Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Piráti: Nejasnost kolem hlasování o odchodu z vlády

Domácí politika

Tuto glosu jsem začal psát v době, kdy odstartovalo Celostátní fórum Pirátů o setrvání této strany v koaliční vládě Petra Fialy. Potrvá od 27. do 30. září.


Pokud tomu správně rozumím, a velí tak i logika věci, podle výsledku hlasování Piráti buď ve vládě (koalici) setrvají, nebo ji opustí.

Věc má ale jeden podstatný háček. Odcházející, ale stále ještě úřadující šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl premiéru Fialovi ve středu (25. 9.) na zasedání vlády, že jeho strana kabinet opustí. Problém je v tom, že to sdělil zhruba pět dnů předtím, než budou známy výsledky pirátského fóra.

Nabízí se několik otázek. Jaký smysl ono hlasování na fóru (či hlasování fóra, nevím přesně, jak správně se to má psát) má, když dle Bartoše je o odchodu už rozhodnuto? Není to jen hra na demokracii? A co když - vím, že spíše teoreticky - fórum rozhodne proti odchodu z vlády? Co se bude dít potom? Odejdou tak jako tak? V takovém případě by hlasování bylo čistou komedií. Anebo je Bartošovo (a dalších politiků z vedení partaje) „odcházíme“ pokynem členské základně, jak má hlasovat? (Doufám že ne.)

V každém případě prohlásit, že se něco stane a teprve pak o tom uspořádat referendum, na jehož základě by se to něco mělo či případně nemělo stát, je něčím, co není vzájemně v souladu. Jistě, zmíněné fórum je vnitřní věcí Pirátů a nám ostatním do toho nic není. Přesto podotknu: být Pirátem, měl bych s tímto nesouladem zásadní problém.

  • Sdílet: