Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Slovensko se vrací do starých dobrých časů undergroundu

Kam směřuje současné Slovensko?

Pokud někdy stát zanikne, bude to proto, že ho lidé začnou ignorovat a zařídí si život po svém.


SMER schválil konsolidační reformu - zvýšil DPH na 23 %, daň ze zisku právnických osob na 22 %, zavedl nejdražší dálniční známku v EU za rozbité a nedostavěné dálnice, zavedl daň 0,4 % na bankovní transakce firem a 0,8 % na výběry z bankomatů. Zde je shrnutí, které vás přesvědčí, abyste se odstěhovali ze Slovenska. A nebudete ani první, ani poslední:

Stovky milionářů už svůj majetek ze Slovenska přesunuly. Důvodem je i právní ochrana majetku.

Bohatí Slováci opouštějí Slovensko. Stěhují celé rodiny a rozprodávají nemovitosti, říká makléř.

Slovenští politici nechápou, že Slovensko je díra, kterou vysoké daně, odvody a byrokracie jednoduše zlikvidují.

Přes to všechno jsem se rozhodl napsat tento článek v pozitivním duchu pro všechny, kteří nad Slovenskem lámou nebo už zlomili hůl.

Odpor proti státu jako nikdy předtím

Kdysi naši firmu kontaktovali ideoví libertariáni a anarchisté, kteří z principu nechtěli podporovat stát a platit daně. Nyní se na nás obracejí běžní demokratičtí voliči, kteří donedávna věřili v pozitivní demokratické změny, vzorně volili a platili daně.

Tito lidé dnes už v demokratickou změnu nevěří a chtějí udělat vše pro to, aby nepodporovali současnou mafii. Otázka k zamyšlení: jak moc musí být přítomna mafie nebo jak moc totalitně se musí chovat stát, aby demokratický volič konečně řekl: dost, dost - tohle už nechci podporovat?

Pro mě tento bod nastal před více než jedenácti lety. Tehdy jsme spustili komunitní projekt „Nepracujeme pro stát“ a já jsem začal decentralizovat svůj osobní a ekonomický život do řady zemí, abych dosáhl větší svobody. Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí mého života. Jestli něčeho lituji, tak toho, že jsem to neudělal dříve.

Moji demokraticky smýšlející přátelé a známí mají nyní ty nejanarchističtější názory, které bych si před několika lety ani nedokázal představit:

Demokraté, kteří zvažují daňový protest.

A já si opravdu myslím, že nikdy nebyla lepší příležitost k protestu proti daním než právě teď, kdy jsou statisíce voličů slovenské opozice ochotné se zapojit (a není to jen pár stovek anarchistů nebo libertariánů). Pokud se slovenské opoziční strany přidají, myslím, že je tu velká šance na úspěch (bez ohledu na riziko, že až budou tyto strany samy později ve vládě, opozice by mohla daňový protest zopakovat). A ač jsem velmi skeptický ohledně účinnosti veškerých protestů, které se v současnosti organizují, o tom daňovém jsem přesvědčen, že by mohl jako jediný – nenásilný – fungovat.

U daňového protestu je však naprosto stěžejní masová podpora veřejnosti, protože při malé účasti by protestující mohli snadno skončit ve vězení. Článek 32 slovenské ústavy ("Občané mají právo postavit se na odpor „proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád základních lidských práv a svobod stanovený touto ústavou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny“) je gumový a výklad „demokraticky uspořádaných základních lidských práv a svobod“ může být platný i v ultra zdaněné a zregulované dystopické společnosti.

Vznik nestátních privátních komunit

Celkové 40 % daňové zatížení kryptoměn na Slovensku ani náhodou nedocílilo, že by Slováci začali nadšeně platit daně z kryptoměn (přiznám se, že neznám nikoho, kdo by tyto daně státu platil, a to jsem v kryptokomunitě na Slovensku docela aktivní).

Stalo se jen to, že na Signalu, Threemě, WhatsAppu a Telegramu vznikla spousta soukromých „krypto vekslovacích“ skupin o stovkách lidí, kde se masivně směňuje bitcoin a krypto za hotovost či naopak, mimo dohled státu i daňových úřadů, které nad tím zcela ztratily kontrolu. A ti, kteří se do těchto soukromých skupin nedostanou, si alespoň nainstalují aplikaci Vexl a volně obchodují mezi svými přáteli bez regulace a placení daní.

Privátní komunity ale netvoří jen příznivci kryptoměn, vznikají například i kolem hudebních festivalů. Letošní festivalový rok na Slovensku byl pro mě ve světle čistého undergroundu – navštívil jsem tři hudební festivaly a všechny tři byly neveřejné, tedy na soukromé pozvánky (aby se nemusely platit výpalné organizacím jako SOZA nebo řešit nesmyslné registrační pokladny).

Mnoho mých přátel, kteří žijí na Slovensku, je také zapojeno do soukromých komunit kolem producentů kvalitního masa, zeleniny nebo jiných domácích produktů. Místo plateb kartou používají hotovost, Bitcoin Lightning nebo stablecoiny, bez daní a registračních pokladen. Opět mimo kontrolu či dohled státu.

Ať už jde o kryptokomunity, festivalové komunity nebo komunity lidí, kteří produkují domácí potraviny, černý trh se (alespoň v mém okolí) díky aktuálně zlovolnému státu dostává na úroveň undergroundu z dob československé totality. A já, agorista srdcem i duší, z toho mám nesmírnou radost. :)

Vzpomněl jsem si na předpovědi svých přátel:

Teprve když přestanete platit povinné sociální a zdravotní pojištění a přejdete na globální, mezinárodní zdravotní pojištění mimo kontrolu státu nebo navštívíte funkční brazilské favely, kde mizí rozdíl mezi mafií a státem, uvědomíte si, že stát a jeho služby jsou iluzí. Zvláště v dnešní době vás politici chtějí přesvědčit, že stát jste vy, abyste platili za jejich selhání.

Oficiálním důvodem, proč SMER zavedl konsolidační balíček a plošně zdanil všechny Slováky, je velké utrácení/nezodpovědnost bývalé Matovičovy vlády. Otázkou je, co mám já a několik milionů dalších Slováků společného s Matovičem a proč bychom měli přispívat na jeho chybná rozhodnutí nebo na rozhodnutí jakéhokoliv politika. Politici, kteří kradou a plýtvají, by měli být zavřeni. A ne aby za jejich chybná ekonomická rozhodnutí trpěli voliči.

Největší šance pro bitcoin

Podniky budou nyní muset platit 0,40 % z bankovních transakcí. Vzhledem k tomu, kolik běžných transakcí firmy provádějí, může být tato částka šíleně vysoká. Jen v naší malé slovenské firmě to budou stovky eur měsíčně.

Máme zde skvělé společnosti, které rychle a snadno umožní přechod firem na platby bitcoinem. Současná legislativa, která zdaňuje bankovní transakce, výslovně vyzývá k akceptaci kryptoměn.

Paraguayští fešáci

Paraguayští fešáci jsou jen jednou z mnoha komunit chytrých a produktivních lidí, kteří se rozhodli hlasovat nohama a zvolili strategii odchodu ze systému, který jim nedává smysl. Slovenští politici jsou svými rozhodnutími přímo zodpovědní za to, že tyto lidi doslova vyhnali 40% daňovým zatížením.

Ekonomický útěk se neděje jen ze Slovenska, ale z celé EU, kde i nejsilnější země jako Německo ekonomicky stagnují (do Paraguaye přichází ročně přes 100 000 německých imigrantů). Poptávka po karibském občanství a cestovních pasech dosáhla takové úrovně, že EU prohlásila, že toto občanství je příliš dostupné, a donutila tyto země pod hrozbou zrušení bezvízového styku v EU zdvojnásobit investice nutné k získání tohoto občanství. Portugalsko, Španělsko, Finsko a Německo již zavedly speciální výjezdní daň. A nezavedly by ji, kdyby lidé nechtěli utéct.

Zpět do undergroundu

Nejlepší, co můžete s rostoucí ekonomickou nesvobodou dělat, je přesně to, co dělali vaši rodiče nebo prarodiče v dobách totalitního Československa. Přejít do komunitního undergroundu, paralelní společnosti. Přejděte na bitcoinové/krypto transakce, podporujte místní pekaře nebo výrobce potravin, navštěvujte soukromé akce a koncerty, které nemusí platit výpalné mafiánským organizacím. Zkrátka preferujte jakékoli nestátní řešení svých problémů. Jsem přesvědčen, že právě teď je k tomu nejlepší doba.