Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Volby do Senátu: Výhra ANO?

Glosa

Senátní volby skončily a já se dočítám, že v nich zvítězilo ANO. Opravdu? Nepopírám: Babišovo hnutí zaznamenalo významný úspěch. Ale vítězství?


Osobně mám o vítězství jinou představu. Například lze tento termín vztáhnout na výsledky krajských voleb. Tam šlo o jasné, nepopiratelné, jednoznačné vítězství ANO.

V případě Senátu bych o vítězství hovořil v případě, že by ANO získalo v obou kolech takový počet mandátů, který by ohrožoval dosavadní vládní většinu. Nic takového se ale nestalo. Babiš a spol. se sice mohou radovat z viditelného, nicméně pouze dílčího úspěchu. Většinu v Senátu, a to nadpoloviční, budou i nadále držet zákonodárci vládní koalice. Takže je to taková výhra - nevýhra.

Jinými slovy, důležité je konečné složení nového Senátu. (Tak jako v kopané platí výsledek po závěrečném hvizdu.) A s přihlédnutím k vládní většině v dolní komoře, která se nezmění ani po bouři vyvolané uraženými Piráty, platí - mnoho povyku pro nic. Mocenské poměry v českém parlamentu se zase tak moc nezměnily, pouze koalice mírně oslabila. To, co říkají poražení (VP p. Bartoš po návrhu na jeho odvolání, p. Hilšer po prohře s p. Bártou atp.) má jepičí význam.

Tak jako se z toho, co se ve fotbalovém zápase událo před závěrečným hvizdem můžeme poučit, mohou se i partaje poučit ze svých výsledků, zejména došlo-li k oslabení. Podstatné je, že vládní koalice vstupuje - řečeno sportovně - do další fáze sezony jako vítězný tým. Že volby do Poslanecké sněmovny příští rok mohou dopadnout odlišně? Jistěže, ale má snad smysl stahovat kalhoty před brodem tak vzdáleným už dnes?

  • Sdílet: