kilometrů daleko. Což ale neznamená, že by se húthijští teroristé nezapojili do protiizraelských provokací. Právě naopak. Soustavně útočí na Izrael balistickými raketami a drony, byť nejde o tak vysoké počty ataků, jakých jsme svědky proti severu Izraele a v minulosti proti distriktům v jižním a centrálním Izraeli z Pásma Gazy. Hovoříme o stovkách raket denně. Zbytečná otázka: který suverénní stát by si něco takového nechal líbit a vyslyšel nesmyslné a naivní výzvy OSN ke zdrženlivosti (aniž by byla záruka, že zdrženliví budou i teroristé)?

Ovšem i když se jedná řádově o nižší počty raket a dronů, agrese zůstává agresí – a Izrael má plné morální právo se bránit, sáhnout k ozbrojenému odvetnému zásahu. K jednomu z nich došlo poslední zářijovou neděli 2024. Cílem izraelských letadel byly lokality a infrastruktura patřící teroristickému režimu v Jemenu. Přístav Hodeidah a nedaleký plovoucí překládací ropný terminál Ras Issa, stejně jako elektrárny včetně zařízení v Ras Katibu a hodeidažské letiště.

Izraelská armáda k tomu na platformě X uvedla, že kromě vojenských skladišť a zásobníků ropy byl přístav Hodeidah využíván k dopravě íránských zbraní pro húthijské rebely. V prohlášení nenechala nikoho na pochybách, že je odhodlána pokračovat v operacích, ať už nepřátelské cíle leží v jakékoli vzdálenosti, kratší i delší, a že bude čelit všem hrozbám zaměřeným proti občanům Státu Izrael. Netřeba dodávat, že takto se musí chovat každá sebevědomá vláda – likvidovat ohnisko teroristické agrese v jeho samotném zárodku. Z geografického hlediska je užitečné dodat, že z izraelských leteckých základen je mnohem blíž do Teheránu než do Saná.

Bojové stíhací stroje Izraelských vzdušných sil doprovázela tankovací a špionážní letadla. Podle zpráv izraelských serverů byl tento zásah intenzivnější než podobná akce v červenci.

Je na vedení húthijských teroristů, aby si uvědomili, že po každé jejich agresivní akci bude následovat masivní izraelská reakce. Hodlají-li v provokacích pokračovat, musí počítat s mimořádně tvrdou odpovědí. Bez ohledu na to, co si o tom myslí šéf OSN, katolický papež, špičky EU nebo kdokoli. Aktuálně se zdá, že Húthiové jsou nepoučitelní. V neděli večer (29. 9.) přinesly izraelské servery zprávu doplněnou videem informující o tom, že Izraelské vojenské námořnictvo sestřelilo nad Rudým mořem další jemenský dron.

Izrael

Uprostřed zvýšeného obranného úsilí bylo oznámeno, že současná vládní koalice v Izraeli posílí, byť bez nové koaliční smlouvy. V neděli 29. září do Netanjahuovy vlády vstoupil šéf dosud opoziční Spojené pravice - Nové naděje Gideon Saar. Nenahradí ale ministra obrany Joava Gallanta, o čemž se v médiích nějaký čas spekulovalo, ale stane se ministrem bez portfeje a také ministrem na ministerstvu národní bezpečnosti. Jeho spolustraník Zeev Elkin rovněž usedne v kabinetu jako ministr bez resortu. Spojená pravice - Nová naděje má v Knesetu 4 poslance; koalice tak disponuje od nynějška 68 mandáty (ze 120).

  • Sdílet: