Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Had na prsou OSN

Absurdity naší doby

Kdyby byl náš svět normální, byl by íránský režim dávno vyloučen z Organizace spojených národů, pakliže by tato mezinárodní instituce neměla být karikaturou sebe sama.


Je víc než absurdní, že v OSN může působit stát (Írán), který usiluje o likvidaci jiné členské země (Izraele). A ještě absurdnější je, že v OSN existují síly usilující o vyloučení ne Íránu, ale Izraele. Naposledy s tímto na hlavu postaveným nápadem přišel v projevu na Valném shromáždění předseda Palestinskoarabské autonomie Mahmúd Abbás.

Stejný Abbás, který neplní svoji základní povinnost – účinný boj proti terorismu, jehož semeniště se nacházejí na území pod správnou autonomie, které šéfuje. Přitom závazek palestinskoarabské reprezentace (PLO) zahrnující zřeknutí se terorismu a bránění násilnostem byl podmínkou pro to, aby mohly být mezi Izraelem a PLO podepsány mírové dohody z Oslo, bez nichž by Palestinskoarabská autonomie nevznikla. Abbás a jeho vláda nejenže v tom selhávají, ale vyplácením finančních prostředků zločincům odsouzeným izraelskou justicí a rodinám vrahů teror podporují. A když Izrael dělá za vládu autonomie její práci a aktivně teroristy potírá, dočká se za to z Abbásových úst nehorázné reakce: tlaku na vyloučení Izraele z OSN.

OSN si na prsou hřeje hada. Ne Izrael, jak by se mohlo z bezpočtu protiizraelských rezolucí zdát, ale Írán. To není nic proti íránskému lidu; v New Yorku je zastoupen íránský režim, který stojí v čele teroristické internacionály. Je to hlava chobotnice jménem Osa zla. Ne vždy musí útočit na Izrael tato hlava, nesrovnatelně víc špinavé práce odvádějí její chapadla: Hamás, Hizballáh, proteheránské guerilly v Sýrii a Iráku, Húthiové v Jemenu a v neposlední řadě teroristé v Předjordánsku, které mají likvidovat, ale neděje se to, bezpečnostní síly Palestinskoarabské autonomie. Zhusta působí dojmem vlka hlídajícího stádo ovcí.

Ať už ale útočí kdokoli, hlava chobotnice nebo její chapadla, cíl je vždy stejný. Poškodit nenáviděný Izrael. A co je prapříčinou této nenávisti? Samotná existence Státu Izrael. V případě Íránu je to obzvláště skandální. Členský stát OSN (Írán) útočí a usiluje o zničení Izraele, který vznikl z rozhodnutí OSN. A co na to šéf OSN Guterres? Má zacpané uši a hodně přivřené oči.

Unikum: Šéf OSN – nežádoucí osoba

Dokázal to po úterní (1. 10. 2024) raketové agresi Íránu proti Izraeli. Téhož dne zveřejnil na platformě X příspěvek, v němž se uchýlil k všeobecným frázím, ale Írán explicitně za jeho nehorázný útok nekritizoval. Uvedl, že odsuzuje rozšíření středovýchodního konfliktu, které má podobu "eskalace za eskalací" a dodal: "Toto musí přestat. Nezbytně potřebujeme příměří."

Lze se pak divit izraelskému ministru zahraničí Israelu Katzovi, že na toto ignorantství zareagoval neobvyklým, ale jediným možným způsobem? Guterrese zařadil mezi nežádoucí osoby. Na síti X ve středu 2. října napsal: „Dnes jsem označil generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese jako persona non grata a zakázal mu vstup do Izraele“. Vysvětlil proč. „Kdo nedokáže jednoznačně odsoudit ohavný útok Íránu na Izrael, nezaslouží si vkročit na izraelskou půdu.“ Připomněl, že Guterres dosud neodsoudil masakr a sexuální zvěrstva spáchaná vrahy Hamásu 7. října 2023, ani nevyvinul žádnou iniciativu, která by vedla k tomu, že Hamás bude prohlášen za teroristickou organizaci. Dodal, že „Izrael bude i nadále bránit své občany a uchová si svoji svou národní důstojnost, ať už s Antóniem Guterresem, nebo bez něj.“

Za sebe dodám. Neochota generálního tajemníka pojmenovat agresora je potvrzením toho, že OSN, pokud jde o přístup k oprávněné izraelské sebeobraně, klesá níž a níž do morálního bahna a s každým Guterresovým vyjádřením ztrácí víc a víc na své důvěryhodnosti.

  • Sdílet: