Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Proč Brňáci nechrání svoje nemovitosti před územním plánem?

Vyjádřit se můžete jen do 7. 8. 2024

V Brně jsem žila 40 let. Pořád mám to město ještě trošičku v lásce, i když se strašlivě změnilo a postrádá svůj dřívější půvab a charakter. Prostě z toho, jak parádní Brno bývalo, zbylo málo, a nový územní plán ho může poškodit ještě víc. Mně samotné to může být prakticky ukradené, občasnou návštěvu vždycky přežiju, doma si dám na uklidnění plzeň (Starobrno nepiju, na to se mám moc ráda) a hotovo, ale je dost lidí, kteří v Brně patrně hodlají nadále žít. Proto mne fascinuje, jak málo pozornosti věnují klíčovému dokumentu pro další rozvoj své domoviny – územnímu plánu. To, že na plánování kašle široká veřejnost chápu, ale že jsou laxní i vlastníci nemovitostí, to mi mozek nebere. Proč se někdo, kdo má majetek za miliony, dobrovolně připravuje o možnost chránit ho a ochuzuje se i o to, aby se mohl obrátit na soud? Dokážete mi to vysvětlit?


Veřejné projednání o prázdninách: hlavně ať nás lidi neotravujou!

Město Brno připravuje roky nový územní plán, podobně jako Praze mu to jde jak psovi pastva, a to z mnoha různých důvodů, přičemž tím hlavním je rébus stručně shrnutelný do této věty: „Jak to udělat, aby se developeři nažrali a veřejné zájmy zůstaly aspoň formálně celé?“

Hlavní výkres návrhu Územního plánu Brna

Druhým problémem, kterému je třeba se v co největší míře vyhnout, je otravná veřejnost, která mívá ke geniálním výtvorům městských architektů a úředníků jakože pořád nějaké připomínky, furt se jí něco nezamlouvá a ještě by se snad někteří chtěli s Brnem soudit. No fujky, to se přece nedělá. Ve snaze eliminovat množství rebelujících občanů se Brno rozhodlo šoupnout veřejné projednání, základní část celého územně plánovacího procesu a hlavní prostor pro námitky nespokojených vlastníků, na 31. červenec.

Prostě je to celé takové občansky přívětivé a snaha o zapojení veřejnosti z brněnského územního plánování jen kape.

Znehodnotí vám územní plán nemovitost?

Jedno se Brnu a stejně tak Praze upřít nemůže – obě města mají moc hezounké prezentace těch svých územně plánovacích výtvorů a některé věci jsou dokonce uživatelsky příjemné. Jde zejména o interaktivní mapy (výkresy územního plánu), ve kterých se snadno vyhledává. Každý si tedy může ověřit, jak se nový územní plán dotkne zrovna jeho bytu, domu nebo parcely.

Zajímat by vás mělo nejen to, co se děje přímo na vašem pozemku, ale i jeho okolí. Třeba v u Lužánek, u ulice Drobného, má být najednou namísto plochy pro sport sídliště pro víc než 1000 nových obyvatel. Umíte si představit, jak to zamává s územím, kde už dnes jezdí až příliš moc aut a kde chybí parkovací místa i pro stávající rezidenty, které je hlučné, kde je samý "beton", vedro a jedinou zelení jsou pro široširé okolí nonstop stovkami lidí obležené Lužánky?

Pikantní na celé věci je, že pozemky, kde mají předražené bytovky, které nepředstavují ani omylem dostupné bydlení (vždyť v sousedním nechutném komplexu Ponava City se i malé byty prodávají za víc než 7 milionů!), vlastní město. Je to obrovská cenná plocha, kde mohlo vzniknout něco pěkného – od sportovišť, přes centrum pro seniory, kterých bude v Brně jen přibývat, až po další park. Ale ne, prostě tam bude další děsný developerský zázrak bez jakékoliv přidané hodnoty (ne, pardon, vlastně se tam dají tři uschlé stromky do květináčů a bude tam ta báječná modrozelená infrastruktura bojující se změnou klimatu, jsem já to ale trubka hloupá nevěřící).

To, co chce Brno udělat s pozemky za Lužánkami, je odstrašujícím příkladem pro ostatní – podívejte se raději rychle do návrhu územního plánu hned, jestli vás nečeká taky něco tak drsného! Ještě máte pár dní na to, abyste sepsali námitku. Když to neuděláte, můžete se rovnou rozloučit s možností jít k soudu a hájit tam svá práva. Nový stavební zákon to totiž vylučuje. zbydou vám jen oči pro pláč a stěžovat si jednou budete moct na novém brněnském hlavním nádraží.

  • Sdílet: