Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

NSS: Dokonce i senátorka Zwyrtek Hamplová musí pracovat, chtě nechtě

Kumulace funkcí se někdy nevyplácí


Úřední deska NSS je obvykle nudná, ale tu a tam šeď rozsudků ve věcech daňových a dotačních či dopravních rozjasní nějaká zábavnější kauza. Jako třeba dnes, kdy se o komický prvek postarala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Tak si stěžovala, že byla jako ex offo ustanovena nějakému týpkovi pobývajícímu ve věznici Mírov, což je sice kousíček od senátorčiny domovské Mohelnice, ale prý děsně daleko z Prahy, kde musí Hamplová pořád pobývat, aby zodpovědně vykonávala své povolání zákonodárkyně (do jaké míry v Senátu absentuje se mi hledat nechce, stejně tak nebudu pátrat na fejsáči paní J. Z. H., abych ověřila, kde všude trajdá). Logicky jí pak zbývá méně času na advokacii, kterou nemůže, jak sama tvrdila u soudů, vždycky vykonávat s potřebnou péčí, a nestíhá obsloužit dost klientů.

Krajský soud v Ostravě ani Nejvyšší správní soud však neměly pro vytíženou senátorku a advokátku v jedné osobě pochopení. NSS spor uzavřel takto: „Lze dodat, že krajský soud při ustanovení stěžovatelky respektoval i ustálenou praxi, při níž soud při ustanovení zástupce zohlední kromě sídla daného advokáta také to, zda dle registru České advokátní komory daný advokát s ustanovením ex offo souhlasí, či nikoliv… V rozhodnou dobu byla stěžovatelka zapsána v seznamu pro ustanovování ex offo. Dávala tím tedy najevo, že chce být ustanovována jako právní zástupkyně… Podle § 9 zákona o advokacii advokátní komora pozastaví advokátovi výkon advokacie: a) vznikl-li mu pracovní poměr nebo služební poměr, s výjimkou pracovních poměrů uvedených v § 5 odst. 1 písm. g) nebo pracovního poměru podle § 15a, anebo začal-li vykonávat jinou činnost neslučitelnou s výkonem advokacie, b) brání-li mu ve vykonávání advokacie po dobu delší čtyř měsíců jiná překážka, c) na základě písemné žádosti advokáta. Nejvyšší správní soud si současně plně uvědomuje náročnost souběžného výkonu funkce senátorky a advokátní činnosti. Zákonodárce jej však umožňuje, přičemž nabízí i nástroje, jak zajistit nerušený výkon funkce senátora.“

Někdy si holt člověk musí vybrat, čeho se vzdá – buď tučných příjmů z výkonu advokátní praxe, nebo bezpracně získaného senátorského „platu“. Na druhou stranu, Zwyrtek Hamplová samozřejmě není jediná politička, která zvládá kde co. Tomu ale pak odpovídá kvalita legislativy. Že by se ale poslanci a senátoři dobrovolně vzdali příjmů ze všech ostatních činností a věnovali se jen a pouze parlamentu, to očekávat nelze. Možná by to nakonec bylo pro našince ještě horší, neboť by měli čas na vymýšlení mnohem horších právních číčovin, než je tomu dnes.

Podle rozsudku NSS ze dne 4. 10. 2024, čj. 7 As 109/2024 – 20, dostupný na www.nssoud.cz

  • Sdílet: