Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Šašci v šaškárně

parodie na politiku, směšnost a vážnost

To už není ani tragédie, ani komédie, to už je jen šaškárna a trapárna. Když to nezaujatě pozorujete, protože v tom nejste namočeni, můžete se smát k popukání.


Nejste fanoušek ani Sparty, ani Slávie a ani fotbalu. Ale o fotbal tu vůbec nejde. Jde o politiku, to je ta šaškárna a politiky, to jsou ti šašci. Jako v cirkuse. Jenže cirkusový klaun je extraliga, ti naši upatlaní političtí šašci, to je tak okresní přebor. A přitom pod nimi se hraje krajský přebor a pod ním minimálně divize. Úplně obráceně než ve fotbale. Nejlépe se politika kope dole v obcích a malých městech. Tam se na to dá dívat, tam znáte hráče, kteří kopou za vás.

Čím výš, tím hůř. Nejvýš se hraje takový podivný fotbal, tam se dokonce nekope ani za nás. Navíc ta hra je ubohá. Ale když se na to podíváte z jiného úhlu jako na cirkus a šaškárnu, tak se můžete smát až se za břicho popadáte. On nejlepší komik je ten, který je vážný, který ani neví, jak je komický, jak je směšný, a ještě se diví, že se mu lidé smějí. Nejlepší komický výstup našeho premiérového šaška byl ten s Nutellou.

Ale ani teď ta strategická komunikace s Bartošem není nezajímavá, dá se vnímat jako výborná komedie. Šašci se opravdu snaží a celé je to taková šaškárna. Přitom to je vlastně humor nechtěný, aktéři jsou vážní a řekl bych, že nemají ani smysl pro humor.

Já to mám nastavené tak, že kdo se bere moc vážně, toho nemohu brát vážně, a naopak se mu mohu smát, protože je směšný a trapný. Tak fajn, aspoň k něčemu jsou ti naši političtí šašci z úrovně okresního přeboru dobří. Můžeme se smát až se za břicho popadat. To nám dá tu sílu k přežití a také už mnohým z nás ti šašci sebrali víru v jejich schopnosti a moudrost, protože nám s vážnou tváří odkryli svou neschopnost a hloupost.

Jenže mají dobyté pozice a odejde-li jeden, nastoupí druhý. Pozitivní na tom je, že může být schopnější, chytřejší a méně směšný. Třeba už dna bylo dosaženo, a právě teď díky komunikačním stratégům se od něj odrážíme, zatímco šašci v šaškárně se utápějí v bažině svých pseudomorálních postojů, kydajíc přitom špínu jeden na druhého.

Poté, co jsem se dozvěděl, že za Síkelu na MPO míří politik čtyřicátník, vystudovaný politolog, bych mě vzít svá výše uvedená slova zpět, protože si uvědomuju, že ze střídačky „hvězdné pěchoty“ přišly „hvězdy“ Hladík a Výborný. A do „obludária“ se chystá Vlček. Vím, že se tam nehrne žádný technik, co by tam dělal? Nejen, že nejspíš neexistuje technik, který by byl správně ideologicky na výši, ale asi ti, co spolu mluví, žádného technika ani neznají.

Jsou tak směšní, a tak trapní, ale výsledkem je docela slušná šaškárna k zasmání. Nebo k pláči? Nebo k zblití? Jednoznačně preferuji smích, ten je nejlepší reakcí a člověku se udělá hned líp.

PS: tento článek rozhodně netřeba brát vážně, protože je sám směšný jako jeho autor, který si to na rozdíl od šašků připouští a nestydí se za to. Může si to dovolit, protože žádné politické ambice nemá a strategickou komunikaci ve škole neprobíral, nebo zrovna chyběl?

  • Sdílet: