Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

K odstranění Hassana Nasralláha

Válka proti terorismu

Přiznám se, že mě likvidace šéfteroristy Nasralláha, který do 27. září stál v čele Hizballáhu, mile překvapila. Domníval jsem se, že nyní je na řadě šéf Hamásu Sinwár, nicméně Nasralláh byl právě tak velkou rybou.


Stejně jako předchozí vůdce Hamásu Haníja, kterého Izrael odstranil přímo v srdci osy teroru, v Teheránu.

Budu trochu osobní. To, že byl Blízký východ zbaven dalšího zloducha jsem oslavil číší chilského merlotu, stroužky španělského suchého salámu Cervelaat a nizozemským sýrem Goudou. A symbolicky poslal upřímnou gratulaci do Izraele k další úspěšné operaci v rámci jeho protiteroristické kampaně.

Nasralláh mohl žít. Stačilo málo. Aby po 7. říjnu 2023 odolal pokušení vojensky podpořit teroristy z Pásma Gazy. Stal se však pravý opak. O den později zahájil Hizballáh pomocí raket a dronů agresi proti severní části Izraele. Výsledkem byli mrtví, zranění, zničené domovy, rozsáhlé požáry. Šedesát tisíc lidí muselo opustit svá obydlí.

Žádný suverénní stát na světě by něco takového nenechal bez odpovědi. Tím méně Izrael, který od počátku svého vzniku 14. května 1948 bojuje o vlastní existenci. Aktuálně čelí útokům na sedmi frontách. Agresoři se aktivovali v Pásmu Gazy, Libanonu, Sýrii, Iráku, Íránu, Jemenu - a rovněž v podobě vražedného teroru, jehož semeniště se nachází v komunitách Palestinskoarabské autonomie v Judeji a Samaří. Zkusme si představit, že by ČR byla vojensky ohrožena (našim spojencům se omlouvám, jde jen o hypotetický příklad) z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, Maďarska a Rumunska – a mimoto by na Moravě fungovaly protičeské buňky nečeské menšiny praktikující teror. Právě takovému tlaku je Izrael vystaven.

Tím, že se Nasralláh připojil k protiizraelské agresi Hamásu, tedy jedné z vlád Palestnskoarabské autonomie, podepsal sám sobě rozsudek smrti. Stejně jako Ismáíl Haníja a Jahjá Sinwár, na kterého spravedlivý trest za masakr ze 7. října 2023 teprve čeká.

Válka s terorismem je během na hodně dlouhou trať. Zejména s terorismem islamistickým, který je podporován íránským režimem, klíčovým destabilizujícím činitelem v blízkovýchodním regionu. Součástí této války je i likvidace hlav tohoto vraždícího draka. Konec Haníji a nyní Nasralláha je víc než dobrou zprávou, důvodem k pozvednutí číše. Protože odstranění lídra teroristů není zločin, ale oceněníhodný akt. Tak praví vyšší princip mravní.

  • Sdílet: