Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

O dezinformacích - Závěr

Informace, misinformace a dezinformace


Téma dezinformací a misinformací musím dokončit, alespoň kvůli sobě, tímto závěrem.

Pod heslem "Informace" jsem ve zdroji (1), který používám, nenašel žádnou zmínku o dezinformaci ani misinformaci. Téma dezinformací a misinformací je však široce pojednáno pod hesly "Social Networking Ethics" a "Social Epistemology". Opět je text přehledový, ale poskytuje velmi detailní výklad, který by vydal na dost dlouhou publikaci.

V českém prostředí jsem našel již zmíněný rozklad na stránkách Ministerstva vnitra. Dále jsem hledal a objevil dokument zveřejněný na stránkách PSSI (Prague Security Studies Institute), o tomto institutu nejsem schopen říci nic dalšího, protože jej neznám. Tento dokument se jmenuje:

Strategická komunikace v České republice: Reflexe současného stavu a návrh na jeho zlepšení.

Jedná se asi o 15 stránkový text analyzující stav strategické komunikace v ČR a popisuje aktuální situaci v České republice. Odkaz uvádím níže (2).

Analýza končí řadou doporučení, mimo jiné:

Komunikace jako základní kámen vztahu mezi institucí a občanem

Přijetí existence hodnotově zakotvené komunikace

Komunikace musí být proaktivní a kontinuální

Komunikace musí být flexibilní

Komunikace musí být depolitizovaná

Komunikace musí být kreativní

Komunikace musí reflektovat zkušenosti z minulosti

Je třeba očekávat, že komunikace narazí na překážky

S plným respektem k autorům této studie musím přiznat, že mi připadá velmi neurčitá a vágní, konstatuje věci, které jsou celkem známé. V porovnání se zahraničními zdroji je poněkud povrchní a všeobecná.

Po letmém seznámení s touto problematikou si troufám tvrdit, že toto téma není dostatečně vysvětleno ani diskutováno ve veřejném prostoru v souvislosti se strategickou komunikací státu, což nutně vede k nedorozuměním. Rád to vezmu zpět, pokud mě někdo upozorní na nějakou více srozumitelnou práci k tomuto tématu v českém prostředí.

Doporučil bych prozatím podrobnější výklad a veřejnou diskusi s občany. Toto téma je velmi citlivé a snadno může vést k nedorozuměním. Všichni známe díla George Orwella, Raye Bradburyho, Aldouse Huxleyho a dalších, která pracují s tématem "ministerstva pravdy", což je institucionálně zřízený státní útvar zabývající se kontrolou myšlení. Vím, že to tak není, ale stálo by za to uklidnit některé nedůvěřivé spoluobčany.

Jinak uznávám, že toto téma není moc sexy ani se v něm neprobírají vraždy s kalužemi krve, ale stojí za to se mu věnovat.

Zdroj:

Stanford Encyclopedia of Philosophy

https://www.pssi.cz/download//docs/8091_731-studie-strategicka-komunikace-v-cr.pdf

  • Sdílet: