Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Politika se opět vznáší nad kubánským baseballem

Kubánský baseball

Kubánská profesionální baseballová federace založená ve Spojených státech představí tým v Intercontinental Series v Kolumbii mezi 25. lednem a 1. únorem.


Politika se opět vznáší nad kubánským baseballem poté, co se zformoval tým hráčů, kteří mají bydliště mimo ostrov a nemají nic společného s oficiální federací a kteří hodlají ostrov reprezentovat na mezinárodních turnajích s heslem „Vlast a život“.

Kubánská baseballová
Kubánská baseballová federace politicky tvář rukavice. · Foto: Mazzantini

Kubánská profesionální baseballová federace (FEPCUBE), vytvořená v roce 2023 mimo oficiální Kubánskou baseballovou federaci (FCB), nedávno potvrdila svou přítomnost v Intercontinental Series 2024, která se bude konat od 25. ledna do 1. února v Barranquilla (Kolumbie).

Mezi hráči, kteří potvrdili, že budou hrát s tímto týmem, jsou mimo jiné hvězdy United States Major League, jako jsou bratři Yuli Gurriel a Lourdes Gurriel Jr., Aroldis Chapman, Yandy Díaz a Jorge Soler.

Mnoho z nich muselo nepravidelně přijet do Spojených států. Kubánská vláda na dlouhou dobu zakázala profesionální sporty a označila hráče, kteří se rozhodli hrát pronajatý baseball, za zrádce. V současné době mohou kubánští hráči legálně hrát v jiné lize, pouze pokud FCB vystupuje jako prostředník s hostitelskou federací a tito hráči jsou orgány FCB považováni za ideologicky důvěryhodné.

FCB a MLB podnikly kroky k dohodě za vlády bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, v roce 2019 se však pod mandátem tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa rozpadly.

Daniel De Malas, tiskový mluvčí FEPCUBE a tvůrce portálu Swing Completo, řekl ESPN Digital, že federace hledá "hráče se zájmem, kteří nejsou spojeni s žádnou jinou federací. Naše dveře jsou otevřené všem Kubáncům, dokonce i těm z Kuby." sestup. , který chce být součástí FEPCUBE“.

Stížnost FCB

Zařazení tohoto týmu do mezinárodního turnaje jménem Kuby vyvolalo okamžitou kritiku ostrovní vlády.

FCB, která se odmítla zúčastnit této akce, protože byla mimo soutěžní kalendář Světové baseballové konfederace, odsoudila, že FEPCUBE zamýšlela „uzurpovat funkce výhradně přidělené“ její instituci.

Domníval se také, že tato skupina sleduje cíle, které „přesahují sport“ a spojil ji s „kampaní spojenou s organizací, financováním a propagací násilných činů proti institucím a zákonnosti na Kubě za účelem politické destabilizace“.

Kolumbijská vláda se distancuje od FEPCUBE a Interkontinentální série 2024, která se hraje na jejím území, a ukázala svou plnou podporu FCB.

Kolumbijské ministerstvo sportu a olympijský výbor oznámily, že FEPCUBE „má v úmyslu používat jméno, reprezentaci a národní symboly Kubánské republiky bez příslušného povolení příslušného orgánu země původu a bez uznání kolumbijské vlády nebo sportovních úřadů naší země“.

"Použití těchto symbolů by bylo vykládáno jako jasné porušení ústavních a sportovních práv Kubánské republiky," uvažovaly kolumbijské úřady.

Vlast a život, v baseballu

Není to poprvé, co se skupina kubánských hráčů baseballu s bydlištěm ve Spojených státech snaží hrát reprezentovat svou zemi původu, ale nezávisle.

V roce 2022 vytvořilo několik sportovců Asociaci kubánských profesionálních hráčů baseballu (ACPBP) v Miami se záměrem dosáhnout V World Classic, ale Světová baseballová a softballová konfederace tento účel zkrátila tvrzením, že týmy do tohoto mohou vysílat pouze uznávané národní federace. soutěž.

Oficiální kubánská média Jit v té době popsala ACPBP jako „druh baseballové politické strany se sídlem na Floridě“ (USA).

O měsíce později se objevila FEPCUBE, která přijala za své motto „Vlast a život“, píseň, která se stala symbolem protestů proti kubánské vládě, které se 11. července 2021 maximálně projevily v ulicích a byly potlačeny.

Kuba a profesionální baseball

V roce 2013 Kuba zrušila bariéry, které od roku 1961 bránily kterémukoli z jejích hráčů hrát v profesionálních ligách v jiné zemi. S těmi, kteří hledali příležitosti mimo zemi bez souhlasu vlády, bylo zacházeno jako se zrádci, nebyli považováni za členy národního týmu a bylo jim zakázáno vrátit se do své země po dobu 8 let.

Tato nedávná kontroverze odráží obtížný vztah mezi vládnoucí stranou a jakýmkoli nezávislým týmem a také se odehrává uprostřed krize v baseballu, který, přestože je kulturním dědictvím Kuby, se nachází ve špatné chvíli kvůli bezprecedentnímu exodu hráčů.

  • Sdílet: