Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Medvědi na Slovensku

U Demänovské Doliny naháněl medvěd dva turisty. Žena z Běloruska nepřežila.


V moderní historii Slovenska jde o druhý případ smrti člověka po střetnutí s medvědem. První se stal v roce 2021 v okrese Ružomberok. Na lesní cestě byl nalezen mrtvý muž s kousanci po celém těle. Že šlo o útok medvěda, potvrdila následná pitva. Střetů, která neskončily tak tragicky, je za poslední léta nepočítaně. Další přibývají, jak se s teplejším počasím medvědi probouzejí ze zimního spánku. Problém nespočívá v tom, že se šelmy přemnožily, ale v tom, že se přestaly lidí bát. Jak se zpívá v jedné písničce Ivana Mládka: "Medvědi nevědí, že turisti nemaj zbraně, až jednou procitnou, počíhají si na ně."

Medvědi přišli na to, že jim od lidí nic nehrozí. V jejich blízkosti si naopak snáze opatří potravu. Tak chodí lidem do zahrad, vybírají popelnice, kradou svíčky na hřbitovech, drápají se do chat a salaší. Troufnou si i do měst. V neděli jeden pobíhal v centru Liptovského Mikuláše a poranil několik lidí.

Před zářijovými parlamentními volbami se tématu asi nejvíce věnovala Slovenská národná strana sdružující na kandidátce i další různorodé národniarské politiky a jiné svérázné veřejně známé postavy. Za to se jim dostalo označení populismu a bylo jim vytýkáno, že straší stejně jako v případě imigrantů. Většinou médií je problém s medvědy převážně zlehčován a zesměšňován, jako by šlo o něco podřadného. Dokonce i v podcastu týdeníku Echo věnovanému předvolebnímu Slovensku se při zmínce o medvědech jinak inteligentní členové redakce hloupě ušklíbli. Pro lidi na venkově, zejména ve středu země, jde o vážný problém. Kvůli medvědům mají strach chodit do lesa. Bojí se o své děti. Logicky očekávají od politiky, že se s tím bude něco dělat.

Různí odborníci v debatách rádi opakují, že medvěd je na Slovensku tradičně součástí přírody. Ochranáři přírody a ekologičtí aktivisté viní lidi, že medvědy sami lákají žrádlem. Vedly se nesmyslné spory o počet zvířat. Čachrovalo se s různými studiemi. Přitom je celkem jedno, kolik medvědů je, hlavní je, aby věděli, že se mají držet dál od lidi. To je jediný smysluplný způsob soužití.

Matovičova a Hegerova vláda nebyla schopna nebo ochotna medvědy jakkoliv řešit. Pro strany předchozí vládní koalice a nynější opozice toto nebylo až tak důležitá téma, i když vládní politici pronášeli různá prohlášení. Strana Progresívné Slovensko by uznala medvědy za problém, až kdyby se nějaký huňáč procházel po korze v Bratislavě a vešel do kavárny nebo nejlépe do gay baru. Ficův Smer směřuje hlavně k ovládnutí silových složek ve státě a starosti běžných lidí na venkově ho ve skutečnosti nezajímají.

Nejspíš hlavně díky tomu skončila SNS ve volbách s výsledkem, který ji umožnil vrátit se po jednom volebním období do Národní rady a stát se součástí nové vládní koalice. To, že strana v rusku-ukrajinské válce sympatizuje z geopolitických důvodů spíše s Ruskem než s napadenou Ukrajinou nemá u jejich voličů až takový význam, jaký se tomu přisuzuje v různých komentářích o proruských náladách na Slovensku a šíření proruských dezinformací. Když někomu chodí na zahradu medvěd, neřeší geopolitiku. Ze stopadesátého místa na kandidátce strany zvolen svébytný člověk jménem Rudolf Huliak, starosta obce Očová v srdci Slovenska. Tento funkcionář mysliveckého svazu má s medvědy své zkušenosti a dokáže o nich vášnivě a zasvěceně hovořit. Huliakovu jmenování ministrem životního prostředí sice zabránila prezidentka Čaputová, s absurdním zdůvodněním, že neuznává vědecký konsensus o změně klimatu, ministerstvo ale stejně připadlo SNS.

Nový ministr Taraba se v rezortu snad už rozkoukal a s problémem medvědů hnědých začne po letech nečinnosti něco dělat. Na začátku roku přišel s tím, že v intravilánech bude proti medvědům moci zasahovat policie. Dále prosazuje snadnější odstřel problémových jedinců, k čemuž je potřeba shody na úrovni EU. Podporu má v Rumunsku, které má s medvědy úplně stejný problém.