Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Na okraj odchodu Nory Fridrichové z České televize

Média dnes

Zpívá Ondřej Hejma v písni Sametová: A do toho tenhle Gorbačov, co ho znal celej Dlabačov…, přišel a zase vodešel a nikdo se kvůli tomu nevěšel.


Tato skladba mi zazněla v uších, když jsem – a tomu člověk neunikne, nepíše to jenom bulvár -pročítal bezpočet příspěvků na serverech o dění kolem Nory Fridrichové, pořadu ČT „168 hodin“ a ve finále o jejím odchodu z České televize k poslednímu srpnu 2024.

Kromě Hejmova textu se mi dere na jazyk ještě věta „A co má být?“ Proč tolik povyku kvůli odchodu jedné moderátorky, která navíc není hodnocena všemi diváky pouze kladnými body? Já vím, nejde o N. Fridrichovou, ale o samotný pořad. Jenomže, pokud je zrušení „stošedesátosmičky“ tak zásadní zásah do nezávislosti České televize, proč už nejsou stovky lidí protestující proti televiznímu řediteli Jan Součkovi před komplexem na Kavčích horách a tisíce na Václavském náměstí v čele s elitou národa, na prvním místě se Zdeňkem Svěrákem?

Na konci roku 2000 byl zvolen novým ředitelem ČT Jiří Hodač, předtím působící v tehdy prestižní BBC (ani ta už není tím, čím bývala), a ještě téhož dne proti němu vyvolali zaměstnanci ČT vzpouru – třebaže v nové funkci ani nemohl stihnout cokoli udělat, natož zrušit nějaký pořad, o němž by bylo lze se domnívat, že je vládnoucím elitám nepohodlný.

Jiří Souček naproti tomu přistoupil k razantnímu opatření - zrušení dlouhodobě vysílaného publicistického pořadu bezpochyby razantním opatřením je – a co vidíme? Vlastně nic. Václavské náměstí je plné – ale turistů, nikoli protestujících proti zásahu do nezávislé žurnalistiky. Milion chvilek pro demokracii svolal na 19. srpna akci na protest proti zrušení „168“, ale pro jistotu se to celé prezentovalo jako happening – a i ten skončil fiaskem. Méně než pět desítek přítomných fiasko je, úspěch si mohla tato iniciativa připsat, když na její akce chodily počty o mnoha řádů vyšší. Brát se za Fridrichovou se téměř nikomu nechtělo, proč taky?

Má se to s Norou jako s Gorbačovem. Přišla a zase odešla – a oprátka se nikomu na krk nevešla. Shodou okolností odešla v této době z obrazovky další mediální „osobnost“, Jaromír Soukup. Ten zřejmě drží světový rekord v počtu různých pořadů, v nichž vystupoval jako moderátor. Vypadalo to, že bez něj TV Barrandov nemůže existovat. Sice se mu podařilo zavést do českého jazyka nové synonymum (TV Barrandov = Jaromír Soukup), leč i ta největší mediální šílenost musí jednou skončit. Model, v němž majitel figuruje jako samozvaný rádoby multimoderátor je dlouhodobě neudržitelný ze své podstaty, natož když ten člověk na to lidově řečeno nemá. Pravda, dílčí úspěch se dostavil. Jaromír Soukup rozšířil řady partnerů pseudocelebrity Agáty Hanychové, aby jejich vztah dopadl stejně jako jeho účinkování na Barrandově. Přišel a zase odešel a ani kvůli němu se nikdo nevěšel.

Vrátím se na závěr ještě jednou k televizní vzpouře z přelomu let 2000 a 2001. Její protagonisté a jejich podporovatelé nás tehdy o čemsi ujišťovali. Nešlo v principu čirou náhodou o to, aby vedení televize nedělalo to, co dnes udělal ředitel Souček s pořadem „168 hodin“? Pokud ano, ptám se, jak to, že to J. Součkovi prošlo bez masových demonstrací a celého toho spacákového cirkusu? Pokud ne, pak už tehdejší komedii nerozumím vůbec.

  • Sdílet: