Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Netanjahu v Kongresu: Několik postřehů

Politika dnes

Izraelský premiér Netanjahu pronesl ve středu večer (SELČ) 24. července projev v americkém Kongresu. I podle osobností, které nepatří do premiérova fanklubu, se jednalo o projev brilantní.


K těmto osobnostem patří David Horovitz, šéfredaktor serveru The Times of Israel, z něhož často citují i čeká média. Svůj obsáhlý komentář z 25. července uzavřel větou „Kéž by Izraeli vládl stejně efektivně, jak o něm mluvil.“ Přesto píše o silném projevu a uznává premiéra jako skutečného mistra v oblasti veřejné diplomacie. Kdosi poznamenal, že ve vztahu k americkému publiku nemá Izrael mezi politiky lepšího řečníka v angličtině od dob legendárního ministra zahraničí Abby Ebana. Nejspíš to tak bude.

O to větším šokem pro mě bylo vyjádření Nancy Pelosiové, federální demokratické poslankyně a někdejší šéfky Sněmovny reprezentantů. Patří k těm demokratům, kteří projev hosta z Izraele ostentativně bojkotovali. N. Pelosiová ze svého pohledu možná udělala dobře, protože kdyby se zúčastnila, byla by svědkem Netanjahuova triumfu doprovázeného pěti desítkami ovací (samotná řeč trvala 52 minut). Přesto si neodpustila napsat na síti X ostudnou větu: „Dnešní vystoupení Benjamina Netanjahua ve sněmovně bylo zdaleka nejhorším vystoupením ze všech zahraničních hodnostářů, kteří kdy byli pozváni a poctěni výsadou vystoupit před Kongresem Spojených států.“

Nejsem jediný, kdo si myslí, že to naopak byla jedna z nejlepších řečí Benjamina Netanjahua v jeho politické kariéře. Sledoval jsem ji na internetu (TV Fox na YouTube) se zatajeným dechem a nemohl od obrazovky odtrhnout oči. Projev to byl naprosto excelentní, obsahově i provedením, perfektně strukturovaný; premiér předvedl dokonale profesionální řečnické umění – a nyní se dozvídám, že to byl projev historicky nejhorší. To netvrdí nějaký zapšklý účastník české internetové diskusní žumpy, ale jedna z předních osobností americké politiky. Toto je jeden z mnoha důvodů, proč jako přítel USA nemohu s mnoha demokratickými politiky na druhé straně Atlantiku názorově souznít.

N. Pelosiová nebyla ovšem sama, kdo se vůči Netanjahuovi ostře vymezil. Federální demokratická senátorka Elizabeth Warrenová se nezúčastnila proto, že izraelský premiér „vytvořil humanitární katastrofu“. Je to stejně hloupé jako kdyby někdo ze zákonodárců bojkotoval 19. května 1943 projev Winstona Churchilla v Kongresu s tvrzením, že britský premiér vytvořil v nacistickém Německu humanitární katastrofu. Na tu si ovšem zadělali Němci sami tím, že před válkou ve volbách podpořili Hitlera. Stejně tak si na nynější neblahou humanitární situaci zadělali sami palestinští Arabové tím, že ve volbách před současnou válkou podpořili Hamas.

V americkém Kongresu to funguje tak, že při společném zasedání obou komor, Sněmovny reprezentantů a Senátu, například při projevech zahraničních státníků, sedí v čele sálu předsedové obou sněmoven – těmi jsou Mike Johnson (šéf Sněmovny reprezentantů) a viceprezidentka Kamala Harrisová (nominální šéfka Senátu). Kdo ale projev B. Netanjahua sledoval, viděl za předsednickým stolem dva muže. Vlevo z pohledu diváka M. Johnsona (s brýlemi), avšak na křesle šéfa Senátu neseděla viceprezidentka Harrisová, nýbrž politik – Ben Cardin, předseda senátního Výboru pro zahraniční vztahy. Kamala Harrisová chyběla. Nebojkotovala, jen chyběla. Co o tom soudit?

Tak jako neúčast N. Pelosiové a spol. měla svůj politický význam, měla by opačný politický význam přítomnost Kamaly Harrisové. Musela to vědět. Přesto dala přednost jinému programu. Závěr nechť si udělá každý sám.

Když jsem přemýšlel, který citát z projevu izraelského premiéra zařadím do tohoto článku, padla volba na úvodní odstavec. Vyjadřuje podstatu tamního konfliktu:

„Setkáváme se dnes na křižovatce historie. Náš svět zažívá hluboké otřesy. Na Středním východě čelí Amerika, Izrael a naši arabští přátelé íránské ose teroru. To není střet civilizací. To je střet mezi civilizací a barbarstvím. Je to střet mezi těmi, kdo glorifikují smrt a těmi, pro koho je život posvátný.“

PLNÝ TEXT PROJEVU B. NETANJAHUA V ORIGINÁLE JE ZDE:

https://www.timesofisrael.com/were-protecting-you-full-text-of-netanyahus-address-to-congress/

  • Sdílet: