Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Kalousek uštědří skomírající SPOLU poslední ránu

Budoucnost SPOLU (ODS+KDU-ČSL+TOP 09)

Kalousek pravděpodobně do konce ledna založí novou pravicovou stranu. Mezi známými jmény se objevují ekonomové Sedláček a Pilný či bývalý guvernér ČNB Singer. Antibabišovský bojovník Kalousek patří i mezi nejhlasitější kritiky Fialovy vlády. Naposledy označil premiéra Fialu za slabocha kvůli nestandardnímu odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Označil to za podraz.


Vláda pětikoalice SPOLU a PIRSTAN se dostala k moci takřka náhodně. Dosáhla přibližně 43 procent volební podpory. Sestavila parlamentní většinu 108 mandátů, protože vypadla tradiční levice SOCDEM a KSČM a nové protikorupční hnutí Přísaha R. Šlachty těsně nepřekročilo pětiprocentní hranici. Na 1,1 milionu voličů nemá zastoupení v PS. Proto vznikají předvolební koalice od krajní levice až po krajní pravici, aby nepropadly opoziční hlasy. Kdyby v parlamentních volbách 2021 jakákoli z menších stran přeskočila práh pěti procent, tak by vládl Babiš na půdorysu ANO, SPD a PŘÍSAHA či SOCDEM dle pořadí.

SPOLU
Volební kampaň SPOLU

Antibabišovský marketingový produkt SPOLU vznikl jako záchrana KDU-ČSL a TOP-09, jelikož obě strany balancovaly na hraně pěti procent. Podmínkou spojení ODS, lidovců a Topky byl odchod Kalouska z vrcholné politiky. Kalousek v zájmu SPOLU již neobhajoval poslanecký mandát. Díky neúspěšné kampani PIRSTAN a debaklu Pirátů těsně předběhla SPOLU ve volbách do PS hnutí ANO a Petr Fiala mohl sestavit pětikoaliční vládu. Hnutí ANO bylo poprvé poraženo. Andrej Babiš skončil v opozici.

Projekt SPOLU je založený na programu antibabiš a negativní antikampani proti populistům. Před volbami i po volbách trojkoalice SPOLU slibovala, že nezvýší žádné daně, zastaví zadlužování země, bude šetřit na státu a ne na lidech a prosadí důchodovou reformu bez posunutí věku odchodu do důchodu a snížení penzí. Billboardy SPOLU vyobrazily ANO a SPD jako bezpečnostní hrozbu a v tomto demagogickém narativu rozšířený o Přísahu+Motoristy a STAČILO! pokračuje dál. Vládní politici nálepkují představitele současné opozice a protestní voliče za populisty, extremisty, dezoláty, proruské kolaboranty a dezinformátory. Vláda se vehementně ohání demokratickými hodnotami, ale přitom zřídila udavačský KRIT a cenzorní úřad pro třídění informací jako nástroj propagandy.

SPOLU, STAN, Piráti, Chvilkaři a různí progresivně-prozápadní a prounijní aktivisté často svévolně manipulují s termíny populismu a extremismu, aniž by rozuměli skutečnému významu. Chceme-li takto šermovat, měli bychom se bavit na odborné úrovni. Na populismu byla založena demokracie. Termín je odvozen od slova lid a demokracie je vláda většiny = lidu. I tento všeobecný pohled lze rozporovat vzhledem k tomu, že nežijeme v polyarchii. Ale to už je na jinou debatu. Populisté v dnešní konotaci se nachází na obou protikladných politických pólech, tj. na pravici i na levici. Hodnocení populismu je neutrální. Co se týče extremismu, tak žádné extremistické strany zde neexistují, jelikož by musely být rozpuštěny dle zákona. To jen pro objasnění.

Fialova vláda se ještě před prezidentskými volbami 2023 zaklínala, že nebude zvyšovat daně, aby jejich spřízněný kandidát na prezidenta Petr Pavel, kterému vyjádřila podporu, porazil Andreje Babiše. Ovšem po volbách schválil Fialův kabinet ozdravný balíček tupých škrtů a zvýšení daní, který vzal z peněženek občanů přes 150 mld. korun. Kromě toho snížila zákonnou valorizaci penzí, i když Fiala a Jurečka předtím tvrdili, že to je pouze strašení opozice. Následně ministr práce Jurečka představil důchodovou reformu, která poškozuje mladé lidi a rodiny s dětmi. Fialova vláda prodlužuje věk odchodu do důchodu nad 68 let a snižuje penze. Přitom v Česku jsou penze podprůměrné a důchodový věk téměř nejvyšší v rámci OECD. Pokud to vláda prosadí, tak Češi na tom budou nejhůř. Minimální odpracovaná doba se zvedá z 35 let na 45 let, což je v rozporu se současným západním trendem.

Ministr financí Stanjura se chlubil, že jedním tahem škrtací tužky ušetří na běžném provozu státu 100 miliard, aniž by to lidé pocítili, což je protiřečení. Nelze škrtat mandatorní výdaje a zároveň slibovat, že se to nedotkne občanů. Vláda se zavázala, že platy pedagogů budou činit 130 procent průměrné mzdy, ale ve skutečnosti je to asi jen 115 procent. Oba bloky SPOLU a PIRSTAN v kampani strašily řeckou cestou, že předchozí Babišova vláda údajně přivádí zemi k bankrotu, což byla opět lež. Mimochodem Fialova vláda zadluží český stát o minimálně 320 mld. korun více než Babiš. To, co Babiš nestihl za 8 let, dorazí Fialův kabinet za pouhé 4 roky.

Nejvyšší soud a ČNB kritizují superdávku z dílny MPSV, přesto Jurečka hodlá prosadit revizi sociálního systému, která prolamuje bankovní identitu. Revize sociálních dávek trestá 98 procent poctivých lidí, protože sociální dávky se zneužívají jen ve 2 procentech případů. Pod hranicí chudoby se již nachází čtvrtina českých domácností. Vláda absolutně rezignovala na řešení bytové krize a energetické krize. Ceny bytů a nájmy jsou extrémně vysoké a kvůli Green Dealu se bydlení opět prodraží o 15 procent. Nedostupné bydlení je nejhorší problém pro mladé lidi a rodiny s dětmi. Green Deal však zdraží i dopravu a elektřinu, zemní plyn a uhlí. Poškodí ekonomiku, tudíž bude následovat vlna propouštění zaměstnanců. Vláda socioekonomické problémy bagatelizuje a přehlíží. Současnou garnituru si vodí velké finanční skupiny a korporáty. Vláda bere peníze střední třídě a nízkopříjmovým, aby uplácela vysokopříjmové.

Kalousek
Miroslav Kalousek

Kalousek kritizuje Fialovu vládu, že neplní sliby o tom, že dá veřejné finance do pořádku. Ohlásil vznik středopravé strany a chce oslovit zklamané či nespokojené voliče SPOLU a STAN. Tím komplikuje situaci SPOLU. Konkurenční středopravicová strana bude luxovat především voličský elektorát TOP-09 a ODS. Jestli trojblok SPOLU prohraje parlamentní volby 2025, tak se rozpadne a Fiala bude odstaven z pozice předsedy ODS. Vzhledem k rekordní nedůvěře veřejnosti vůči Fialově vládě a jejím porážkám v evropských i krajských volbách je fakticky jasné, že antibabišovský projekt SPOLU je odsouzen k zániku. Kalousek umožnil stvořit SPOLU a teď ji i pohřbí.