Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

K dopravní nehodě v Karlových Varech ze dne 19. září 2024

Alkohol za volantem

Stačí jeden opilec za volantem a stovky, spíše tisíce lidí mají problém. Kvůli jednomu nezodpovědnému jedinci. Čím dál víc věřím tomu, že alkohol je metla lidstva.


Jednomu ze starořímských velikánů z rodiny Seneců je připisován výrok, že opilství je dobrovolné šílenství. Platí to dodnes. Ne, nechci moralizovat. Dokud je tento druh šílenství držen uvnitř hranic soukromého prostoru, je v přiměřené míře tolerovatelný. Jakmile se opilec – šílenec posadí za volant, pak v žádném případě.

Přesně to se stalo v Karlových Varech. Do křižovatky u Městské tržnice, kde se nachází hlavní terminál MHD, vjížděl autobus z mírného kopce. Měl zelenou, na křižovatce mířil vlevo. Křižovatka je řízena semafory, po levé straně autobusu přijížděl VW Polo, jehož řidič měl červenou. Tu nerespektoval a zřejmě v plné rychlosti obou vozidel se s autobusem střetl. Ten prorazil zábradlí a sjel mírného srázu; zastavil se až o železniční kolej, kterou poškodil. Jedná se o trať 142, která spojuje karlovarské dolní a horní nádraží a po které jezdí mezinárodní vlaky do saského Johanngeorgenstadtu.

V době, kdy toto píšu (19. 9. po poledni) je nehoda stále v šetření, leč to klíčové je známo. Řidič VW nadýchal 0,83 promile. A to je problém.

Co všechno tento nezodpovědný šílenec způsobil? Řada lidí kvůli němu trpěla zranění. Což tak či onak ovlivní jejich plány, program. Kromě toho obrovskému množství všemožně zkomplikoval život. Uzavřená komunikace patří v Karlových Varech k hodně frekventovaným, následovaly tedy objížďky a s tím související dopravní zácpy. Zmíněná trať bude nejspíš do soboty mimo provoz, ke slovu přijde náhradní doprava.

To všechno má na svědomí jedno individuum, které požije alkohol, pak usedne za volant – a nerespektuje červenou.

A trest? Soudci „lidového internetového tribunálu“ už mají jasno. Realita přijde ovšem o hodně později. Mám obavy, abychom nebyli z pravomocného verdiktu někdy v budoucnu nepříjemně překvapeni.

  • Sdílet: