Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Falšování vědy zabíjí

fake science

Až mi zase budete nadávat, že jsem extremista, když tvrdím, že falšování vědy zabíjí, vzpomeňte si na historku s hydroxychlorochinem.


Před několika lety se na Univerzitě Palackého v Olomouci rozhořela zcela neuvěřitelná aféra ohledně falšování vědeckých dat. Shrnuto jednou větou – parta vykutálených akademických podnikatelů systematicky falšovala data, na základě těchto zfalšovaných dat publikovala „převratné“ výzkumné výsledky, na tyto „převratné“ výsledky získala miliardové granty z EU a ty použila k ovládnutí univerzity. Dnes vedení druhé nejstarší univerzity v zemi skáče tak, jak akademická mafie píská. Pro rychlý úvod do této neuvěřitelné kauzy si můžete přečíst aspoň tento popis domu hrůzy vystavěného ze zfalšovaných dat a lží jejich autorů a pozdější historku o tom, kterak se dům hrůzy na UP zřítil.

V jednom z následujících textů jsem potom vyslovil varování, že zfalšovaný výzkum může zabíjet. Nemyslel jsem tím „excelentní“ výsledky našich olomouckých nano-kouzelníků – které měly k praktickému použití asi stejně daleko jako k pravdě – ale narážel jsem na již tehdy probleskující historku o podivuhodně zfalšovaných klinických studiích účinnosti a bezpečnosti hydroxychlorochinu (HCQ). Ano, toho léku, který na začátku covidové epidemie doporučoval pečlivě prozkoumat Donald Trump a média po celé planetě z něj za to dělala pitomce, protože prý doporučuje píchat si savo do žíly.

Nedávno se na Brownstone institutu objevil nesmírně zajímavý, ale mimořádně rozsáhlý text, který se k této fascinující historii vrací. S vědomím rizik přílišného zjednodušení se vám pokusím text převyprávět v šesti bodech.

1. HCQ je velmi dobře snášené antimalarikum, jehož varianty se používají skoro sto let. I samotné CDC před epidemií psalo, že HCQ může být předepisován všem dětem i dospělým, včetně těhotných a kojících matek. Mnoho lidí se na začátku epidemie domnívalo, že by HCQ mohl fungovat na prevenci a včasnou léčbu covidu.

2. V březnu 2020 prezident Donald Trump navrhl rozsáhlý program, ve kterém by americká federální vláda shromáždila desítky milionů dávek HCQ a použila je na prevenci a včasnou léčbu covidu.

3. O dva měsíce později se ovšem v Lancetu objevila fascinující studie, která ukázala, že HCQ nejenže nefunguje jako léčba covidu, ale dokonce významně zvyšuje pravděpodobnost úmrtí hospitalizovaných pacientů. Média tyto závěry okamžitě vytroubila do celého světa a mnoho probíhajících studií bylo na základě tohoto výsledku zastaveno. Trumpův HCQ program byl zastaven a Donald opět sklidil posměch celého světa.

4. Jenže za pár týdnů se zjistilo, že celá slavná HCQ studie – i se všemi 100 tisíci pacienty ze 161 nemocnic na šesti kontinentech – je kolosální podvod. Žádní pacienti nikdy neexistovali, autoři si to celé prostě vycucali z prstu. Nikdo ze slavných editorů Lancetu a nikdo ze skvělých oponentů si toho nevšiml. Studie byla tiše stažena, ale účelu bylo dosaženo: Donald Trump a HCQ byli dokonale zdiskreditováni. Nikdo z autorů tohoto kolosálního podvodu nebyl dodnes potrestán.

5. Od té doby vyšlo několik studií se zfušovaným designem, které ukázaly, že HCQ jako léčba covidu nefunguje. Tyto studie byly široce medializovány a lékaři po celém světě byli napadáni a perzekuováni za předepisování HCQ. Webová stránka 19hcq.org ovšem shrnuje všech 415 dosud provedených studií o účinnosti HCQ a dochází k závěru, že HCQ funguje jako profylaxe i jako včasná léčba covidu.

6. Je známo, že experimentální genová terapie (prodávaná jakožto „mRNA vakcína“) by ze zákona nemohla dostat Emergency Use Authorization, pokud by na covid existovala léčba. Bylo tedy bezpodmínečně nutné zařídit, aby příslušné orgány deklarovaly, že žádná léčba neexistuje.

Co říci závěrem? Je pravděpodobné, že by používání HCQ jako prevence a včasné léčby covidu zachránilo mnoho milionů lidských životů. Díky cynickému, promyšlenému a zřejmě pečlivě koordinovanému falšování vědy se tak nestalo.

Tak až mi zase budete nadávat, že jsem extremista, když tvrdím, že falšování vědy zabíjí a že falsifikátoři vědy musí být z akademické obce bezpodmínečně vyloučeni – vzpomeňte si na historku s hydroxychlorochinem.

  • Sdílet: