Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

ZKOUŠKA DOSPĚLOSTI a VOLEBNÍ PRÁVO

Kdo koho a jak může volit?

Může rozumně, odpovědně volit ten, kdo má právo pít alkohol, řídit auto, ale nemá povinnost se o sebe postarat? Má smysl volit ty, kteří neprokázali, že jsou opravdu dospělí, zralí, rozumní?


Dneska se má většinou za to, že dospělým se stává každý, kdo dovrší věk 18 let a může jít tedy k volbám. Nějaká zkouška dospělosti, jak to bývalo dříve nebo někde ještě i nyní v národech žijících blíže zákonům přírody? Tak ta se transformovala hlavně u mužské populace na bouřlivou oslavu 18. narozenin a alkoholový test - kolik toho unesou, kolik toho neunesou a co to s nimi udělá. Hlavně, že je legrace.

Někdo možná bere za zkoušku dospělosti maturitu. Ale ta už není, co bývala a dělá se mnohem později, většinou po 19. roce. Matematika v ní není povinná, což v současném světě řízeném skrze peníze a zisk a nekonečný růst je vážně paradox. Maturitu navíc nemusí dělat každý, což ale rozhodně není špatně. Těch, co mají papír na vzdělání tady máme hodně, ale stále více se ukazuje, že nám ve společnosti chybí ti, co něco opravdu umí.

Dříve byl dospělý někdo, kdo prokázal, že umí ulovit jídlo, bojovat, přespat sám mimo domov apod. Dnes? Mohou dnešní rádoby dospělí zodpovědně volit, když často neví nic o odpovědnosti? A mohou takoví "dospělí" být voleni a nést odpovědnost za obec, kraj, stát a budoucnost národa?

Dle Wikipedie se za "dospělost označuje stav jakéhokoli zralého organismu, ale obvykle referuje na člověka, který už není dále dítě nebo nezletilec a stává se ženou nebo mužem. Dospělost též přeneseně značí status, kdy lidé myslí víc racionálně nebo více konzervativně". Tady nevím, jak nebo kdy výše uvedená definice chápe dospělost u těch, kteří se nestávají mužem ani ženou. A to racionální myšlení? Stačí zapnout televizi a je člověk žasne kolik neracionálního myšlení se schovává i pod šedinami.

Nevím, kde je správná hranice dospělosti, a myslím, že ji má každý jinak. Ale věřím, že současný stav společnosti souvisí i s tím, že volit a být voleni mohou nezodpovědní nedospělí jedinci. Ozývají se hlasy, že volit by měli už mladí od 15 let. A přitom ani volební právo od 18 není historická záležitost. Když koncem 19. století dostali u nás volební právo všichni muži, bylo to až od 24 let. Zvoleni mohli být ti nad 30 let. Když bylo v ústavě v r. 1920 zakotveno volební právo pro všechny, snížila se věková hranice pro voliče na 21 let, ale pro ty volené zůstala na 30 let (u senátu 45 let).

A dnes? Volební právo mají všichni nad 18 let a zvoleni mohou do být do zastupitelstev obcí a krajů také v 18 letech. Takže starostou obce, hejtmanem kraje se teoreticky může stát někdo, kdo ani nemá tu maturitní zkoušku ani žádnou jinou, ani životní zkušenosti, ani životní moudrost. Do sněmovny a EU parlamentu mohou být voleni ti, co mají 21, do senátu nebo za prezidenta ti, co mají 40 let. Je o dostatečná hranice? Připadá mi, že ve společnosti je více a více nedospělých nejen ve 21 letech, ale ještě i v těch 40 let.

Když jdou takoví nedospělí volit, je to společenský průšvih. Když jsou nedospělí jedinci zvoleni, aby spravovali obec, kraj, zemi, je to katastrofa. Mezi ústavními zásadami volebního práva je mj. všeobecnost, tedy že "právo volit mají všichni zletilí občané ČR bez jakýchkoliv omezení" a rovnost, tj. "princip, podle kterého má každý volič jeden hlas a váha všech hlasů je stejná".

Princip všeobecnosti může být nebezpečný v tom, kdo se považuje za zletilého a kdo každý může být občanem ČR. Princip rovnosti zní hezky, ale jak mohou vypadat volební výsledky, když ti starší právo volit nevyužijí kvůli opakovanému zklamání z volebního systému a nechuti volit menší zlo a ti mladí svůj hlas pohřbí v urně poté co se jim hlavami proženou masmédia, neziskové organizace, školní osnovy a touha po stále větším konzumu?

Jako výsměch už nyní zní čl. 2 odst. 1 Ústavy, že "lid je zdrojem veškeré státní moci". Lid je zdrojem moci jak? Tím, že jednou za pár let pohřbí svůj hlas v urně a pak se mu několik let smějí politici a úředníci do očí? Jaksi taksi problém s tím, koho volit se netýká jen naší zemičky, ale celého světa. O tom, že tady a proč máme krizi vůdcovství hezky mluví např. film Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa.

Zpět k dospělosti. Legálně dosažení dospělosti znamená, že se mohou dospělí ženit/vdávat, mohou volit, dělat si řidičák a řídit sami, mohou být zaměstnáni, pít a sami kupovat alkohol, mohou vlastnit nemovitý majetek, uzavírat smlouvy v bance, tedy mohou se začít zadlužovat. A zároveň rodičům končí rodičovská práva a povinnosti k dané osobě. Ale vlastně ty povinnosti rodičům v osmnácti nekončí, vzhledem k tomu, do jakého věku mnoho mladých studuje střední nebo vysokou školu. Takže vlastně rodičové ztratí a děti získají práva, ale povinnosti do značné míry zůstávají na rodičích. To je dospělost?

Absurdním příkladem posouvání hranic dolů byl r. 2021, kdy se děti už od 15 mohli sami bez vědomí rodičů rozhodnout, jestli chtějí očkování proti "koroně". V té době těch absurdit bylo více, tohle mohl být jeden z testů, co všechno spolkneme.

Mezi znaky dospělosti bych viděla to, že se každý (zdravý) dospělý musí umět postarat sám o sebe. Ale tady je dost takových, co to neumí a spoléhají na rodiče, stát, náhodu. A přirozeně, kdo se neumí postarat sám o sebe, jak se může starat o své potomky? Na druhou stranu, to, že někdo přivede na svět dítě a stará se o něj, může být určitá zkouška dospělosti. A nebo také podmínka pro to být zvolen.

Protože komu jinému záleží více na budoucnosti národa než těm, kdo pořídili a s láskou vychovávají dítě?

Zdroje:

film "Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa" https://www.csfd.cz/film/737286-civilizace-dobra-zprava-o-konci-sveta/prehled/

Ústavní zásady volebního práva na webu Poslanecké sněmovny ČR

https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=301

Volby v ČR na webu Ministerstva vnitra ČR

https://www.mvcr.cz/volby/clanek/volby-v-cr.aspx

Historie českého volebního práva od 19. století

https://cs.wikipedia.org/wiki/Volebn%C3%AD_pr%C3%A1vo

Dospělost dle WIKIPEDIE

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dosp%C4%9Blost