Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Krajské volby: Dobře utajená partaj

Politická glosa

V pátek třináctého (září) přinesla žena ze schránky obálky s hlasovacími lístky pro nadcházející volby do zastupitelstva Karlovarského kraje; výběr senátorů se našeho obvodu letos netýká.


Večer jsem si udělal v přístroji café au lait, rozložil lístky na kuchyňském stole a jal se studovat jména. Jenom pro zajímavost: kdo s kým, kdo na které kandidátce. Ne že bych se podle toho rozhodoval, spíš mi šlo o to, kolik občanů ochotných zapojit se do veřejného života znám. Popravdě, naprosté minimum.

V Karlovarském kraji kandiduje devatenáct formací, seznamy jsem proto rychle přehlédl a když jsem si vybral příslušný lístek a ostatní vkládal zpět do obálky, uvědomil jsem si, že tu cosi nesedí. Z parlamentních stran všechny nějakým způsobem v hlavičkách lístků figurovaly, až na jednu. Podvědomě jsem si uvědomil, že jsem v žádné hlavičce viděl název TOP 09. Že bych se přehlédl? Nejspíš ano.

Lístky jsem tedy znovu vyjmul a pečlivě jeden po druhém prozkoumal, tedy jejich hlavičky. Ani tentokrát jsem na TOP 09 nenarazil. Ani na kandidátku SPOLU, neboť ODS má svoji listinu a KDU-ČSL je v alianci s SNK 1. Jak si to vysvětlit? Že by jedna z vládních partají na Karlovarsku nekandidovala? Nepravděpodobné.

Otevřel jsem tedy internetové stránky TOP 09 a na nich klikl na odkaz „Krajské volby 2024“. Zde se nabízela varianta „Naše koalice“ a interaktivní mapa republiky. Po najetí kurzorem na teritorium Karlovarského kraje se objevil nápis „Občanská demokratická strana“. Po rozkliknutí jsem se ke svému úžasu skutečně dostal na web ODS, konkrétně na kandidátní listinu této partaje pro KV kraj. A teprve pak jsem seznal, jak se věci mají.

TOP 09 zjevně rezignovala na vlastní kandidátku, což lze pochopit, ale také na jakoukoli mediálně viditelnou formu aliance. Spokojila se s tím, že deset jejích politiků bylo rozmístěno mezi 50členný seznam, přičemž v první desítce zaujímají její lidé čtvrtou, sedmou a devátou pozici. Samozřejmě: lze kroužkovat a především, je to její rozhodnutí, do kterého my, voliči – nestraníci, nemáme co mluvit. Jen se tomu můžeme podivit a také se podle toho za plentou rozhodnout.

Nesleduji českou vnitřní politiku do všech detailů, je proto možné, že popsaná praxe je všeobecně známá a já, kterému zdejší politické poměry připadají nudné až iracionální, jsem jediný, kdo o tom v Karlovarském kraji neví. Přesto si myslím, že tato věc měla být lépe prezentována, aby ji člověk nemusel zdlouhavě dohledávat na internetu. Ne každý je ochoten jít ke kořenům a většina by nad tím patrně mávla rukou. Pokud by si toho lidé vůbec všimli.

  • Sdílet: