Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Idiot

Svoboda volby

To co je jasné jak facka


Slovo idiot je utvořeno z řeckého „ἴδιος“ (idios), což znamená „soukromý“ nebo „osobní“. Řekové tímto slovem označovali člověka, který se nezapojoval do veřejných záležitostí a soustředil se výhradně na své záležitosti soukromé.

V Athénách a jiných městských státech se očekávalo, že svobodní občané se budou aktivně podílet na správě věcí veřejných. Ten kdo tak nečinil buď tímto právem nedisponoval protože měl jiný status než svobodný občan (cizinec, otrok) a nebo pro něj používali právě toto označení.

Dnes toto slovo používáme jako nadávku a jeho původní význam je zcela posunutý. V tomto textu však slovo "idiot" budu používat v původním slovníku antické řecké demokracie „ἴδιος“.

Idiotem v tomto smyslu je tedy každý kdo se dobrovolně vzdává práva na účast na veřejném životě ať už formou zapojení do veřejné diskuse nebo a zcela klasicky nevyužitím svého volebního práva. V tomto smyslu být idiotem neznamená být nevzdělaný nebo hloupý. Znamená to ignorovat sama sebe jako svébytného, aktivního a nezastupitelného prvku demokracie. Idiotem je z definice slova kdokoliv kdo zcela míjí společenský a politický život protože je to prostě hlupák ale také ten kdo se pokládá za přiliš povzneseného nad běžné hemžení a raději dává přednost budování úspěšné firmy.

Jsou situace kdy si tuto skutečnost uvědomuji velmi silně.

Takovou situací, angličané by řekli "wake up call", pro mne byla tisková konference pirátské strany po odvolání předsedy Pirátů premiérem 24.9.2024 (1) . Před mikrofony a světly kamer, které vše vysílali živě, stálo několik prominentních osob této partaje a ublíženě, uraženě nebo naopak s pohledem plným spravedlivého hněvu oznamovali národu křivdu, kerá se jim stala od jejich koaličního partnera. Hnusnej podraz, zní od Pirátů. Ve vládě skončí. Je evidentní, že s tímto partnerem ruku v ruce spravovali věci veřejné po dobu 3 let. Kromě uraženosti se však také mluvilo o kmotrech a o nějakých podivných praktikách a podezřeních jejichž cílem bylo nepochybně ublížit původci jejich bolu. Já to vnímal tak, že se jedná o modelové, typické chování citově a rozumově nedospělé osoby popsané ve všech základních učebnicích psychologie.

Citová a rozumová nedospělost sama o sobě je nutnou součástí vývoje každé osoby. Děti brečí když se nechtějí učit, často i lžou a vymýšlí si, místo ovoce a zeleniny raději cukroví, víme že to tak prostě je, že dospějí a nemáme je proto méně rádi. Sami jsme takoví byli.

Ale pokud nejsme úplně padlí na hlavu nenecháme je spravovat domácí rozpočet nebo nám říkat jestli si vzít na nový byt hypotéku či jít raději do podnájmu. Pokud to připustíme pak nemůžeme vinit děti ale sami sebe. To uznáte zní docela logicky.

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-primy-prenos-bartos-oznamuje-zda-pirati-opusti-vladu-261280#:~:text=24.%209.%202024%2015:31.%20aktualizov%C3%A1no%20%E2%80%A2%2024.%209.%202024%2016:24.

  • Sdílet: