Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

ZLATÁ MĚNA

Kdy byla koruna zlatou měnou a čím je krytá nyní?

Zlatý standard dávno zrušili a ten experiment s měnami nekrytými žádnou skutečnou hodnotou pomalu končí. Co bude dál?


V sobotu 20. října 1990 jsem byla nakoupit. Bydlela jsem v Praze na VŠ koleji a za 10 Kčs jsem si udělala nákup na víkend. Rohlík stál 0,40 Kč, tedy 40 haléřů. Tehdy nebylo levněji, jen peníze měly jinou hodnotu. Vzpomínám si, jak jsem při brigádě rok předtím vydělávala 10 Kč na hodinu a byla jsem ráda, že můžu vydělávat. Nevadilo mi sbírat brambory, ovoce, chmel, roznášet poštu, natírat zábradlí, zametat areál. U mnoha těch sběračských brigády jsme si navíc se spolužáky užili spoustu zábavy a stmelovalo nás to. Ale to už je dávno a dnes chci psát o penězích.

Na tehdejší papírové bankovce bylo napsáno:

"BANKOVKY SÚ KRYTÉ ZLATOM A OSTATNÝMI AKTÍVAMI ŠTÁTNEJ BANKY ČESKOSLOVENSKEJ."

Dnes už nejmenší papírová bankovka má hodnotu 100 Kč, nákup na víkend za ni nekoupíte a o krytí bankovky na ní nenajdete nic. Haléře ještě sice oficiálně jako jednotka existují, ale mince hodnoty menší než 1 Kč nenajdete. A za 1 Kč si už nic moc nekoupíte. Čím je koruna krytá?

Zlatem ne a to je jedna z hlavních příčin, znehodnocování měny, prohlubujících se finančních a tím i ekonomických problémů. Zlatý standard, tedy krytí měny zlatem, směnitelnost peněz za zlato nebo za jinou světovou měnu, která je za zlato směnitelná, už skončil dávno. Ale stále mnoho lidí o (ne)krytí peněz zlatem nic neví. A i ti, co vědí, tak netuší, kdy se tak stalo v České republice.

Nebo víte, kdy skončilo krytí KORUNY ZLATEM?

V ústavě ČR v 6. hlavě je krátký článek 98 o České národní bance (ČNB), že je ústřední bankou státu a že hlavním cílem její činnosti je péče o cenovou stabilitu. Dále ústava k ČNB říká, že "Postavení, působnost a další podrobnosti stanoví zákon." V zákoně o ČNB v § 13 se dočtete "Peněžní jednotkou v ČR je koruna česká, zkratka názvu je "Kč"". Tedy dnešní bankovky jsou tzv. „fiat money“ čili peníze s nuceným oběhem drahými kovy nekryté.

Co jsou ty ostatní Kč, které ani nemají podobu bankovek? Z účetně-bilančního hlediska jsou pasiva ČNB včetně emitovaného oběživa kryta jejími aktivy, z nichž nejvýznamnější je položka "Pohledávky vůči zahraničí včetně cenných papírů v cizí měně". Podobnou logikou účetně-bilančního hlediska můžeme zjistit, že mnoho dalších Kč na účtech komerčních bank jsou kryty pohledávkami za dlužníky bance. Stručně a zjednodušeně řečeno hypotékami, spotřebními úvěry a dalšími dluhy.

Má mě více uklidňovat, - že na úrovni ČNB je koruna krytá cennými papíry v USD a EUR, což jsou měny tak zadlužené, že např. USA už nezvládá ani splácet úroky ze státních dluhů

nebo - že na úrovni komerčních bank (přes 30 v ČR vč. staveb. spořitelen) je koruna krytá dluhem občanů, států, firem a dalších ?

Neuklidňuje mě ani jedno a o systému pojištění vkladů v bankách už si taky myslím své, ale tak nedůvěryhodný ten finanční systém vždycky nebyl. Klasický zlatý standard byl ve světě v letech 1871–1914. Česká koruna byla ZLATOU MĚNOU v letech 1929-1939 (trvalo to několik let, hodně úsilí a vyžadovalo hlavně vysokou motivaci k samostatné silné měně po vzniku samostatné republiky).

Jenomže válka, Německo a postoj západních spojenců naší zemi připravili o většinu národního zlatého pokladu pracně vytvořeného. Po válce byl za zlato směnitelný už jen USD na základě tzv. Brettonwoodské dohody z r. 1944 o poválečném finančním uspořádání. A v r. 1971 USA tuto směnitelnost dočasně zrušily a dodnes neobnovily. Jinak by se taky tak zoufale nemohli zadlužovat, že?

KORUNA byla spojená se zlatem mnohem déle. Bankovky s nápisem o krytí zlatem platily až do rozdělení ČSFR v r. 1993, ale k oficiálnímu zrušení došlo dříve - koncem r.1988, kdy bylo rozhodnuto o de iure zrušení zlatého obsahu koruny s platností od počátku r.1989. To je náhodička, že?

Proto, ten kdo tohle všechno vnímá, má nyní šanci ochránit své úspory, své životní rezervy a zapojit se do platebního systému podloženém 100% zlatem. Zcela nový unikátní platební systém InGoldPay byl představen na nedávné konferenci Firegold. Něco o tom vím, byla jsem tam také. https://www.vecerni-praha.cz/digitalni-platebni-system-ingold-pay-umoznuje-platit-zlatem-za-zbozi-a-sluzby/

Protože státy sice zlato ve svých rezervách mají nebo nově velmi nakupují (např. ČR, kdy jsme zlato v 90. letech vesele ve velkém prodávali za cenu kolem 270 USD/1OZ a nyní statečně ve velkém nakupujeme za cenu kolem 2 500 USD/1OZ) , ale je to jen zlomek peněžní a měnové báze. A státy už dlouho pracuji na jiném řešení – centrální digitální měna (CBDC) má být tím budoucím řešením až se ukáže, že dvoustupňový systém centrálních a komerčních bank operujících s dluhovými měnami není to pravé ořechové.

A je na našich rozhodnutích, jestli budeme pasivně čekat, až nám CBDC ukáže, co všechno umí, nebo jestli začneme aktivně něco dělat. Cokoliv, jen nebýt obětí, ale stát se tvůrcem.