Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Je libo větrníky nebo soláry? Stavět se budou prostě všude

Klima vs. příroda a lidé

To, že žijeme v době poněkud šílené obsese tzv. obnovitelnými zdroji energie, je asi jasné každému, kdo se alespoň mírně zajímá o své okolí. Ne každý ale ví, že se kvůli solárům a větrníkům závratným tempem mění legislativa, přičemž zaváděné novoty rozhodně nejsou posunem k lepšímu, zejména pokud jde o ochranu přírody a vlastnických práv. Nejčerstvějším přírůstkem do početné rodiny přitroublých norem má být zákon o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie. Až vám za domem začnou dělníci stavět obří fotovoltaickou farmu, nedivte se a nebrojte. Dělají to přece ve vyšším celospolečenském zájmu.


Prostě to prosadíme, klidně na sílu

Do návrhu chystaného zákona můžete nahlédnout v knihovně připravované legislativy – VeKLEPu. Protože je v souladu s požadavky EU realizaci obnovitelných zdrojů co nejvíce urychlovat a usnadňovat (aby se nikdo nemohl efektivně bránit), počítá se s tím, že se v nejvyšším nástroji územního plánování, Politice územního rozvoje, určí tzv. nezbytné oblasti. V jejich rámci dojde na nižších úrovních územního plánování k vymezení oblastí pro urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie. Pokud nějakou oblast vymezí kraj, obec se už nebude moci vzpěčovat a nezbude jí než jen sklopit uši a poslušně zakreslit větrníky i do svého územního plánu. Bránit se v podstatě nebudou moci ani vlastníci pozemků, které budou s tou obnovitelnou krásou sousedit.

Zákonodárce má patrně za to, že územně plánovací dokumentace není dost silná na to, aby se výstavba větrníků nezdržovala, a tak zavádí ještě jakési další územní opatření o podmínkách pro oblast pro urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie. Opět platí, že krajské opatření bude závazné pro to obecní a stěžovat si, vzhledem k důležitosti veřejného zájmu na obnovitelných zdrojích, bude moci každý tak leda na hlavním nádraží či na lampárně (formálně samozřejmě jakýs takýs soudní přezkum zachovaný bude, ale kdo jeho férovosti věří, že).

Soudci chtějí jen další peníze

Ačkoliv nemám valnou důvěru v nestrannost soudců, pokud jde o spory se státem, ve kterých hrají prim klimatické argumenty (a nejen o ty), zmíním se aspoň náznakem o tom, jak návrh zákona hodlá zasahovat do ustálených pravidel pro přezkum územně plánovací dokumentace a opatření obecné povahy vůbec. Pro stát jsou obnovitelné zdroje tak moc důležité, že soudcům hodlá přikázat, aby o „žalobách“ rozhodovali přednostně – za pouhých 90 dnů, což platí i o kasačním řízení u Nejvyššího správního soudu.

Soudci z NSS už samozřejmě prskají, takové příkazy se jim nezamlouvají. V připomínkách se domáhají toho, aby daňoví poplatníci vytáli z kapes víc peněz a připlatili jim několik dalšíc kolegů, aby nemuseli tak moc pracovat: „Pokud nebude dodatečný výkon správního soudnictví personálně a organizačně, a tedy především finančně zajištěn, nelze zajistit naplnění základního cíle nového zákona ZOZE, tedy celkové zrychlení procesů v záměrech pro využití obnovitelných zdrojů energie. Proto je třeba spolu se schválením zákona ZOZE garantovat zajištění finančních prostředků pro navýšení počtu soudců, pokud tato potřeba vyvstane.“

Proti samotné stupidní úpravě hrozící devastací životního prostředí samozřejmě nemají nic...

Ptáky a přírodu kvůli větrníkům klidně zničte

Nejbizarnější na celém přístupu k urychlení výstavby obnovitelných zdrojů je, že jim bude muset ustoupit kdejaká zbytečná ptačí oblast nebo jiná část životního prostředí. Řešíme přece CO2, tak co! Zákon sice tvrdí, že v situaci, kdy dojde ke střetu cenných částí přírody s zájmy obnovitelných zdrojů, mají být realizována nějaká zmírňující opatření, jejich funkčnosti ale může věřit leda cvok.

Podle návrhu zákona totiž postačí, že tato zmírňující opatření zajistí, že nebude docházet k vyrušování, zraňování nebo úhynu volně žijících ptáků a zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin nebo k ničení jejich biotopů v míře, která by mohla vést k významnému poškození nebo zničení místních populací ptáků a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.

Jak vidíte, dokud větrníky nevymlátí všechny ptáky do jednoho, bude to prostě ok. Přece klima, ne asi. Přesně takto my lidé přistupujeme k řešení problémů. Ode zdi ke zdi a čerta vyháníme ďáblem, namísto toho, abychom doopravdy chránili naši úžasnou planetu a její vzácné a dokonalé životní prostředí.

  • Sdílet: