Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Země na scestí 流浪地球

Co chce Čína?

"Ne superhrdinové zachraňující svět, ale lidstvo, které společně mění svůj osud.“ Glosuje svůj velkofilm čínský režisér.


Na úvod. Předlohu extrémně úspěšné série katastrofických filmů (první 2019, druhý 2023) napsal Liou Cch’-sin, inženýr informatiky.

Rozpínající se Slunce za 100 let spálí Zemi a Nový světový řád (Čína) reaguje projektem Moving Mountain Project (MMP) - stavbě 10 000 „pozemských motorů“, které mají Zemi vytlačit ze Sluneční soustavy. Sesterský projekt, Lunar Exile Project (LEP), zahrnuje rozstřílení Měsíce. UEG zastavuje konkurenční projekt Digital Life Project (DLP), který navrhoval nahrání lidského vědomí, aby se dosáhlo digitální nesmrtelnosti lidstva. To jsou ústřední témata a výzvy, kterým bude početný tým čelit. Musí společně poručit větru a dešti, aby vlast přežila.

Propagační plakát k vydání prvního dílu.

Mezinárodní společenství tu nehledejte, rozbil ho terorizmus a machinace skutečného záporáka filmu. Superpočítače MOSS, který vyhodnotil, že racionálním řešením existenční krize je singularita a zálohování vědomí lidí ve své paměti. Tedy na dlouhý pochod se planeta dává jen díky zarputilosti Číny. V obou filmech se objevují v malých rolích cizinci. Buď jako zmanipulovaní teroristé (brazilská míšenka ve druhém díle) nebo jako spojenci a obětaví přátelé. Rusové.

Tady vynikne zásadní rozdíl mezi západní a čínskou produkcí. V americkém velkofilmu hrdina (například Bruce Willis v Armageddonu) překonává stále větší překážky, aby zaujal pozici Krista, který vykoupí společnost z hříchu. Někdy takovou roli, každý podle svých možností, zaujme i více rasově a genderově vyvážených postav v americkém filmu. Žádnou podobně výraznou figuru čínská produkce nemá, konflikty řeší celý kolektiv týmovou prací. Nejvíce se jí blíží asi Rus Makarov, který výslovně popře direktivu superpočítače, aby riskoval pro čínského kolegu.

Na úvod jsem zmínil hned několik existenčních hrozeb, každá z nich by mohla být námětem hororu. V jeden moment začne gravitační pole Jupiteru trhat Zemi na kusy. Jak uprostřed hroutícího se ekosystému odolávají příslušníci čínského týmu vyčerpání, strachu, sobectví, šílenství? Bez toho, aby to slovo ve filmu zaznělo, jedinou možnou odpovědí je nacionalizmus. Tým Číňanů pokračuje ve svém dlouhém pochodu jako tým, protože jim to nařizuje láska k jejich vlasti.

To je všechno moc hezké, ale jaká byla odpověď čínských diváků na velmi svérázné pojetí Noemovy Archy? Oba díly v kinech vydělaly 1,4 miliardy amerických dolarů. Omračující suma a desetinásobek rozpočtu, který prošel schvalovacím řízením čínských úřadů. Čeští diváci mají možnost se podívat na Netflixu. Vox Populi, Vox Dei?