Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Jak také vypadá rafinovaná dezinformace

Svět dnes

V srpnu 2014 byl svět šokován masakrem etnicko-náboženské komunity jezídů, kterého se v oblasti města Sandžáru na severozápadě Iráku dopustila teroristická organizace Islámský stát.


Několik tisíc jezídských mužů bylo povražděno, tisíce žen a dívek bylo zajato a bezpočet z nich prodán do zajetí. Mezi nimi byla i tehdy jedenáctiletá Fawzia Amin Sadová. Koupil ji palestinský Arab z Pásma Gazy, který v té době pobýval v Iráku. Muž spojený s hnutím Hamás donutil Fawziu k sňatku (zprávy neříkají, v kolika letech, pouze to, že mu porodila dvě děti). V tomto nuceném manželství, ještě na severu Iráku, byla fyzicky týrána a sexuálně zneužívána. Když její manžel zemřel, zlákala ji jeho rodina do Pásma Gazy, kam se dostala přes Turecko a Egypt v roce 2020. To jí bylo 17 let. Ani v tomto prostředí ovšem šťastná nebyla, rodina ji všemožně ponižovala a týrala, což vedlo k pokusům o sebevraždu a nucené hospitalizaci na psychiatrii. Není divu: v příliš mladém věku zažila peklo na zemi, odloučena od vlastní rodiny, původní komunity, mateřského jazyka. Začala mít panickou hrůzu ze všeho, co jakkoli souviselo se jménem Hamás.

Šanci na osvobození přinesla až izraelská protiteroristická válka v Pásmu Gazy, kterou vyvolala agrese Hamásu ze 7. října 2023. Při jednom náletu koncem téhož roku byl zabit muž, bojovník Hamásu, v jehož domě byla držena, a díky tomu se jí podařilo uniknout. I s mobilním telefonem. O svém údělu pak informovala kurmándžíjskou (kurdský dialekt) redakci kurdistánské zpravodajské sítě Rudaw News a jejím prostřednictvím se o něm dozvěděl i Kanaďan Steve Maman. Přezdívaný „židovský Schindler“. Stojí v čele neziskové organizace „Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq“, jejímž cílem je osvobodit křesťanské a jezídské ženy zajaté Islámským státem a donucené k sexuálnímu otroctví.

Steve Maman předložil příběh Fawzie izraelské Radě národní bezpečnosti a apeloval na izraelskou vládu, aby podnikla potřebné kroky k jejímu osvobození a návratu k rodině do Kurdistánu. To se podařilo, třebaže primárním úkolem pro Izrael je osvobození rukojmí unesených gangstery Hamásu loni 7. října, a mimoto, nebylo to „ze dne na den“. Izraelské noviny The Jerusalem Post hovoří o „důkladných byrokratických a diplomatických procedurách“. Nicméně 1. října 2024 zmíněné noviny uvedly, že Fawzii se konečně podařilo opustit Pásmo Gazy a 3. října řada serverů napsala, že už se shledala s rodinou v iráckém Kurdistánu.

Z logiky věci je zřejmé, že na jejím návratu se musela podílet příslušná místa několika zemí, v první řadě Izraele, který v Pásmu vojensky operuje. Sám Steve Maman, který má na tom všem klíčový podíl jako iniciátor záchrany, uvedl: „Musím poděkovat vládě USA, svým kontaktům v USA, Iráku, Jordánsku a Izraeli. Chci také poděkovat izraelskému premiérovi Netanjahuovi a prezidentu Bidenovi a administrativě USA, OSN (...) a všem ostatním, kteří se na této operaci podíleli.“ Lze předpokládat, že Fawzia cestovala z Pásma do Izrael a přes Allenbyho most do Jordánska a odtud do Iráku.

A právě tisková kancelář posledně jmenované země, Iraqi News Agency, v anglicky psané zprávě ze dne 3. října („MOFA announces rescue and repatriation of kidnapped Yazidi woman through joint efforts“) o společném úsilí při záchraně a repatriaci Fawzie A. Sidové nejenže ani jednou nezmínila klíčové přispění Izraele nebo Steva Mamona, ale v článku dokonce chybí jakákoli zmínka o tom, že mladá žena byla držena v Pásmu Gazy (jak je možné se přesvědčit na odkazu [4] níže).

Prostě: politicky nepohodlná fakta se do textu nezařadí, i kdyby byla sebedůležitější. Že jde o hrubou deformaci reality, to tvůrce arabské propagandy nikterak netrápí. Pro nás z toho plyne dvojí poučení. Právě takto vypadá, s ohledem na rčení, že ďábel je skryt v detailu, rafinovaná dezinformace. Především ale: po takovéto lekci ne každé arabské zpravodajství lze vnímat jako důvěryhodné. Řečeno ohleduplně. A na konec: tvrzení Izraele o spojení mezi Hamásem a Islámským státem dezinformace rozhodně není. Důkazem je právě krutá zkušenost Fawzie A. Sidové.

Prameny

[1]

https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-817572

[2]

https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-822799#google_vignette

[3]

https://www.timesofisrael.com/israel-rescues-yazidi-woman-from-gaza-after-kidnapping-by-isis-at-age-11/

[4]

https://ina.iq/eng/35242-mofa-announces-rescue-and-repatriation-of-kidnapped-yazidi-woman-through-joint-efforts.html

  • Sdílet: