Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

O dezinformacích

Informace, misinformace a dezinformace

Jak se v tom vyznat


Pojem dezinformace je bezpochyby jedním z hlavních témat dnešních mediálních a společenských debat.

Vycházím z předpokladu, že pojem dezinformace byl zaveden do veřejné diskuse z obav před různými typy hybridních hrozeb. Rozvoj sdělovacích prostředků a sociálních sítí je dynamický a staví nás před nové výzvy. Společnost se s nimi musí naučit žít a v případě potřeby se bránit proti možným negativním vlivům různých zájmových a silových skupin, které mohou média využívat k manipulaci. To vše chápu a stoprocentně s tím souhlasím.

Co však marně zkouším pochopit, je přístup, který volíme v boji proti tomuto fenoménu. Dezinformace je odvozena od slova informace. Informace je ale tak rozsáhlý a komplexní pojem, že ať rozpínáte ruce, jak chcete, nikdy jej neobejmete. Informace je jedním ze základních filosofických pojmů, stejně jako čas nebo hmota. Když se podíváte na pojem informace například ve Stanford Encyclopedia of Philosophy, naleznete tam kompetentní přehled toho, co se pod tímto pojmem rozumí, jeho historii, technické a filosofické diskuse a různé teorie informace. Je to akademický přehled, který by vydal na slušnou publikaci. Ergo, totéž musí platit i o pojmu dezinformace. Jak si vůbec někdo může myslet, že toto lze regulovat a jasně oddělit zrno od plev? Čirá nemožnost.

Snažím se pochopit záměr iniciátorů těchto aktivit a soustředím se jen na jeden z dílčích problémů – rozlišení mezi dezinformací a misinformací.

Podle definic Ministerstva vnitra:

Dezinformace: systematické a úmyslné klamání

Pojem dezinformace znamená šíření záměrně nepravdivých informací, obzvláště státními aktéry nebo jejich odnožemi vůči cizímu státu nebo médiím, s cílem ovlivnit rozhodování nebo názory těch, kteří je přijímají. Je pozoruhodné, že tento dnes mezinárodně užívaný pojem pochází nejspíš z ruského „дезинформация“ (dezinformacija), který byl prvně zaznamenán v roce 1949 (jak uvádí například Oxford English Dictionary).

Misinformace: neúmyslně nesprávné informace

Misinformace je nesprávná nebo zavádějící informace, která není šířena ani systematicky, ani úmyslně s cílem ovlivnit rozhodování nebo názory těch, kteří ji přijímají. Ačkoliv je to neutrální jev, může šíření misinformací ve velkém rozsahu a bez náležité opravy vést ke stejným výsledkům jako dezinformace – tedy k přijetí rozhodnutí nebo osvojení názorů na základě nepravdivých informací.

Dezinformace je tedy systematické a úmyslné klamání, zatímco misinformace je neúmyslně nesprávná informace. Rozdíl spočívá v úmyslu původce a míře systematičnosti působení. V kontextu, jak je to míněno, si představím nějakou silnou lobby, korporaci, stát či náboženskou skupinu, která se snaží působit na své okolí a opakovaně šíří zavádějící informace – například, že jedna mladá žena má cenu tří velbloudů. Jak má příjemce této dis/mis/propagandy/informace rozhodnout, o co se jedná? Dezinformace je to, pokud jde o systematické a úmyslné klamání. Misinformace je to, pokud jde o neúmyslně nesprávnou informaci – někdo si to může opravdu upřímně myslet v nějaké vzdálené zemi s odlišnou kulturou. A v každém případě se jedná o informaci, protože se něco komunikuje. A tomu, co se komunikuje, říkáme informace. Věřte mi, naprosto to nechápu, a to nejsem úplný laik. Informatiku jsem studoval dost dlouho.

Abych se nespokojil jen s kritikou, navrhuji toto: Shodněme se, že víme, o co jde a co chceme. Je potřeba se chránit proti hrozbám manipulace. S tím naprosto souhlasím a podporuji to. Nezpochybňuji dobrý záměr. Měl by si však někdo dát práci a nalézt pro to jasné definice, případně to zakotvit i do zákona, a to tak, aby byly tyto pojmy jasně zúžené, vymezené a přesně definované. Připouštím, že to bude oříšek. To se zatím, pokud správně rozumím, nestalo. Jinak to povede ke zmatku a rozporům. Řešit to zavedením nejasných a rozporuplných pojmů, jako jsou dezinformace a misinformace, podstatu věci neřeší, ale komplikuje.

V minulosti nás proti lži, manipulaci a propagandě nejúčinněji chránilo vzdělání a zdravý rozum. Nebo možná spíš nejprve zdravý rozum a pak vzdělání. Výchova také sloužila k vštěpování hodnot a postojů, které se později ukázaly jako nesprávné. Tím bych začal.

Zdroj:

Stanford Encyclopedia of Philosophy

https://www.mvcr.cz/chh/clanek/definice-dezinformaci-a-propagandy.aspx#:~:text=To,%20co%20je%20v%C3%BDznamn%C3%A9%20z%20pohledu%20Ministerstva%20vnitra,%20jsou%20pouze

  • Sdílet: