Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

VYHRÁT NAD ZDÁNLIVOU PŘESILOU

Co se takhle inspirovat hokejem a

Minulý týden se to zase povedlo. Vyhráli jsme. Nemyslím jen naše skvělé hokejisty, kteří se probojovali do finále až ke zlaté medaili. Myslím i mnoho dalších.


Vyhráli aspoň na chvíli rodiče, kteří byli rádi, když se jejich potomci odtrhli od mobilů, pohlcujících a život měnících počítačových her, od nekonečných sociálních sítí, děsně zábavných videí a inspirujících youtuberů. Sice mnozí zůstali dál sedět u obrazovky, ale dělali něco jiného než obvykle. Někteří dokonce zažili ten pocit kolektivní radosti, když šli zápasy sledovat s někým, ať už do hospody, ke kamarádovi domů nebo jen k sourozenci do vedlejšího pokoje. Někteří zvedli zadky ještě dál, když přijeli přímo na zápas. A mnozí zvedli zadky a šli společně vychutnat napětí k velkým obrazovkám improvizovaně instalovaným na náměstích v mnoha obcích po celé zemi.

Naše země zažila opět pocit národní hrdosti, kolektivního soustředění a společné euforie. Velká část národa zaměřila svou pozornost jedním směrem a stálo to za to. Jistě, že za vítězství mohou dobře připraveni, trénovaní a motivovaní sportovci, kteří se chtěli ukázat před domácím publikem. A taky celé jejich štáby samozřejmě. Ale co když v tom hrálo roli i to mentální soustředění národa?

Vyhráli vlastně mnozí aspoň na chvíli sami nad sebou, když vyměnili ubíjející nástrahy každodenního života za mimořádný zážitek. Kdysi jsme mistrovství v ledním hokeji milovala právě pro ten pocit národní sounáležitosti. V tu chvíli totiž se národ semkne, začne mávat státní vlajkou a všude je červeno-modro-bílo. A nikdo z těch národních fanoušků, chvilkových vlastenců nedělá nacionalisty, xenofoby, antiglobalisty ani ruské trolly apod. V tu chvíli je naše trikolora povolena, média se předhánějí a dokonce v tu chvíli jednohlasně sdělují pravdu.

Nyní už sledováním zápasu nechci utrácet čas, protože v tom vidím spíše metodu „dej lidu chléb a hry“. Ale s vítězství jsem měla radost. A pobavilo mě více okamžiků. Když jsme ve čtvrtek vyhráli nad USA, dozvěděla jsem se to tak, že se ke mně přes sítě dostal obrázek

Co se řítí naší sítí?

Ti Češi umí být vynalézaví a vtipní. Jak si hezky spojili události nedávno minulé s aktuálním výsledkem. Satira, humor, ironie, to by nám šlo. Ale co takhle spojovat si v hlavě informace i z dalších oblastí a začít si vytvářet komplexnější obrázek, jak ten svět kolem nás vlastně funguje? To by se pak začaly dít věci, kdyby to národu došlo, jak je voděný z nos.

Když jsme pak vyhráli na Švýcarskem, objevil se další obrázek míchající politiku a hokej. Ten už mi tak vtipný nepřišel, protože už dávno nevěřím té hře na vládnoucí strany a opozici. Spíše mě na tom finále zaujalo, že se o nejlepší medaile utkaly mužstva z tak malých zemí. Tohle mě fascinovalo už v dětství, jak jsme dokázali vzdorovat světovým hokejovým velmocem, které mohly vybírat šampióny z mnohem větší hráčské základny. Navíc mnohé z nich k tomu měly i lepší přírodní podmínky a prostě ledové plochy jsou pro ně přirozenější než u nás.

červený Fiala

U nás už jsou v hokeji očekávání nastavena vysoko, když z hlediska mistrovství světa v ledním hokeji patříme mezi světovou špičku s 48 medailemi. Podobný počet medailí mají velikáni severu Kanada a Rusko (Sovětský svaz) a taky severské Švédsko. A pak v žebříčku dlouho nic, všichni ostatní mají do 20 medailí. Švýcarsko 12, ale zlatou nikdy neměli. Jsme lepší než Švýcaři, ale proč jen v hokeji? U nás stále kolují prohlášení, že bez EU a NATO jsme v háji, nemůžeme obstát ani v Evropě, ani ve světě. Jak to, že Švýcarsko může? Obyvatel mají méně. Rozlohu mají menší. Krajina je tam složitější jak pro dopravu tak pro zemědělství.

Proč nemůže být to vysoké očekávání i v jiných oblastech? Proč si nevěříme a hrbíme záda před cizími názory a zájmy? Proč nemůžeme být patrioti i třeba při nakupování jídla a dalšího zboží? Máme tu mnoho skvělých odborníků ve všech oblastech. (Netvrdím, že je každý s tituly v televizi odborník, to začíná být naopak. Příkladem bylo nedávné období korona vlády, kdy titul a mediální prostor znamenaly vykřičník ostražitosti pro prosté masy bez vysokého vzdělání. A jak se jim ta ostražitost vyplatila!) Máme krásnou skvělou zemi bohatou v mnoha ohledech. Máme spoustu vynikajících podnikatelů, farmářů, manažerů, učitelů, lékařů a léčitelů, novinářů, spisovatelů. Naše země má unikátní pozici. Máme neuvěřitelnou historii. Máme neuvěřitelné schopnosti a sílu, jen si to uvědomit.

Prostě věřím, že když bychom si uvědomili, co všechno můžeme, když bychom uvěřili, že to může být i jinak, že ti, co vypadají jako mocní, jsou vlastně nemocní, že ti co chtějí vládnout jsou v menšině, že peníze nejsou všemocné, tak naše malá země a náš malý národ může nejen změnit trajektorii plánů, ale může jít příkladem pro ostatní země okolo nás i daleko od nás. Koneckonců změna systému se těžko provede nejprve ve velkém státě. Je dobré to vyzkoušet na nějakém pilotu, na něčem menším. A navíc ta lepší budoucnost nespočívá v přehnané globalizaci, ale naopak v lokálních přístupech. A jak říká jeden zkušený pán ve svých pravidlech osvobození „Lokální je lepší než globální“.

Navíc vono se to kolem nás sype samo. Takže, kdybychom se společně naladili a začali fandit „Češi do toho“ i v zemědělství, průmyslu, vzdělávání, můžeme být úplně někde jinde. A relativně rychle. My nepotřebujeme spasitele ani Nea.