Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Nějvětší hrozbou je soused

Vnitřní bezpečnost, Německo, Migrace,

Vnímejme vnitropolitický a ekonomický vývoj našeho souseda, na kterém jsme existenčně závislí. Není otázkou jestli, ale kdy nás ovlivní a jak budeme připraveni.


Největší hrozbou je soused

Jednou ze základních vlastností civilizačního centra je jeho přitažlivost, kterou působí na všechny sociální skupiny obyvatelstva a jeho následný vliv na region, jehož je centrem. Jestli se nám to v malé zemi uprostřed Evropy líbí, nebo ne, nejsme ani vědeckým, ani kulturním, ani technologickým lídrem. Nejsme lídrem v žádné oblasti. Tak, jak je pro naši zemi centrem Praha, s její přitažlivostí i následným vlivem, je pro Evropu Německo a pro svět USA. Regionální blízkost a ekonomická provázanost by nás měla přimět k podrobnému sledování našeho souseda, a to ve všech oblastech: politické, ekonomické i bezpečnostní. 

Je s podivem, s jakou lehkostí naše politická elita, a i naše média tomuto fenoménu nevěnují téměř žádnou pozornost. Situace je natolik až tragikomická, že nevnímáme a ani nereagujeme dokonce ani na momenty s extrémním vlivem na naši společnost.

Český průmysl je z více než 75% závislý na našem sousedovi. Naše elity absolutně ignorovaly vnitropolitický vývoj u našeho souseda. Prvním varováním mělo být rozhodnutí o vystoupení z jaderného programu. Varováním ani ne samotné vystoupení, ale proces, který tomu předcházel. Aby o zásadní otázce rozhodovalo konzilium sestavené z kněze... akademika.... neziskovek.... a pouze s jedním zástupcem průmyslu, mělo být prvním momentem, který nám měl otevřít oči a přinutil nás se zamyslet nad případnými opatřeními a přizpůsobení naší politiky. Již v tomto momentu byla možná predikce cen elektřiny. Co se nakonec na trhu energií událo, asi není nutné podrobně popisovat. Od tohoto momentu měla naše politická elita zahájit kroky k cenové nezávislosti námi vyrobené elektřiny.

Výsledky posledních parlamentních voleb u našeho souseda měly naše politiky vyburcovat k činům, ne k prázdným slovům, kterými nás naše elity zásobují v rozsahu přesahujícím naše absorpční schopnosti.  

Svým složením se historicky jedná o nejméně vzdělaný parlament, s nepopíratelným vlivem Strany Zelených, reprezentovanými typickými představiteli - nedostudovanými dámami Lang a Göring-Eckardt. Volební úspěch Strany zelených měl být dalším varovným signálem. Kancléř(ka) Scholz zřejmě ani nepochopil(a), že se kancléřem/kou stal. Ministryně zahraničí po svém nástupu vyhlásila program „feministické zahraniční politiky“. Jak si to paní ministryně konkrétně představuje, je těžké odhadnout. Mediální hvězdou se stal ministr průmyslu Habeck, který o ekonomice ví tolik, jako většina naší populace o kvantové fyzice. Náš soused je typickým příkladem státu, kde ideologie ignoruje veškerou racionalitu. Naše politická elita zase příkladem absence racionality a analytiky. Jinak bychom na uvedený vývoj připraveni a negativní vlivy bychom v takové míře nepocítili. A o to jde především. Politické elity mají hájit především zájem vlastních občanů.

Je nepopíratelným faktem, že vše, čeho jsme svědky u našeho souseda, se s časovým odstupem přesune k nám. Je pouze na nás, jestli se na to připravíme tak, aby negativní dopady byly co nejmírnější.

Pojďme se krátce podívat na myšlenkové pochody a priority našeho souseda.

Na základě jakých argumentů vystoupilo Německo z jaderného programu, je možné si dovodit ze složení týmu, který o tom rozhodoval. Odůvodnit strategické rozhodnutí etikou a bezpečností bez jakýchkoli racionálních dat nejenže přesahuje hranici racionality, ale i hranici diagnózy. Dokonce i největší zastánci vystoupení z jaderného programu v roce 2011 zveřejnili stanovisko, že dopady nelze odhadnout. (Wirtschaftsdienst 5 vydání, 2011) Nemluvě o tom, že odpůrci o negativních dopadech informovali od samého počátku. Žel, ideologie opět překonala racio. Detailní rozbory by zabraly samostatnou knižní publikaci.Zde chci zdůraznit pouze situaci na naší politické scéně a její reakci na uvedené. Na rozdíl od Francouzů a Polska jsme ... přihlíželi. Dva významní sousedé vsadili na jádro a rádi přebytek své energie nabídnou ekologicky pomatené zemi. Jakých absurdit lze v politice ovládané ideologií dosáhnout ukazuje např. jízdenka ICE, kde bylo možné zakoupit jízdenku s přepravou zajištěnou zelenou energií. Takže sedíte v jednom kupé s ekologickou jízdenkou, Váš soused s normální a elektřina je tak chytře distribuována, že Vás přepravuje jiná energie, než Vašeho spolucestujícího. Tomu říkám vrchol německého inženýrství.

Z energetických nesmyslů našich sousedů ještě vyberu pár perliček. Při propočtu zastavěnosti ploch větrnými elektrárny naši zelení sousedé počítají zastavěnou část podle plochy zabírající betonová základna stožáru. Dlouhodobá studia vzdušných (větrných) proudů zcela ignorují. Od výkyvů počasí propočty našeho souseda „abstrahují“. Důsledek jsme mohli pozorovat, když jsme se pouze těsně vyhnuli black oututům, např. 8.1.2021. 

V otázce plynu je situace podobná. Podobná ve smyslu diktátu ideologie. Dva příklady za všechny: Německo zakazuje domácnostem instalaci nových plynových kotlů, ale podporuje výstavbu nových plynových elektráren, které zajistí stabilitu dodávek el. energie po odstavení jaderných elektráren. Druhým příkladem je mediálně opěvována cesta ministra Habecka do Kataru, kde podle vlastních vyjádření zajistil dodávky plynu. Katarský emír se na druhý den vyjádřil přesně v opačném smyslu. Žel, toto jeho vyjádření již medializováno nebylo.

Že nám vládne skupina amatérů lze pochopit. Nelze ale pochopit, že ministrem hospodářství v nejvýznamnější zemi Evropy je diletant, který nezná obsah pojmu „insolvence“. (Maischberger 9/2022) Sám prokázal vlastní intelektuální insolvenci a všichni ekonomičtí experti u nás měli zpozornět a začít hledat řešení pro omezení vlivu našeho souseda.  

Kriticky nebezpečná začíná být situace v otázce obrany. (toto téma bude předmětem samostatného příspěvku) Škody, které napáchala paní von der Leyen na německé armádě jsou katastrofální. Podle oficiální zprávy Bundeswehru je stav následující:

30% funkčních lodí.

Funkčních 10 z 30 nových transportních letadel A440M.

150 z 350 tanků Puma je manévrovatelných. Co znamená manévrovatelnost ukazuje cvičení v prosinci 2022, kde z 18 nasazených manévrovatelných tanků hned první den se všech 18 porouchalo do stavu „nemanévrovatelnosti“

Funkčních 9 z 51 helikoptér

Funkčních 42 ze 109 stíhaček

Reakce současné vládní garnitury: Okamžité vyčlenění 100,- mld. EUR a k tomu navýšení výdajů na zbrojení na 2% HDP. Jakýkoli subjekt rozhoduje o výši svých výdajů na základě koncepce a potřeb. K čemu povede nesystémové navýšení výdajů? K různým výsledkům, vyjma jednoho: zvýšení bezpečnosti (obranyschopnosti). V době téměř dvouciferné inflace, ekonomické recese, nepokryté poptávky přidává ekonomicky nejsilnější země v Evropě další akt, který exponenciálně zesílí veškeré negativní projevy v ekonomice. Samotnému vlivu na zvýšení obranyschopnosti a reálným potřebám uvedených opatření se budu podrobně věnovat v samostatném analytickém článku. O korupci ani nemluvě.

V otázce vzdělávacího systému se Německo stává lídrem negativního trendu, způsobeného především snahou o „inkluzi“. Výsledkem je stav potvrzený studií IW, podle které podíl nekvalifikovaných 25-35 letých je již na evropském průměru 15%, podíl vysoko kvalifikovaných klesl ze 41,2 na 35,7%, 20% žáků v 5 třídě neumí správně číst, roste podíl dětí s nižší kvalifikací, než jejich rodiče a co zaráží nejvíc, tento nárůst by v případě očištění o absolventy s migračním zázemím byl o téměř třetinu vyšší.  

Řešení otázky bydlení podle představ německé zelené ideologie vypadá následovně:· Úspěšné referendum berlínské iniciativy DWE pro vyvlastnění bytů· Zákaz stavby rodinných domů v okrsku Hamburg sever· Aktivní diskuze v jiných spolkových zemích o předchozích dvou variantách· Nedávno zveřejněna studie o klimatické zátěži výstavby rodinných domů, podle které je samotná výstavba několikanásobně CO2 zatěžující, než vytápění domku po celou dobu jeho životnosti

Průmysl vše výše uvedené kopíruje. A vítězem je.... Rheinmetall a .... USA. Zbytek je na straně poražených. Z Německa odchází nejvíc firem za posledních 15 let. Před 20 lety ca. 20% zahraničních investicí bylo iniciováno úspory. V současné době podle výsledků průzkumu DIHK až 32%. Vnitřní poptávka v průmyslu poklesla o 10%. Cílovou destinací investic se stávají především USA. (tento moment nelze v souvislosti s válkou na Ukrajině pominout). Symbolem uvedeného se stala akvizice koncernu Viessmann – výrobce tepelných čerpadel, donedávna považován za perlu německého eko – průmyslu.

O elektromobilitě, dotační politice, narušení základních principů tržního hospodářství apod. již bylo napsáno dost.  

Jaká je spojitost s naši bezpečností? Bezpečnost neznamená pouze funkční armádu, která by mimochodem, nebýt umělé sekuritizace, již dávno ztratila význam ve formě, jak ji dnes známe. S výdaji na zbrojení převyšujícími 20x rozpočet Ruska, by v případě efektivních nákupů a existence smysluplné koncepce budování NATO a národních armád, ani sebevraha nenapadne NATO ohrozit. 

V digitálním světě s přetlakem médií a jejich reálnou silou jsme měli již dávno zpozornět a na uvedený vývoj se připravit. Na základě racionální analýzy, ne na základě mediálního tlaku. Jsme sousedem nejvýznamnější evropské země. Není otázkou, jestli nás výše uvedené ovlivní, ale kdy a do jaké míry to umožníme.

Žel, naše politická elita a média již postupně přebírají praktiky sousedů. Změna vzhledem k síle médií v nedohlednu. Jak se vyjádřil jeden žurnalista v pořadu Phoenix runde: „Neznám žádného kolegu, který by nevolil zelené“.

  • Sdílet: