Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Piráti se potápí. Uhasit požár, nebo vyskočit z paluby?

Nejistá budoucnost České pirátské strany

Naplňují se moje slova. Piráti mizí z politické mapy Česka. Po debaklu v parlamentních volbách před třemi lety najeli na trajektorii, která vede do hlubin oceánu, odkud není návratu, pokud Piráti okamžitě neotočí kormidlo o 180 stupňů, aby zabránili tvrdému nárazu na dno.


Poslední události byly nevyhnutelné. Piráti opouští vládu, která je rekordně nepopulární u veřejnosti. Ovšem proč až po třech letech, kdy se příští rok konají klíčové volby do Poslanecké sněmovny 2025? Premiér Petr Fiala bez předchozí domluvy vyhodil ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, čímž porušil koaliční smlouvu. Piráti na to ohlásili odchod do opozice. Koalice SPOLU sice tvrdí, že Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, ovšem je jasné, že pokud se Fiala rozhodne odvolat předsedu jedné z vládních stran, aniž by mu to sdělil osobně, tak všude na světě platí, že taková vláda padá. Háček je v tom, že Fialův kabinet se obejde i bez Pirátů, jelikož se jedná o nadměrnou koalici. Čtyřkoalice SPOLU a STAN může dovládnout dál se svými 104 mandáty. Od počátku byli Piráti v podřízené roli. Přesto si po porážce ve volbách odhlasovali vládní angažmá. Zariskovali. Chybné rozhodnutí se jim vrátilo jako bumerang.

Pirát
Ivan Bartoš

Je zajímavé, že den předtím než byl z vlády vykopnut Ivan Bartoš, prohlásil velkolepě premiér Petr Fiala do médií po debaklu pětikoalice v krajských volbách a vítězné opoziční tsunami hnutí ANO, posílení krajní pravice SPD+Trikolóra+PRO a úspěšném zabodování krajní levice STAČILO!, že má jasnou představu, co musí vláda udělat pro to, aby přesvědčila voliče, že plní své sliby a pracuje pro ně. Dle svých slov nemíní odevzdat naší zemi levici a populistům. Následující den, kdy byl vyhozen nic netušící Bartoš, jsem si okamžitě položil otázku: „Aha, to je ten úžasný plán SPOLU, s kterým přišel Fiala, jak se vypořádat s potížisty a předvést se jako sebevědomý premiér?“ Možná se Fiala přepočítal. Piráti utrpěli drtivou ránu, ale tímto tahem ODS polila Piráty živou vodou.

Odvolání ministra Bartoše zdůvodňuje SPOLU zpackanou digitalizací stavebního řízení. To je samozřejmě pravda. Nový systém stavebního řízení nefunguje a je to obrovský průšvih, který má negativní dopady i na ekonomiku. Odpovědnost tedy nese ministr pro místní rozvoj Bartoš. Podíváme-li se na širší kontext, jakou formou a v jaké době k vyhazovu Bartoše došlo, tak je evidentní, že nepovedená digitalizace byla pouze záminka, jak se zbavit Pirátů. Místo praktické pomoci ODS házela Bartošovi klacky pod nohy. Mimochodem Piráti odhalili chapadla kmotrů ODS na rezortu místního rozvoje ohledně bytové výstavby a překazili podezřelý kšeft. Není náhoda, že po odstranění Bartoše tento projekt digitalizace převzala firma, která je propojená s obviněnými lidmi v korupční kauze Dozimetr. Politici zapletení do této aféry byli loutkami kmotrů STAN a ODS. Kupka a Stanjura měli údajně naléhat na premiéra Fialu, aby odvolal Ivana Bartoše. Je zvláštní, že zrovna ministr dopravy Kupka se svým týmem dostal na starost část agendy, co se týče stavebního řízení, protože Kupka minulý rok nezákonně zrušil místo řediteli Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře Kodymovi, který upozornil na korupci.

Když Fiala odvolal Bartoše pro neschopnost, měli být sesazeni i ministři Stanjura, Jurečka, Válek, Hladík, Bek, Rakušan a Blažek. Stanjura pro neschopnost na rezortu financí. Jurečka kvůli chaosu na úřadech práce a revizi sociálních dávek, jelikož MPSV prolamuje bankovní identitu, což kritizují Nejvyšší soud a ČNB. Bek pro nefunkční e-přihlášky na SŠ. Co se týče ostatních ministrů, tak Hladík je zapletený do korupční aféry Stoka II, Blažek jako ministr spravedlnosti je ve střetu zájmů ohledně kauzy Brno-střed a Rakušan jako ministr vnitra je ve střetu zájmů z důvodu zapojení STAN do Dozimetru. Fialova vláda se snaží veškeré problémy, nezdary a neúspěchy na někoho hodit, aby si umyla ruce po prohraných evropských a krajských volbách. Odnesl to nejslabší koaliční partner Piráti. Kopat do Bartoše je opravdu nefér. Je to podraz od SPOLU. Není se ovšem čemu divit. Koalice SPOLU podvedla voliče, kdy porušila předvolební i povolební sliby. Vláda kvůli tomu měnila programové prohlášení. Avšak za část porušených slibů jsou zodpovědní i Piráti a Starostové. Fialův kabinet nejprve podrazil voliče a stejný osud potkal i Piráty.

Pirátská strana je momentálně rozhádaná. Vedení Pirátů včetně předsedy Bartoše rezignovalo po debaklu v eurovolbách a totálním výprasku v krajských volbách. Hovoří se o různých jménech, kdo by se mohl ucházet o post lídra, ale bez sebereflexe a reforem jsou Piráti odsouzeni k vypadnutí z parlamentní scény. Hrozí propad pod pětiprocentní hranici. Pirátská strana si musí vyjasnit ideovou pozici, programové teze a volební či marketingovou strategii. Existují tři odlišné cesty. Zaprvé posunout se trochu doprava. Liberálně-centristická strana by lovila především ve vodách SPOLU. Zadruhé setrvat v současném stavu a více přitlačit na pilu. Progresivně-liberální a zelená strana by odčerpávala voliče od STAN a Zelených. Zatřetí posunout se doleva. To je návrat k původní pirátské politice. Libertariánsky-socialistická či demokraticky-socialistická strana by mobilizovala protestní voliče STAČILO!, SOCDEM a částečně ANO. Za nejúspěšnější vidím třetí variantu. Jestli by Piráti zakomponovali do své DNA i některé konzervativně-socialistické prvky, tak by volební potenciál ještě vzrostl, protože voličské hlasy tradiční levice leží na ulici.

Piráti vzešli z aktivismu v boji proti elitám a mocným. Vyrostli jako protikorupční, svobodomyslná, euroskeptická a protestní strana. V roce 2017 kandidovali s programem, že zavedou základní nepodmíněný příjem, progresivní zdanění a referendum o mezinárodních smlouvách. Dnešní Piráti se odvrátili od prvotní ideologie a svých zásad. Zmiňovaná třetí varianta by tedy navazovala na pirátské kořeny. Je důležité zmínit, že členská základna je roztříštěná do různých křídel a tyto ideové proudy mezi sebou vzájemně soupeří. Tím pádem ani příznivci a voliči Pirátů nejsou homogenní skupina. Lze očekávat, že nezanedbatelná část členů by vystoupila ze strany a menší část voličů by přeběhla k jiným politickým subjektům, pokud by si Piráti zvolili cestu rehabilitace staré pirátské značky. Nicméně jakákoli reforma z nabízených možností by způsobila odchod specifické části členů a voličů.

Pirátka
Jana Michailidu

Myslím, že by si Pirátská strana měla zvolit za předsedkyni Janu Michailidu, která je výrazná, mladá, autentická a charismatická pirátka. Od počátku se vymezovala proti vzniku koalice PIRSTAN a kritizovala vstup do vlády. Reprezentuje anarcho-komunistické křídlo Pirátů. Usiluje o řešení socioekonomických problémů. Upozorňuje na nedostupné bydlení, exekuce a prohlubování propasti mezi bohatými a chudými. Hovoří o tom, že by měli Piráti hájit střední třídu a nízkopříjmové. Chtěla by navrátit Pirátské straně antisystémový apel. Z těchto důvodů usuzuji, že poslední šancí na záchranu Pirátů je právě Michailidu. Akorát by měli Piráti ubrat z wokeismu a klimatismu. Pak dokáží oslovit vícero voličů a vyšplhat se k dvojcifernému výsledku ve volbách. Vzhledem k faktu, že Jana Maláčová ohlásila kandidaturu na předsedkyni SOCDEM a je pravděpodobné, že vytvoří silný protivládně-levicový blok v koalici se STAČILO!, tak by se i Piráti měli připojit k tomuto bloku, aby se netříštily opoziční voličské hlasy na levici.