Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Jdou Colours of Ostrava do kytek?

Podivný letošní ročník festivalu


Trpím chronickou závislostí na hudebním festivalu Colours of Ostrava. Chodíme tam s manželkou každý rok už zhruba 17 let. (Jen se nemůžeme shodnout, jestli od třetího ročníku nebo až od čtvrtého). Letošní ročník se v mnohém lišil od ostatních, a byl trochu PODIVNÝ.

Zlata Holušová prodala svůj podíl novému majiteli. Neznám jeho jméno a je mi to jedno – následující poznámky nesměřují vůči jeho osobě (on za to všechno možná ani nemůže), ale vůči PODIVNÝM změnám a okolnostem:

PODIVNÉ PLACENÍ Byly zrušeny hotovostní platby u všech stánků – povinně se platilo bezhotovostně. Při slavnostním zahájení se tím dokonce chlubil ředitel České spořitelny. Majitelé stánků museli údajně kromě nájmu odevzdávat i 20 % z obratu (včetně spropitného). Proto už předem odřekl účast majitel nejznámějšího festivalového stánku s Pálavskými langoši. Podle některých právníků je povinná bezhotovostní platba nezákonná.

PODIVNÉ CENY Ceny se vyšplhaly do nehorázných výšin: chléb se škvarkovou pomazánku (pravda, krajíc obrovský) 180 korun, bramborák 260 korun, indické jídlo 240 korun, miska halušek 333 korun, pastrami 380 korun, nepříliš velká pizza 400 korun. Jen asijská bistra nezdražila tak brutálně. Nudle se zeleninou za 130 korun, to ujde – ale v „neasijském stánku“ stály podobné nudle 200. Jako kdyby ty stánky koupili naši ministři a předháněli se, kdo nás více oškube.

PODIVNÍ HLÍDAČI Hlídači u brány zřejmě dostali ideologické školení a řádný výplach mozku. Aféru jednoho z nich, který nechtěl vpustit návštěvníka s duhovým symbolem, propírala média. Já bych přidal osobní zkušenost. Hlídačka nahlas přemýšlela, zda triko našeho syna s logem „Společnost pro obranu svobody projevu“ není náhodou rasistické. (Syn si bohužel tuto krávu nebeskou na mobil nenahrál, takže důkaz nemáme).

PODIVNÉ ABSENCE Aby toho nebylo málo, účast na poslední chvíli odřekli dva ze čtyř headlinerů. Zpěvačka Ellie Goulding (lékaři jí nedovolili let letadlem) a nejdražší hvězda všech dvaceti ročníků – Burna Boy – kterému se údajně letadlo porouchalo, a na něhož v dešti čekaly tisíce lidí. Z mého laického pohledu je to velmi podezřelý týpek, který za poslední rok podobně zrušil asi 7 koncertů - Finsbury Park a Birmingham, dále Arnhem, dále Washington, dva koncerty v Austrálii a v Jižní Africe.

Když to sečtu: jedna PODIVNOST za druhou. Přesto jsme si našli svá želízka v ohni (LaBrassBanda, Tom Brennan, Tarante Groove Machine, Ewa Farna a pár dalších). Bylo jich však méně než v jiných letech. Tak poprvé zvažujeme, jestli po tomhle PODIVNÉM ročníku půjdeme příště zas.

Krásné a méně podivné letní festivaly přeje VČ. Pro jistotu si s sebou přibalte řízky nebo rohlíky s paštikou.

P.S. Už jsem koupil lístky na příští rok. Musím najít psychiatra, který mě bude léčit ze závislosti na Colours of Ostrava!

  • Sdílet: