Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Ať žije vědecká prostituce

Pojednání o neočkovaných a riziku nehod


V minulém týdnu prosvištěla médii jako mexická vlna série článků o dalším parádním kousku vědců, tentokrát kanadských. „Dokázali“ totiž, že neočkovaní lidé mají zvýšené riziko dopravních nehod až o 72 %. Antivaxeři jsou totiž údajně pověstní svým antisociálním chováním ve všech směrech. Vědci proto doporučili navýšit těmto neočkovaným nezodpovědným zmetkům pojistné.

Na první pohled je to úplná blbost. Výplod chorých mozků. Na druhý pohled se do studie začtete a řeknete si: vždyť tam všechny údaje souhlasí. A je to obrovský vzorek populace, 11 milionů lidí. Jak je to možné? Že by to nakonec byla pravda?

Dva pohledy jsou ovšem málo. Je nutný i pohled třetí, nahlížející vědcům pod pokličku. To udělali někteří analytici a publicisté – Norman Fenton, John Campbell, Igor Chudov, Clare Craig. Jejich závěry si dovolím stručně prezentovat v několika bodech:

1) Vědci nepočítali ujeté kilometry (míle) – neočkovaný, který najezdil 1000 km a měl nehodu, je započítán stejně jako očkovaný, který najel 10 km a nehodu neměl.

2)      Neočkovaní nesměli jezdit ve sledovaném období veřejnou dopravou (studie byla prováděna v Kanadě), logicky tedy jezdili převážně autem. Navíc v období nepříjemné kanadské zimy.

3) V „esenciálních“ profesích byla nižší proočkovanost. Tito lidé ale do práce museli, na rozdíl od očkovaných, pracujících na home-office. Věřte nebo ne, ale v křesle či vleže na kanapi je riziko dopravní nehody kupodivu nižší.

4)      Kde vlastně vědci vzali data 11 milionů lidí, když tato data nejsou veřejně přístupná? Když o ně žádali jiní (aby zkontrolovali pravdivost dat ze studie), nedostali je.

5) Skupina neočkovaných bývá procentuálně podhodnocena, protože řada neočkovaných není v kanadském „systému“ podchycena. To pak statisticky nadhodnocuje jakákoli data z této skupiny.

Těchto pět argumentů jsou ovšem jen maličkosti, na rozdíl od dvou následujících:

6) Do statistik bylo započítáno jen 8 mrtvých, i když statisticky vzato jich mělo být 50. Těch osm byli lidé, kteří zemřeli až v nemocnici. Dvaačtyřicet (!) lidí, kteří zemřeli přímo při nehodě, nebylo do studie započítáno.

7)      Do statistik nezodpovědných neočkovaných vrahů byli započítáni i spolujezdci a chodci. Čili spolujezdec i chodec jsou přímo zodpovědní za nehodu způsobenou řidičem. Totální vítězství logiky.

Ale i tyto dva výživnější argumenty jsou stále jen maličkosti oproti poslednímu:

8) Lidé byli sledováni po dobu jednoho měsíce. Ovšem naočkovaní byli prvních čtrnáct dní považováni za neočkované. Čili polovinu sledovaného období se očkovaní počítali do skupiny neočkovaných. Ano, čtete správně. To je jeden z velkých kovidových faulů. Proč: protože víme, že právě v prvních čtrnácti dnech se stává poměrně velké procento nežádoucích účinků vakcín. Hlava XXII v praxi.

Nevěřím tomu, že vědci, kteří prováděli studii, tohle všechno nevěděli. Věděli. A proto jejich práci nelze nazvat jinak než jako vědeckou prostituci. Otázkou zůstává, kdo jsou jejich zákazníci, kteří jim za prostituci platí, či spíše kdo jsou jejich pasáci.

Krásné dny bez nehod přeje VČ

  • Sdílet: