Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Mainstream píše o migraci - včera a dnes, nejen na Idnes

Když už to ví každý, může se konečně přestat lhát?

Mediální mainstream prochází zajímavým vývojem, když přiznává prostému lidu dávno známou pravdu. Ona přiznání ovšem dávkuje po kapkách. Patrně se domnívá, že tak bude jeho hanba menší.


Psal se rok 2016 a novinář Oldřich Mánert coby ještě student popsal na Idnes svoje zážitky ze Stockholmu. Zcela zřejmým cílem článku bylo vyvrátit tehdy ještě potají se šířící zvěsti o tom, že snad někde v Evropě migranti vytvářejí ghetta a no-go zóny, kde se našinec nemůže cítit bezpečně. Píše se rok 2024 a jeho kolegové na stejném zpravodajském serveru hovoří o stejném problému poněkud jinak. Už se to totiž může. Nebo už nic jiného nezbývá?

Připomeňme si nejprve hlavní postřehy mladého pana redaktora z článku léta páně 2016:

- na stanici v ÚDAJNÉ no-go zóně, kde pan Mánert vystoupil, je dokonce i česky vyveden nápis „Přátelství“

- o agresi zdejších zelvujících migrantů ze Sýrie a podobně vůči přijíždějícímu novináři z Čech nemůže být ani řeč

- pravda, jeden místní dal vůči panu Mánertovi najevo jistou nelibost, novináře prý tu nevidí moc rádi

- ovšem v poslední době se to to tam ohledně kriminality ZLEPŠILO

- mladí lidé tu vypadají jako gangy pouze proto, protože se na ulici sdružují do skupinek

- dokonce i místní český student potvrdil studentovi Mánertovi, že si na život v ÚDAJNÉ no-go zóně vůbec nestěžuje

- v té ÚDAJNÉ no-go zóně se prostě pan Mánert cítil bezpečněji, než v okolí Stockholmského hlavního nádraží

Od té doby pan Mánert stačil z Idnes emigrovat (a je veřejným tajemstvím, proč), aby opět, jak se dnes nově říká, tzv. remigroval, po tzv., jak se též říká „změně místních politických poměrů“. Může si tedy s chutí přečíst článek svého kolegy o stejném problému, kterýžto článek, pravda, je i dnes na Idnes pojmenován bez uvedení podstaty problému:

„Švédské gangy řádí už i u sousedů. Naše reputace klesá, vědí ve Stockholmu“.

Každý samozřejmě ví, že ty gangy mají se Švédskem a Švédy společné pouze místo odkud operují, a každý též ví, že většina Švédů by se mezi nimi cítila bezpečná asi jako flaška vodky na ruské svatbě. Dnes už se tedy o problémech může psát, tedy přinejmenším opatrně chodit kolem horké kaše a jít tomu na kořen. Jen je tedy stále třeba ten kořen rovnou neodhalit, nebýt tzv. radikální, když radix znamená latinsky právě kořen a být radikální je jaksi pořád fuj... Ale nakonec i mainstream, který tak dlouho problém zamlčoval, psal o něm tendenčně, zavíral lidem ústa v online diskuzích, nyní i tento mainstream uznal, že tolik let běhající nahý císař už se řádně nastydnul a přece jen je třeba mu obléci alespoň spodní prádlo. Byť má to prádlo samozřejmě stále nevábný zápach xenofobů, rasistů, populistů, extrémistů a nacionalistů.

V zemi, která si zpočátku naprostou infantilitou a naivitou, později zbabělostí a zavíráním očí přivodila téměř stejné problémy s migranty jako Švédsko, tedy v Rakousku, nyní už zvítězili ve volbách ti xenofobní, populističtí a extrémně pravicoví a k tomu navíc nacionalističtí Svobodní. V onom Švédsku před dvěma lety zvítězil zase blok stran, ve kterém hráli stejnou roli stejně nálepkovaní Švédští demokraté a začali se konečně k migraci stavět realisticky, ač je to možná už pozdě, protože hlavní problém těchto zemí již nespočívá v migraci, nýbrž v porodnosti osob s migračním pozadím, které nikdy nepřijmou pravidla nového domova. V Itálii zvítězil taktéž pravicový a dost protimigračně vystupující blok s nynější premiérkou Meloniovou a kupodivu dosud v Itálii nezavládl žádný novodobý fašismus, ačkoli podle nálepek leckterých novinářů na tuto paní jsme se toho měli obávat. Taktéž ke zjevnému úžasu většiny mediálního mainstreamu neuzavřela paní Meloniová pevné a nerozborné přátelství s Putinem a Ruskem na věčné časy a nikdy jinak. Nezavládne ani nacismus v Německu, až AFD zvítězí nejen v některých zemských, nýbrž i celostátních volbách. Ale změny přijdou, to bezesporu.

Například brzy, už vážně brzy, přijde okamžik, kdy i novinářům nezbude, než psát pravdu, protože ta už bude obklopovat doslova každého a pomine „veřejný zájem“ mlžit a sdělovat tendenční a výběrová fakta.

Jen aby nám v té době ta pravda ještě k něčemu byla.

  • Sdílet: