Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Česká televize: Má Václav Moravec výsadní postavení?

GLOSA

Nikdy jsem nepochopil, proč Česká televize vysílá první polovinu 2hodinových nedělních Otázek Václava Moravce souběžně na dvou kanálech. Nejen ČT24, ale i ČT1.


Tím méně to chápu dnes, kdy je podstatná část republiky postižena přírodní katastrofou a první místo musí mít non stop mimořádné zpravodajství.

S jistou mírou nadsázky mohu říci, ještě že máme v naší zemi děti. Díky nim v neděli od 13 hodin dostane na ČT 1 prostor pohádka. Jinak by zřejmě byly vysílány OVM na obou programech celé dvě hodiny. Ptám se, proč?

Tajně jsem doufal, že Česká televize zohlední velice vážnou, na mnoha místech kritickou situaci kolem vysoké vody a alespoň pro jednou se OVM spokojí s jedním kanálem (snad by jejich moderátor nedoznal zásadní újmy). Představoval jsem si to tak, že (např.) na ČT24 budou vysílány OVM a na ČT1 bude pokračovat aktuální povodňové zpravodajství. To se nestalo. Moderátor Moravec, jakkoli jde o špičkového profesionála, má zjevně v České televizi privilegované postavení. Ledacos zařídit lze, ale omezit první hodinu OVM pouze na jeden kanál nikoli.

Ptám se, co všechno by se muselo stát, aby Česká televize „sebrala“ V. Moravcovi jeden kanál v čase 12:00 až 13:00 hod. ve prospěch mimořádného živého vysílání týkajícího se extrémní situace? Povodně stávajícího hrůzostrašného rozsahu to nejsou. Snad válka? Tu si ale nikdo nepřeje.

Uvádím tuto kritiku navzdory tomu, že tématem OVM byly samozřejmě povodně, nicméně z podstaty věci nejde o zpravodajskou, ale publicistickou relaci. Ten pořad byl dokonce vynikající, ale proč na dvou kanálech?

Jako divák České televize jsem popsanou praxí velice zklamán. Sledoval jsem její povodňové zpravodajství velice pozorně, mám k ní o něco málo větší důvěru než k CNN Prima News a v neděli ve 12 hodin, jelikož na mnoha místech byla situace opravu děsivá, jsem chtěl vidět živé zpravodajské vstupy reportérů z jednotlivých postižených míst, nikoli poslouchat Moravcův publicistický „projekt“.

Co mi tedy zbylo? Přepnout na CNN Prima News. A tam: publicistika. Partie Terezy Tománkové. Z bláta do louže. Naštěstí máme internetové zpravodajské portály.

  • Sdílet: