Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

K likvidaci šéfa Hamásu Jahji Sinwara

Pásmo Gazy

Izraelské armádě stačila na jejím anglickojazyčném účtu na síti X tři slova. Eliminated: Yahya Sinwar. Těmi potvrdila předchozí ne zcela jisté zprávy o likvidaci šéfa teroristického hnutí Hamás.


Zločince, který má na rukou krev a na svědomí zavražděné, mučené, znásilněné, vysídlené a unesené nevinné Izraelce i státní příslušníky jiných zemí. Zločince, který patří k hlavním viníkům protiizraelské agrese ze 7. října 2023.

Od oné agrese a navazující protiteroristické války – kromě Pásma Gazy je Izrael nucen bojovat v Libanonu se silami Hizballáhu, které se zapojily do protiizraelské agrese 8. října 2023 – jde o jednu z nejlepších zpráv, která rozjásala lid Izraele a jeho přátele všude ve světě. Předtím to bylo odstranění šéfa Hamásu v exilu Ismáíla Haníji (31.7. 2024) a Hassana Nasralláha, nejvyššího představitele Hizballáhu (27. 9. 2024). Zaslouží-li si něco pozvednutí číše, pak právě tyto brilantní izraelské úspěchy. Nepřátelé židovského státu si nemohou být jisti životem nikdy a nikde – ani v bunkrech Bejrútu nebo gazského Rafahu, ani v metropoli íránského režimu. Prostě nikde.

Byly to akty spravedlnosti, které u nás známe pod názvem vyšší princip mravní. Zasloužil-li si smrt Heydrich, později vůdce Al Kajdy, Islámského státu nebo irácký diktátor Saddám Husajn, pak právě tak Haníja, Nasralláh a Sinwár. A mnozí další v aktuálním konfliktu. Izraelci dobře vědí, na koho se zaměřit.

Nedlouho po potvrzení Sinwárovy likvidace vystoupil s videoprohlášením izraelský premiér Netanjahu. Protože odstranění šéfa Hamásu je přelomovým okamžikem, přednesl izraelský vůdce mimořádnou nabídku. „Výzva pro všechny, kdo drží naše rukojmí: těm, kdo složí zbraně a rukojmí vrátí, bude dovolíme odejít a žít.“ Zločinci mají tedy jedinečnou šanci zachránit si krk. Netanjahu ovšem dodal i „B“. „Kdo rukojmím ublíží, dostane, co si zaslouží.“

Premiér se také obrátil ke všem obyvatelům Pásma Gazy. „Sinwár zničil vaše životy. Tvrdil, že je lev, ale ve skutečnosti se skrýval v temném tunelu - a byl odstraněn, když ve strachu prchal před našimi vojáky. Jeho odstranění je důležitým milníkem v pádu vlády zla Hamásu. Chci znovu co nejjasněji říci, že Hamas už v Gaze vládnout nebude. Toto je začátek dne po Hamásu, toto je příležitost pro vás, obyvatele Gazy, abyste se konečně vymanili z jeho tyranie.“

Světu připomněl, jak neprozíravé byly snahy zabránit Izraeli operovat v Rafahu na jihu Pásma Gazy. Podle jeho slov Izrael trval navzdory všemu tlaku ze zahraničí, aby jeho armáda a služba Šin Bet do Rafahu šly; město nazval opevněnou baštou Hamásu, kde se Sinwár a další terorističtí vrazi skrývali. (Kdyby Izraelci tyto pošetilé knížecí rady akceptovali, Sinwar by si dále užíval života, přestože to bylo živoření krysy ukryté v podzemí - LS.)

Netanjahu je ovšem realista. Dobře ví, že navzdory uvedenému úspěchu válka nekončí. Není snadná a vybírá si svou daň. Každý den přicházejí zprávy o padlých, ať už na protiteroristické frontě v Pásmu Gazy, nebo v Libanonu. Připomněl slova staroizraelského krále Davida, který před třemi tisíci lety napsal v Žalmu 18 slova, která jsou duchovní inspirací pro lid Izraele i v moderní době:

„Budu stíhat nepřátele, dopadnu je. Nevrátím se zpět, dokud je neudolám. Rozdrtím je, že už nepovstanou, pod nohy mi padnou. Opásals mě statečností k boji; ty, kdo povstávají proti mně, sám srazíš. Obrátil jsi na útěk mé nepřátele, navždy umlčím ty, kdo mě nenávidí. Budou volat o pomoc, a nespasí je nikdo...“

Král David ve svém zápase s nepřáteli spoléhal na Boží pomoc. Premiér Netanjahu právě tak: „Před námi leží těžké výzvy. Musíme být trpěliví, jednotní, stateční a stát silní. Společně budeme bojovat a s Boží pomocí společně zvítězíme.“

Hlavní pramen

https://www.israelnationalnews.com/news/397756

  • Sdílet: