Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Návrh na zdanění daní

Vláda vedená panem Fialou drží i po třech letech u vesla státní rozpočet v hlubokém mínusu. Pohádku, že za to může Putin, už baští jenom diváci Déčka, je tedy potřeba přicházet s inovativními nápady, což v překladu znamená, že jsme zahrnováni jednou ptákovinou za druhou. Aktuálně je na vrcholu žebříčku výtvorů uprchlíků ze sborovny, vydávaných za vládu, daň z mobilu, vydávaná za poplatek za Českou televizi, vydávanou za objektivní.


Vládní návrh na zdanění mobilu lze ale vnímat jako naprosto standardní, poněvadž nejjednodušší je zdanit něco, co všichni máme, bez čeho se nedá žít nebo si to aspoň většina lidí myslí. Jako takové představují mobily ideální předmět zdanění podobně jako třeba jedincem prováděná změna složení vzduchu vlivem nějaké běžné činnosti, namátkou jízdy autem, topení v kamnech, dýchání a podobně. Všeho se dočkáme.

Buďme ale objektivní. Všichni přeci chápeme, že Fialova vláda prostě nemůže šetřit na výdajích. Jsou už dva roky ve válce o tři vesnice na východě Ukrajiny a jediné zbraně, které jim zbyly, jsou tweety. Státní úředníci nemají peníze, protože vozit kufry letadlem do Řecka je neekologické, takže si všechno kupují až na pláži a domů se vrací ožebračení. Zemědělci potřebují dotace, protože bude tak dobrá úroda obilovin, že budou nízké výkupní ceny. Důchodový systém už třicet let kolabuje. Je vlastně škoda, že máme ještě zbytky křesťanství, z pohledu islámu by bylo možné tento problém snadno řešit a český důchodový systém zakázat coby hazard. Děti ve školách jsme rozdělili na uživatele inkluze a oběti inkluze a všichni potřebují asistenty, ti první z podstaty a ti druzí, aby nezešíleli z těch prvních. Objektivní člověk musí uznat, že tohle všechno stojí strašné prachy. Je tedy třeba zvýšit příjmy, jiná cesta neexistuje.

Podle aktuálních zpráv chystá ministr financí Stanjura takové nesmělé zdanění majetku, například v případě prodeje pronajímané nemovitosti. Stanjura to samozřejmě popírá. Prý technická chyba. Tomu věří jen naprostí idioti, protože se jedná o stejného pána, který garantoval, že daň z nemovitosti zvyšovat nebude, aby ji pak zvedl nejvíce ze všech. Tento návrh je nicméně žabařina.

Naše redakce hledala odpověď na otázku, co vlastně ještě nemáme v naší zemi zdaněno. Zjistili jsme, že se jedná pouze o dvě položky. Zaprvé, víno produkované bandou jihomoravských notoriků a zadruhé … daně!

Zdanit víno je samozřejmě nesmysl, kolektiv učitelů ve Strakově akademii je převážně z Moravy. Dovolujeme si tedy navrhnout krok, který má potenciál státní rozpočet zachránit a nějakým zázrakem dosud oficiálně zaveden není. Doporučujeme plošně zdanit daně.

Ekonomickým naivkům by se mohlo zdát, že daně zdanit nelze. Ale lze!

Kupříkladu litr benzínu. Technická vsuvka pro občany Prahy, benzín je palivo, které se u nás v Díře u Hanušovic používá, když třeba jedete autem z hospody, kde jste celý večer popíjeli vodovodu. Na boku auta je díra a do ní se benzín lije. Pozor, ne každá díra je na benzín.

Stojí-li litr benzínu, řekněme, nějakých 35 korun (musíte jezdit k pumpě ONO a vystát frontu, jako kdyby už začínala ruská invaze), je v ceně zahrnuta spotřební daň ve výši 12,84 Kč a dph 6,07 Kč na litr. Zdanění je tedy slušných 54 %. Nás ale zajímá mechanismus výpočtu a ten je následující: Litr benzínu ve skutečnosti stojí 16,09 Kč. K tomu se připočte spotřební daň 12,84 Kč, což dělá 28,93 Kč bez dph a následně se to celé násobí koeficientem 1,21, čímž dostaneme cenu s dph. Jak vidíte, daní z přidané hodnoty daníme spotřební daň! Zdanění daní, byť nikoliv plošné, tedy v našem státě funguje roky a občané pořád zatvrzele kupují benzín. Jinými slovy - nejsou proti.

Precedens tedy existuje a zbývá vyřešit drobné technikálie, jak plošné zdanění daní zavést. Podobně jako u spotřební daně z benzínu je například možné uvalit DPH na daň z příjmu fyzických osob, stejně jde většinou o neplátce, pro začátek možná v nějaké snížené sazbě. To už umíme. A jako vždycky, když nevíme, inspirujeme se i na pokrokovém západě. Dobrý příklad je řekněme Španělsko. Jedná se o jednu z mála zemí, která má zavedenu daň z majetku a do výpočtu daňového základu této daně se započítávají i … odvedené daně! Koupíte si barák, zaplatíte daň, hodnota baráku plus daně se pěkně sečte, hleďme, jaký máte majetek, zaplatíte daň z majetku.

Schválně, kdy na to kápne Stanjura? A ještě jedna otázka na závěr, taková okrajová: Kdo ty lidi volí?

  • Sdílet: