Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Svobodné myšlení ZRUŠENO!

ZRUŠENO - s tímto nápisem se poslední dobou setkáváme čím dál tím častěji, zřejmě proto, že nám vládnou demokraté. Ruší se besedy, předvolební mítinky nežádoucích politických stran, a dokonce i účast známé osobnosti na charitativní akci…


Zrušeno
Foto: Radio Universum

Nedávno byla v Olomouci zrušena beseda Kupředu do minulosti, na které přislíbili účast moderátorka Martina Kociánová a blogeři Vidlák a Větvička. Dlouho plánovaná akce se měla konat v Pevnosti poznání, avšak Univerzita Palackého, jež science centrum vlastní, náhle usoudila, že si debatu na akademické půdě nepřeje. (viz FB Rádio Universum)

Nedlouho před tím byla na poslední chvíli zrušena účast Lukáše Pollerta na charitativní akci Běh pro hospic pořádané místní charitou Červený Kostelec. Opět z politických důvodů. Organizátorům se nelíbily Pollertovy názory a obávali se kontroverzí. Známý lékař a bývalý olympionik přirovnává současnou situaci k normalizaci, kdy se lidé báli říkat, co si myslí. Jeho případ je prý jen špičkou ledovce, umlčených je mnohem více, a o většině se vůbec nedozvíme. (dostupné zde)

Podobně byly rušeny předvolební mítinky opozičních stran a uskupení. Například straně PRO byl pronájem sálu vypovězen opakovaně. Podobnou zkušenost má také koalice Stačilo!.

Kuriózní případ se stal ve Starém Plzenci, kde se měla konat beseda volebního uskupení Stačilo!. Likvidátor zkrachovalého podniku, ve kterém se setkání mělo uskutečnit, vzal spravedlnost do vlastních rukou a besedu jednoduše zakázal. Plakát, který zval na besedu, přelepil nápisem „Akce zakázána“ a členy KSČM označil za dezoláty a rudohnědou koalici! (dostupné zde

Paradoxně se dnes z komunistů stávají disidenti, kteří jsou pronásledováni novodobými „komunisty”.

Toto je jen malý výčet zrušených akcí. Kdybych měla poctivě zdokumentovat vše, co bylo za poslední dobu zrušeno, byl by tento text hodně dlouhý. A to mluvím jen o těch případech, o kterých jsem se dozvěděla.

Naši realitu tvoří média, která jsou ovládána malou skupinou lidí s velmi radikálním a černobílým viděním světa. Lidé tuto mediální realitu přijali za vlastní, aniž by o tom přemýšleli. Konzumenti televizních zpráv ještě pořád věří, že Západ rovná se blahobyt a blahobyt rovná se demokracie. Neuvědomují si, že hra na blahobyt končí a zároveň končí i hra na demokracii. Tendence, které dnes ve společnosti pozorujeme, jsou velmi nebezpečné.

Svobodná diskuse a pluralita názorů se z veřejného prostoru vytratila. Místo názorové výměny a věcné argumentace se stále častěji setkáváme s nálepkováním oponentů, s arogancí, hysterií, vulgaritou, agresivitou, a někdy dokonce se schvalováním násilí. A to především ze strany těch, kteří se považují za nositele jedné jediné pravdy a lásky.

Jeden příklad mluví za všechny. Známý český režisér, autor mnoha populárních filmů si nedávno na sociální síti postěžoval, že nebyl vybombardován hotel, v němž se konala oslava 80. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana. (dostupné zde

Těm, již prezentují „správné” názory je dovoleno vše, včetně takového chování, které by za normálních okolností nebylo tolerováno. Mají totiž podporu vládnoucí junty.

Ostatně někteří představitelé a spolupracovníci vlády jdou příkladem. Zatímco ministryně Černochová hovoří o spoluobčanech s jiným názorem jako o blbečcích, vládní koordinátor Foltýn pro změnu používá označení svině. (dostupné zde)

Koordinátor strategické komunikace a bagrista Foltýn, proslulý hloubením příkopů, nedávno propásl jedinečnou příležitost projevit své komunikační schopnosti a pokořit známého „dezinformátora“ v přímém přenosu. Debaty na Nově, ve které měl vystoupit s předsedou strany PRO a organizátorem protivládních demonstrací Jindřichem Rajchlem, se však odmítl zúčastnit. Místo toho svého oponenta na Facebooku označil za „fašizujícího roztleskávače prokremelské propagandy.“ (dostupné zde

Zdá se, že strategická komunikace Otakara Foltýna je natolik tragická, že se musíme vážně zamyslet nad tím, zda to není právě on, kdo slouží Putinovi jako tajný agent, který jedná proti zájmům státu a systematicky rozkládá vládu. I když ta by se myslím rozložila i bez něj.

Pětikoalice se rozpadá a dnes už si jen mohou říkat „bylo nás pět“. Snad bychom se z toho mohli radovat, ale…

Opravdu věříme tomu, že za Babiše bude zase líp? 

Kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy zapomínáme, že pětikoalice uspěla zase naopak díky Babišově neschopnosti obstát v koronavirové krizi. Nezvládl krizi jednou, zvládne ji tedy podruhé? A teď už můžeme očekávat, že budou přicházet jenom samé krize…

Pro ty, kteří zapomněli, připomínám: zavřené okresy, roušky v lese, zákaz nočního vycházení, všudypřítomná hysterie, lidé brutálně naháněni do očkovacích center jako s prominutím dobytek… 

Tento text je věnovaný svobodě myšlení a já nikdy nezapomenu, že právě v době Babišova covidismu jsem se poprvé setkala s cenzurou. Tehdy zpravodajský server Aktuálně.cz ukončil spolupráci s několika blogery, kteří údajně šířili dezinformace o covidu. Umlčeni byli lékař Jan Hnízdil, spisovatel a režisér Jan Tománek a advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. (dostupné zde)

Od té doby cenzura pokračuje. Na druhou stranu ale též vystoupilo mnoho odvážných osobností a organizací, které bojují proti ubývající svobodě slova. Tímto bych chtěla upozornit na možnost nominovat své favority na cenu za svobodu slova. Nominace jsou otevřené pro veřejnost do 16. října na webu Společnosti pro obranu svobody projevu (SOSP). (dostupné zde

Chtěla bych také touto cestou poděkovat redakci Echa24, které stále patří mezi média, jež si dokázala zachovat nezávislost a objektivitu, což je v dnešní době vzácné.

Zrušeno či zakázáno může být téměř vše, svobodu mysli nám však nemůže nikdo vzít. Zrušit svobodu myšlení je snem všech diktátorů, ale zatím se to naštěstí nikomu nepodařilo. 

Každý režim nenávidí myslící tvory. Největším nepřítelem diktatury je člověk s kritickým myšlením používající zdravý rozum.

Totalita je dnes na vzestupu. Není kam emigrovat, je všude kolem nás. Západ, nebo Východ, v tomto ohledu je to všude stejné. Diktátorů se nezbavíme, dokud se sami vnitřně neosvobodíme, dokud nezrušíme totalitu v nás…

„Znám jen jednu svobodu, a tou je svoboda mysli.“ — Antoine de Saint-Exupéry

  • Sdílet: