Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Sloni a politika

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi se pro deník Bild vyjádřil, že pošle Německu dvacet tisíc slonů. Důvodem je úmysl spolkové ministryně životního prostředí Steffi Lemke (Zelení, jak jinak) omezit, nebo nejlépe úplně zakázat, dovoz loveckých trofejí. Předtím kvůli obdobnému britskému zákonu vyhrožoval botswanský ministr zodpovědný za divokou přírodu vysadit deset tisíc slonů v Hyde Parku, aby Londýňané poznali, jaké to je žít v jejich blízkosti.


Z Namibie, kdysi Německé jihozápadní Afriky, přišlo obvinění z neokolonialismu a rasistických tendencí. Afričané mají plné zuby toho, aby je Evropané poučovali, jak se mají chovat ke své přírodě. Regulovaný odstřel je běžný způsob, jakým se nakládá s přemnoženými zvířaty. V Německu stejně jako u nás je ve zvýšené míře nutno střílet přemnožené divočáky. Neexistuje jediný racionální důvod proč by se s africkou faunou mělo nakládat podle jiných pravidel.

V počtu slonů na obyvatele je Botswana první na světě a s jejich množstvím má země dlouhodobé patálie. Houfně přicházeli v době občanské války v Angole, kde si na těchto velkých zvířatech obě znepřátelené strany zkoušely zbraně. Krvavý konflikt sice dávno skončil, sloni ale mají jak známo dlouhou paměť. Botswana je - pro Afriku velmi netypicky - země vyznačující se politickou stabilitou, kde nikdy nebyl státní převrat. Inteligentní chobotnatci to zřejmě dokáží vycítit, proto se asi drží právě zde.

Sloni pravda nejsou nebezpeční tak jako medvědi na Slovensku nebo tygři v Indii. Způsobují ale značné hospodářské škody. Když po poli přejde stádo slonů má zemědělec po úrodě. Jiné obrany než odstřel není.

Podle článku v Bildu to prezident Masisi myslí smrtelně vážně. Rád by viděl, co by si paní Lemke a Zelení počali, kdyby se po Německu volně potulovalo dvacet tisíc slonů. A má naprostou pravdu. Je třeba, aby političtí funkcionáři měli vlastní zkušenost s důsledky politiky vytvářené podle ideologických schémat, jinak zůstanou v jejich zajetí. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen pocítila jaký problém v Evropě představují pro chovatele vlci, až když jí jeden zadávil poníka. Green Deal s jeho budováním uhlíkové neutrality bude vypnut, když lidé, kteří v Evropě rozhodují, pocítí jeho negativní důsledky na vlastní kůži.